Konec levného tankování? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec levného tankování?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Svět motorů/Jiří Pekárek)

To moc dlouho nevydrželo. Pohonné hmoty v Česku už zase zdražují. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Ceny obou paliv už přesáhly v průměru 26 korun za litr. S čím mohou řidiči počítat přes léto? 

„Klíčovým důvodem růstu cen ropy a paliv je ukončování nouzových stavů a postupný návrat jednotlivých ekonomik, včetně české, k běžnému provozu,“ vysvětluje šéfekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něho růst cen pohonných hmot oproti dubnu zrychlil až dvojnásobně.

Nejdražší Praha

Potvrzují to také data společnosti CCS, podle které Natural 95 zdražil o 22 haléřů na litr a nyní se jeho cena pohybuje kolem 26,48 koruny. To cena nafty se zvýšila o dvanáct haléřů, litr nyní stojí v průměru 26,23 koruny. Nejdražší pohonné hmoty tankují řidiči tradičně v Praze, nejlevněji naopak na Ústecku.

Levné léto?

Od poloviny ledna přitom ceny padaly kvůli šířící se pandemii koronaviru. Řidiči teď musí podle ekonoma počítat s tím, že v příštích týdnech ceny paliv dále porostou. „Bude to v rozsahu do deseti haléřů na litr, neboť cena ropy nadále roste,” myslí si Kovanda a zároveň uklidňuje, že v Česku nelze očekávat nějaký dramatický růst. „Řidiče čeká velmi levné léto. Rozhodně nelze vyloučit, že i přes léto budou ceny jak benzinu, tak nafty v pásmu od 26 do 27 korun za litr,“ řekl. A to je zhruba o pět korun na litr méně, než před vypuknutím epidemie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.