To je opravdu síla: Vietnamci prodávají vejce s mrtvými káčaty!
PRAHA – Kachní vejce, která pod skořápkou ukrývají mrtvá káčata! A pozor! Jsou určena k jídlu! Máte chuť? Stačí zajít na některou tržnici v Praze do stánku asijského trhovce. A narazit na ně můžete i jinde v republice…
Kus za 20 korun, prý jsou k jídlu!
V Česku přitom zákony prodej vajec se zárodky zakazují. Úřady tak vůbec netuší, že se u nás na trhu něco takového nabízí…
„Prodej kachních vajec se zárodky je specialitou některých neevropských zemí, se kterými se u nás ani v okolních zemích nesetkáváme,“ uvedl na dotaz Aha! mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Redaktoři deníku Aha! ale koupili kachní vejce se zárodky ve stánku asijského obchodníka na tržišti v Praze 4-Písnici, kde byly nabízeny v přepravce vedle rajčat, okurek a kapusty. Asijský trhovec přispěchal hned, jak jsme se nad zvláštními vejci zastavili. „Znáte. To moc doblý. Kachna vejce vevnič,“ ochotně vysvětloval lámanou češtinou o co jde a na otázku, jak se jedí, poradil: „Čicet minut važit a pak snist. Výbolný. Kolik vezme? Stojí dvacet, jeden kus.“
Když jsme jedno z koupených vajec rozklepli v čerstvém neuvařeném stavu, čekal nás šok. Uvnitř byla mrtvá kačenka – se zobáčkem, drobnými peříčky. Už za několik dní by se z něj vylíhlo malé káčátko…
V Česku se vejce, které obsahují zárodek, nesmějí prodávat. „U nás se do tržní sítě smí uvádět jen vejce prosvícená, tedy bez zárodků. A uvádím ještě, že vejce smí být uvedena do oběhu nejpozději do 21 dnů po snášce,“ dodal Josef Duben. Tržnice ale zřejmě nikdo nekontroluje…
Specialita
Oplodněná kachní vejce jsou vyhlášenou vietnamskou a filipínskou specialitou. Vejce se nejdříve na devět dní uloží do speciálního zařízení, kde se udržuje teplota kolem 38 °C. Jde vlastně o napodobeninu líhně. Poté se prosvítí, a pokud je uvnitř vyvinutý zárodek, nechají se v teple dalších devět až dvanáct dní. Pak se prodávají a po uvaření a oloupání snědí.
Autor: (wer)
Foto Aha! – Martin Přibyl, Martin Pekárek