Robotka projede Česko stopem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Robotka projede Česko stopem!

Matylda vyrazí na cestu. Ale bez koloběžky.
Matylda vyrazí na cestu. Ale bez koloběžky. (Foto OpenTechLab)

Měří 95 centimetrů a od příštího čtvrtka se s ní potká na silnicích Česka asi řada řidičů. Robotka Matylda bude mít za úkol z Jablonce nad Nisou dorazit autostopem do Pelhřimova.

„Matyldu její autor vysadí příští čtvrtek na krajnici silnice u Jablonce,“ informoval Josef Vaněk z pelhřimovského Muzea rekordů. Robot bude na stop oblečen v tričku a nepromokavé kombinéze. „Má úkol v průběhu týdne až měsíce dorazit do našeho muzea, kde by se do budoucna mohla stát i průvodkyní návštěvníků,“ dodává Vaněk.
„Má pohybové a výrazové schopnosti, které myslím budou pro řidiče překvapením,“ říká spoluautor humanoidní dívky Michal Seidl, z jablonecké technologické laboratoře OpenTechLab. „Matylda si umí říci o dobití baterií, to ostatní bude překvapení pro lidi, se kterými se na své cestě setká,“ dodává záhadně.

Kontrola na dálku
Ze své cesty bude robot posílat do jablonecké laboratoře fotografie a informace o své poloze. Lidé si ji budou moci vzít i domů. „Nebo na procházku do zoo. Jen je potřeba, aby se k ní chovali ohleduplně, neničili ji,“ doplňuje Vaněk.

Matylda vyrazí na cestu. Ale bez koloběžky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.