Poslední úsek dálnice D8 připraven k otevření! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslední úsek dálnice D8 připraven k otevření!

Cesta do Drážďan bude kratší o 15 minut.
Cesta do Drážďan bude kratší o 15 minut. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Konečně! Poslední úsek dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan je připraven k otevření. Dělníci už na něm jen uklízejí, malují dopravní značení a dodělávají svodidla. V sobotu 17. prosince se po něm projedou první řidiči.

Stavbu 16kilometrového úseku přes České středohoří komplikovaly soudní spory s ekology a poté masivní sesuv u Litochovic, kde uvolněná zemina zavalila rozestavěnou dálnici v délce zhruba 200 metrů. Sanace sesuvu probíhala ve dvou etapách, po odtěžení zeminy bylo problematické místo staticky zajištěno. Dělníci museli také obnovit dálnici, která se vlivem sesuvu posunula o 40 metrů.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl včera ujistil, že úsek je bezpečný. „Je tu celá sada velmi masivních kotvicích prvků, které svah stabilizují,“ řekl. Mosty na estakádě u Prackovic prošly minulý týden zátěžovými zkouškami, které podle něj dopadly dobře. Dodal, že ŘSD úsek monitoruje sondami, a to nejen u dálnice, ale i v širším okolí.

Víte, že...
...stavba posledního úseku z Lovosic do Řehlovic začala v roce 2007, termín dokončení byl stanoven na rok 2010?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.