Desítky zraněných káňat! Kvůli vlhkosti ptáci nevidí dráty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Desítky zraněných káňat! Kvůli vlhkosti ptáci nevidí dráty!

Káně lesní se v rukou Zdeňka Machaře rychle zotavuje a brzy je čeká návrat do volné přírody.
Káně lesní se v rukou Zdeňka Machaře rychle zotavuje a brzy je čeká návrat do volné přírody.  (pro Aha! – Viktor Sedlák)

BRNO – Mírná zima pořádně zaskočila i ptáky. V záchranných stanicích se množí případy zmrzačených opeřenců, kteří narazili do drátů elektrického napětí.

„Vysoká vlhkost vzduchu spolu s teplotami okolo nuly dokáže vytvořením lesklé námrazy během chvilky zneviditelnit nejrůznější antény či vodiče elektrického napětí,“ tvrdí Zdeněk Machař z brněnského Ptačího centra. Prudký náraz ptáka do drátů má potom tragické následky. Jsou z toho zlomeniny kostí perutí či ošklivé popáleniny elektrickým proudem.

„Vlastní léčba zafixovaného křídla trvá až čtvrt roku a podobná doba je potřebná k úplné rekonvalescenci ve velké voliéře. Pták před opětným vypuštěním do volné přírody musí být plně schopen samostatné obživy,“ tvrdí Machař s tím, že mírná zima rozhodně neodradila stěhovavé ptáky od letu do teplých krajin. „Odletěl naprosto normální počet migrujících ptáků. Zůstala jen pozdě narozená mláďata neschopná dlouhé cesty.“

8.1.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.