To je opravdu síla: Vietnamci prodávají vejce s mrtvými káčaty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

To je opravdu síla: Vietnamci prodávají vejce s mrtvými káčaty!

Takhle vypadá »čerstvé« kachní vejce po rozklepnutí.
Takhle vypadá »čerstvé« kachní vejce po rozklepnutí.

PRAHA – Kachní vejce, která pod skořápkou ukrývají mrtvá káčata! A pozor! Jsou určena k jídlu! Máte chuť? Stačí zajít na některou tržnici v Praze do stánku asijského trhovce. A narazit na ně můžete i jinde v republice…


Kus za 20 korun, prý jsou k jídlu!

V Česku přitom zákony prodej vajec se zárodky zakazují. Úřady tak vůbec netuší, že se u nás na trhu něco takového nabízí…

„Prodej kachních vajec se zárodky je specialitou některých neevropských zemí, se kterými se u nás ani v okolních zemích nesetkáváme,“ uvedl na dotaz Aha! mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Redaktoři deníku Aha! ale koupili kachní vejce se zárodky ve stánku asijského obchodníka na tržišti v Praze 4-Písnici, kde byly nabízeny v přepravce vedle rajčat, okurek a kapusty. Kliknutím zvětšeteAsijský trhovec přispěchal hned, jak jsme se nad zvláštními vejci zastavili. „Znáte. To moc doblý. Kachna vejce vevnič,“ ochotně vysvětloval lámanou češtinou o co jde a na otázku, jak se jedí, poradil: „Čicet minut važit a pak snist. Výbolný. Kolik vezme? Stojí dvacet, jeden kus.“

Když jsme jedno z koupených vajec rozklepli v čerstvém neuvařeném stavu, čekal nás šok. Uvnitř byla mrtvá kačenka – se zobáčkem, drobnými peříčky. Už za několik dní by se z něj vylíhlo malé káčátko…

V Česku se vejce, které obsahují zárodek, nesmějí prodávat. „U nás se do tržní sítě smí uvádět jen vejce prosvícená, tedy bez zárodků. A uvádím ještě, že vejce smí být uvedena do oběhu nejpozději do 21 dnů po snášce,“ dodal Josef Duben. Tržnice ale zřejmě nikdo nekontroluje…

SpecialitaKliknutím zvětšete

Oplodněná kachní vejce jsou vyhlášenou vietnamskou a filipínskou specialitou. Vejce se nejdříve na devět dní uloží do speciálního zařízení, kde se udržuje teplota kolem 38 °C. Jde vlastně o napodobeninu líhně. Poté se prosvítí, a pokud je uvnitř vyvinutý zárodek, nechají se v teple dalších devět až dvanáct dní. Pak se prodávají a po uvaření a oloupání snědí.


Autor: (wer)
Foto Aha! – Martin Přibyl, Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.