Příbuzní po Jiřím Salákovi (†83) mají na fasádě provokativní cedule a...Před oknem stojí šibenice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Příbuzní po Jiřím Salákovi (†83) mají na fasádě provokativní cedule a...Před oknem stojí šibenice

Dům je ozdoben slogany.
Dům je ozdoben slogany. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Museli ho poslouchat, jinak by měli doma peklo. Před domem jim stojí šibenice, na omítce mají šedesát cedulí se slogany. Pozůstalí po Jiřím Salákovi († 83) přesto nic ani po dědečkově smrti odstraňovat nebudou.

Šibenice stojí před domem v Plenkovicích u Znojma asi tři roky. „Děda ji postavil na protest proti systému a chtěl obnovit trest smrti. Sebevražedné úmysly neměl. Musel jsem mu pomáhat, jinak to nešlo,“ přiznal jeho vnuk Jan Salák (38), který v domě bydlí. „Manžel se nikdy nikoho nebál. Co poručil, muselo se udělat. Jinak bylo zle,“ doplnila ho manželka zesnulého Růžena Saláková (82).


Seniorka také musela častokrát brát do rukou nářadí. „S těmi cedulemi jsem si užila. Syn to nechtěl přibít, tak jsem musela já. Lozit po žebříku v osmdesáti, bylo pro mne hrozné. Když chtěl umístit praporky, musela jsem vrtačkou udělat díry,“ vzpomínala.
Salákové se nápisy ani šibenice vůbec nelíbily. Kdyby to bylo jen na ní, nic z toho by u domu či na něm nebylo. Po smrti manžela ale změnila názor. „Už jsem si na to zvykla, tak to neřeším,“ přiznala. Stejně to vidí i vnuk. „Z nostalgie to nechám, včetně té šibenice,“ slíbil Jan Salák.



Přečtěte si
ivoadler
20. 8. 2018 • 17:02

Takových živelných kritiků jsou spousty. A všichni jsou blbí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.