Alkoholik - pirát silnic Kadlec: Proč už nesedí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Alkoholik - pirát silnic Kadlec: Proč už nesedí?

Expolicista Karel Kadlec
Expolicista Karel Kadlec (Foto Aha! – David Malík )

Boural loni v březnu, byl opilý. Boural podruhé letos v dubnu, byl opět totálně namol. V pátek večer nabořil dvě auta, odmítl dýchnout a nechat si odebrat krev. Tři kolize, a ne ledajaké, celkem zdemoloval 33 aut, to všechno má na svědomí bývalý policejní důstojník Karel Kadlec (46). Muž, který měl jít příkladem všem poldům. Než ho po první havárce vyhodili, učil na Policejní akademii ČR. Děsivé je, že řídit může dál...

10. března 2015
Začalo to v Praze-Nuslích
Na náměstí Bratří Synků naboural auto a od nehody chtěl ujet. Přitom vrazil do dalšího vozu. Nadýchal 1,5 promile. Potrestán byl podmínkou a zákazem řízení na 30 měsíců. Odvolal se, a tak je trest nepravomocný, řidičák mu zůstal.

12. dubna 2016
Pokračovalo v Praze-Vinohradech
Na necelém kilometru naboural 29 aut. Nadýchal 1,04 promile. Na vůz neměl povinné ručení, a tak bude muset zaplatit celou škodu – 1,65 milionu. Za tuto nehodu mu hrozí až tři roky vězení.

26. srpna 2016
A zatím skončilo v Praze-Vinohradech
Vozem značky BMW poškodil dvě auta zaparkovaná na křižovatce ulic Korunní a Budečské. Odmítl zkoušku na alkohol a tvrdil, že řidičák ztratil... Škoda je odhadnuta na 50 tisíc.


Karel Kadlec: Chtěl jsem ho odevzdat, ale...
Bývalý policista Karel Kadlec v pátek po své třetí nehodě řekl Aktu.cz, že chtěl po nehodě v dubnu řidičský průkaz dobrovolně odevzdat, ale prý to nebylo možné. „Chtěl jsem, aby od chvíle, kdy bych neřídil, mi ta doba byla počítána do trestu, kdy bezpochyby zákaz řízení dostanu. Jenže mi bylo řečeno, že to není možné, že o tom může rozhodnout jen soud. Takže by se mohlo stát, že bych třeba tři čtvrtě roku nejezdil, soud by mi dal dva roky zákaz, ale počítal by mi to až od rozhodnutí, a já bych tak nejezdil dva a tři čtvrtě roku,“ řekl Kadlec.

Proč už »nesedí«?
Tři nehody, dvě prokazatelně pod vlivem alkoholu. Řekněte si: každý »normální« by už seděl. Bývalý polda Karel Kadlec ale běhá po svobodě a stále řídí. Jak je to možné? „Není důvod muže omezovat na svobodě,“ říká policejní mluvčí Andrea Zoulová s tím, že nehoda je v šetření. Co bude pak, je otázka, může být ale také jen předána ke správnímu řízení na pražský magistrát. „Když řidič odmítá spolupracovat s policií, dostává se policie do důkazní nouze a ze zákona nemůže postupovat jinak,“ vysvětluje Zoulová.

Co na to právník? Hraje to jen na pokutu
Odmítnutím dechové zkoušky a odběru krve na přítomnost alkoholu Karel Kadlec sledoval to, že může být sice pokutován za odmítnutí spolupráce s policií, ale ne trestně stíhán za řízení pod vlivem alkoholu. Jenže ani tato hra na jistotu mu nemusí vyjít. „Z mých zkušeností mohu říci, že pokud řidič odmítne dechovou i krevní zkoušku, vychází se pak z výpovědi policistů, kteří s ním při té kontrole přišli do styku,“ říká pražský advokát Jan Černý. Policisté by měli popsat, jak se dotyčný choval. Zda měl vrávoravou chůzi, byl z něj cítit alkohol... „Při výrazných projevech opilosti, kdy je důvodné podezření, že dotyčný řídil a měl nad jedno promile alkoholu, umím si představit i trestní stíhání. Záleželo by na posouzení soudu,“ objasňuje Černý. Podle něj by soud mohl přitom vzít v úvahu i jeho »minulost«, tedy již dřívější nehody způsobené pod vlivem alkoholu.

Názor psychologa: Bude pít dál... 
„Ten se nikdy nezmění. Leda by ho museli někam zavřít a musel by projít velmi drastickou terapií, jakou známe od docenta Skály, který pacientům nic neodpustil, tvrdě makali, běhali maratony. Pak by byla teoretická šance na to, že se změní. Dnešní léčba alkoholiků je ale příliš změkčilá. Vždyť jemu se vlastně nic hrozného neděje,“ myslí si psycholog Karel Humhal.



Přečtěte si
mirkazam
25. 10. 2016 • 07:36

Tak tomu se nechce ani věřit,že je něco takového možné.Ale jak je vidět,tak v Česku jde všechno okecat....

vlaku
28. 8. 2016 • 23:40

Tady je jasná demonstrace spravedlnosti v tomto státě. U nás není metr jako metr.

6010
28. 8. 2016 • 10:14

Než se vše vyřeší, u některých lidí to trvá déle, tak by ho měli zavřít do blázince.To není normální člověk.Mně takto zničit auto, tak ho zbiju jako psa.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.