Špatně přehozená výhybka: Rychlík smetl osobní vlak! Strojvedoucího pohřbil v kabině! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Špatně přehozená výhybka: Rychlík smetl osobní vlak! Strojvedoucího pohřbil v kabině!

Náraz rychlíku pantograf doslova zlomil a vymrštil do výšky.
Náraz rychlíku pantograf doslova zlomil a vymrštil do výšky. (Aha! – Petr Novotný)

ČERČANY – Sobota, 10 hodin a 16 minut. Na nádraží v Čerčanech na Benešovsku stojí osobní vlak – pantograf, který jezdí mezi Prahou a Benešovem. Uvnitř je pouze strojvedoucí (†53). Ve stejnou chvíli se na nádraží blíží rychlík z Prahy do Českých Budějovic. Jenže!

Sobota, 10 hodin a 16 minut. Na nádraží v Čerčanech na Benešovsku stojí osobní vlak – pantograf, který jezdí mezi Prahou a Benešovem. Uvnitř je pouze strojvedoucí (†53). Ve stejnou chvíli se na nádraží blíží rychlík z Prahy do Českých Budějovic. Jenže! Jede po stejné koleji. Vtom se vlaky srážejí a ozývá se ohlušující rána…

Rychlík vrazil do předního vozu pantografu! Obrovská síla nárazu soupravu osobáku přelomila a nadzvedla až do takové výšky, že skončil na střeše lokomotivy rychlíku.

Na místě nehody zůstal jeden mrtvý a osm raněných. Strojvedoucího pantografu náraz doslova pohřbil v kabině. „Pět cestujících jsme převezli do benešovské nemocnice a deset lékaři ošetřili na místě,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Zraněný strojvedoucí (38) rychlíku byl letecky dopraven do nemocnice v pražském Motole. „Podezření na poranění pánve a končetin se nepotvrdilo. Po ošetření pohmožděnin bylo doporučeno domácí léčení,“ uvedla Aha! mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

„Příčina nehody se vyšetřuje. Podle předběžných šetření šlo pravděpodobně o selhání lidského faktoru,“ sdělil Aha! Jan Kučera z Drážní inspekce. Železničáři zřejmě špatně přehodili výhybku a poslali rychlík na nesprávnou kolej… Škoda, která při neštěstí vznikla, byla odhadnuta na deset milionů korun.

„Kvůli srážce byly vlaky na trase zpožděny zhruba o patnáct až dvacet minut. Místo nehody objížděly po vedlejších kolejích,“ sdělil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.