Pozor, jen pro silné žaludky - Nejodpornější jídla světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pozor, jen pro silné žaludky - Nejodpornější jídla světa

Pavouci se běžně prodávají na ulicích jako rychlé občerstvení..
Pavouci se běžně prodávají na ulicích jako rychlé občerstvení.. (: profimedia.cz (8, archiv)

Jestli se právě chystáte k obědu, možná teď raději otočte list a nechte si tuhle dvojstránku na později. Pohled na »pochoutky«, které si k nedělnímu obědu připravují v nejrůznějších koutech světa, by vám totiž mohl povážlivě rozhoupat žaludek.

Knedlíky plněné kočičím masem, grilovaní mloci, smažené tarantule… Fuj, to je nechutný oběd...

Čechovi zvyklému na vepřovou se zelím se totiž jen těžko budou sbíhat sliny při pohledu na pečené krysy nebo smažené šváby. Jinde na světě by přitom takový oběd platil za delikatesu…

Pavouci
Kde se jedí: pouze v Kambodži
Pavouci běžně prodávaní na ulicích jako rychlé občerstvení rozhodně nejsou jen tak nějací křižáčci. Ti největší mají i patnáct centimetrů v průměru, lidé je pěstují ve velkém a smaží ještě živé v oleji těsně před jídlem. Tahle neobvyklá specialita prý nemá žádnou hlubokou tradici, lidé pavouky jedí díky neuvěřitelné místní bídě.

Krysy
Kde se jedí: v Thajsku, Laosu a Číně
Asijské džungle i městské kanalizace jsou jich plné. Není se proto co divit, že se už odpradávna krysy, myši a potkani objevují na jídelníčku Thajců, Číňanů nebo Laosanů. Loví se prakem, pak putují na tržiště i do restaurací. Nezkušeným turistům pak trhovci neváhají prodat upečenou krysu s tvrzením, že se jedná o králíka. Chutnají totiž velice podobně.

Vlaštovčí hnízda
Kde se jedí: v Číně, Thajsku a Malajsii
Vařením ve vodě se rozpouštějí na hustou kaši, která je prý velice zdravá, podporuje imunitu a působí jako afrodiziakum. To všechno díky vlaštovčím slinám, kterými jsou jejich hnízda slepená. Kdo by chtěl tuhle »laskominu« ochutnat, musí mít ostře nabitou peněženku. Hnízdo vhodné pro vaření totiž stojí od 50 do 220 tisíc korun. Za talíř vývaru pak zaplatíte okolo dvou tisíc korun.

Kočky
Kde se jedí: v Koreji, Číně a Hong KonguKočku pro svůj nedělní oběd si můžete v Koreji vybrat na téměř každém tržišti. Pokud máte zájem, rovnou vám ji zabijí a stáhnou. Stejně tak jsou v hongkongských restauracích běžně k dostání třeba knedlíky plněné zeleninou a kočičím masem zvané »siopao«.

Ještěrky
Kde se jedí: v Americe a na Filipínách
V Mexiku a Střední Americe jsou velice oblíbení leguáni – ještěři velikosti jezevčíka. Dokonce se jim lidově říká »kuře žijící na stromě«. Proč? Mají totiž podobné maso. Na Filipínách se zase na tržištích prodávají ještěrky stažené z kůže, za kterou si v případě zájmu musíte připlatit. Na rozdíl od masa totiž není k jídlu a prodává se jako dekorace.

Mloci
Kde se jedí: v Japonsku
Vcelku grilovaní mloci patří mezi originální japonské speciality. Mezi oblíbená jídla patří hlavně na venkově.

Mravenčí vajíčka
Kde se jedí: v Jižní Americe
Místní je vybírají rovnou z obrovských mravenišť. Když je rozkoušete, chutnají prý jako citrónová šťáva. Lidově se tomuhle zvláštnímu pokrmu říká »kaviár chudých«. Do neobvyklého jídelníčku domorodců patří i pojídání celých mravenců, ať už živých nebo pražených.

Hadi
Kde se jedí: na Filipínách a v Číně
Upravují se na stovky způsobů, malá háďátka se někdy žvýkají zaživa. Oblíbené je i pití hadí krve, zásadně dobře vychlazené. Na skleničku míchaného drinku s krví kobry královské si ale připravte zhruba čtyři tisíce korun.

Kuřecí zárodky
Kde se jedí: na Filipínách
Na specialitu s názvem »balút« by měl žaludek asi málokterý český jedlík. Jde o slepičí vajíčko, ve kterém za dva týdny vyrostl zárodek kuřete do téměř dospělé velikosti. Celý obsah vajíčka naberete do pusy, a pak už jenom koušete a polykáte. Nepříjemné je ale prý drobné peří, které vám po jídle zůstává mezi zuby.

Psi
Kde se jedí: v Číně a Korej
iPro nás jsou to domácí mazlíčci, kterým dáváme jména a považujeme je za plnoprávné členy rodiny. V Číně je ale psí maso tak běžnou pochoutkou, jako u nás třeba kuřecí.

Červi a brouci
Kde se jedí: po celém světě kromě Evropy a Severní Ameriky
Pečení na plotně, smažení v oleji, sušení nebo obalovaní v medu a skořici jsou běžným zpestřením na talíři několika miliard lidí na světě. Podle znalců chutnají brouci mírně nahořkle, křupou jako kukuřičné lupínky a jejich nožičky nepříjemně zalézají mezi zuby.

Česká jídla? Pro cizince nechutná!
Dělá se vám z exotických specialit zle od žaludku? Tak se podívejte, co říkají jiné národy o našich chutích.

● Číňané považují za vrchol hnusu sýry, tvaroh nebo jogurty. Vždyť je to přeci zkažené mléko!
● V jižní Africe byste zase vzbudili odpor třeba přiznáním, že jíte šneky nebo že jste někdy ochutnali žabí stehýnka. Tahle zvířata jsou totiž podle tamních obyvatel ďáblovými potvorami.
● S neskrývaným odporem se na naše pojídání vepřového dívají muslimové. Prasata jsou podle nich vůbec nejšpinavějšími zvířaty světa.
● Poručit si v Indii hovězí biftek? Místní hinduisté by vás za to nejspíš ukamenovali. Kráva je pro ně posvátné zvíře. Pravděpodobně byste tak dopadli hůř, než kdybyste si v našich krajích objednali k večeři psa.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.