Přijďte jaru na chuť!

Se změnou počasí se nám mění i chutě. Odlehčete s příchodem jara jídelníček a nahraďte hutné teplé večeře pomazánkami se zeleninou a tmavým pečivem.
Vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
6 natvrdo uvařených vajec
4 lžíce majonézy (můžete nahradit tvarohovým sýrem)
1 kávovou lžičku hořčice
špetku cukru
špetku soli
pepř
2 nakládané okurky
1 malou červenou cibuli
snítku řeřichy
tmavé pečivo
Postup: Vejce nasekáme nahrubo. Okurky i cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Vše smícháme s majonézou hořčicí, nasekanou pažitkou a dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru.
Podáváme na tmavém pečivu posypané řeřichou.
Masová pomazánka
Budete potřebovat:
100 g vepřové kýty
1 červenou papriku
1 malou cibuli
2 stroužky česneku
2 lžíce kečupu
1 lžíci oleje
sůl
pepř
2 lžíce delikátní majonézy
nať z jarní cibule
Postup: Na oleji orestujeme na kostičky nakrájené maso. Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, na tenké plátky krájenou papriku, sůl, pepř a opékáme na mírném plameni 5 minut. Poté vložíme rozdrcený česnek a promícháme. Po půl minutě zalijeme 1 dcl vody a kečupem, přikryjeme poklicí a dusíme maso doměkka. Po udušení by v rendlíku neměla zůstat skoro žádná tekutina.
Vychladlé maso i se zeleninou vložíme do kútru, přidáme majonézu a vymixujeme na jemnou pomazánku (nebo umeleme najemno).
Posypeme nasekanou jarní cibulkou a podáváme s křupavými řapíky celeru.
TIP: Do pomazánky můžeme přidat chilli papričku.
Lososová pomazánka
1 porce jarního sendviče
Budete potřebovat:
50 g uzeného lososa
1 lžíci majonézy
mletý pepř
sekaný kopr
1 natvrdo uvařené vejce
2 ředkvičky
několik lístků rukoly
1 tmavá bageta
Postup: Lososa najemno nasekáme, smícháme s majonézou, koprem a mletým pepřem. Bagetu rozkrojíme podélně napůl, nasucho otoustujeme. Oba díly potřeme pomazánkou, na spodní díl poklademe na kolečka nakrájené natvrdo uvařené vejce, plátky ředkvičky, posypeme mladými lístky rukoly.
Zdobíme nahrubo nadrceným barevným pepřem a hrubozrnnou solí.
TIP: Hotový sendvič můžeme zakápnout několika kapkami citronové šťávy.