Učitelé, hasiči, policisté a další: Jak covid postihl důležité profese | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Učitelé, hasiči, policisté a další: Jak covid postihl důležité profese

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Od začátku epidemie se koronavirem nakazilo už téměř 80 tisíc Čechů. Covid však ohrožuje nejvíce ty, kteří se nakaženým snaží pomáhat, tedy lékařům, sestrám a zdravotníkům. Aha! se podívalo na stastistiky profesí, které stojí v první linii.

Podle zatím posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistik příčky nakažených vedou učitelské profese. Hned za nimi jsou zdravotní sestry, ke konci září jich bylo na 560 pozitivních. Podle České lékařské komory jich ale byla více než tisícovka, v izolaci bylo téměř 2,5 tisíce zdravotnických pracovníků.

Jedou covid necovid

„V současnosti je zcela běžné, že zdravotníci, kteří jsou v karanténě, normálně pracují. Již minulý týden jsem však upozornil náměstka ministra zdravotnictví docenta (Aleksi) Šedo, že pokud by někdo nutil pracovat nemocné zdravotníky, tak by s tím komora nesouhlasila,“ řekl k tomu prezident Komory Milan Kubek.

Výpadek nehrozí

Nejde však o jediné ohrožené profese. Například policie má aktuálně 372 policistů a 44 občanských zaměstnanců v karanténě. „Již několik týdnů máme nastaven režim, který zajistí plnění všech úkolů PČR, tedy vysoký standard bezpečnosti pro všechny občany i v době epidemie,“ ujistil Aha! David Schön, mluvčí policejního prezidia. Hasiči, kteří se rovněž riziku nákazy jen těžkou vyhnou, mají aktuálně přes 70 nakažených příslušníků. To však podle jejich mluvčí Nicole Studené není číslo, které by ohrožovalo jejich činnost.

TOP 10 nejpostiženějších profesí

Učitel 1108*

Zdravotní sestra 559*

Jiný zdravotnickýpracovník 370*

Policista 372

Lékař 307*

Pracovník v sociálních službách 182*

Řidič 170*

Voják 83*

Hasič 70 +

Zdravotnický laborant 71*

*údaj ÚZIS k 26.9.2020

Zdroj: ÚZIS Box

A co další profese

K dalším profesím, kteří jsou vystaveni riziku, patří zaměstnanci drah. Podle sdělení firmy mají České dráhy asi 40 nakažených z celkem 15 tisíc zaměstnanců. Ještě vyšší počty evidují lékárníci. „Od počátku epidemie covid-19 onemocnělo 140 lékárníků a farmaceutických asistentů, aktuálně covid pozitivních je 76 odborných pracovníků lékáren,“ sdělil Aha! Aleš Krebs, prezidenta České lékárnické komory.

Zajímavou tabulku najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.