Socha Svobody slaví 120. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Socha Svobody slaví 120. narozeniny!

Je největším symbolem New Yorku i celých Spojených států amerických. Měří 46 metrů, je oděná ve splývavém rouchu, v levé ruce má knihu a ve vztyčené pravé ruce svírá hořící pochodeň. Ano, proslulá Socha Svobody. A tato dáma právě 28. října slaví své 120. narozeniny!

Víme, co je uvnitř!

Byla to velká sláva
Dne 28. října 1886 za hřmění 21 dělových salv odhalil prezident Cleveland na nynějším ostrůvku Liberty Island (Ostrov svobody) nejznámější sochu v Severní Americe. Ačkoliv pršelo a byla mlha, v centru New Yorku se tísnilo na milion přihlížejících. Pro tisíce emigrantů je socha od té doby symbolem osvobození od ponížení a bídy, které museli snášet ve Starém světě.

Zapojil se i pan Eiffel
Socha Svobody byla zkonstruována v Paříži, kde byla 4. července 1884 předána americkému velvyslanci jako dar Francouzů Američanům. Připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Pouze Francie totiž poslala do Ameriky své vojáky.

Sochu vytvořil sochař Frédéric Auguste Bertholdi – nejdříve navrhl malý hliněný model o výšce 1,2 metru, na skutečnou velikosti si troufl až napočtvrté. Nakonec dokončil hlavu. Modelem pro ženskou tvář mu byla Isabella Eugenie Boyer, vdova po proslulém výrobci šicích strojů Isaaku Singerovi.

Pak byla socha vytvarována z tří set měděných desek snýtovaných na mohutné kostře. Tu drží ve vzpřímené poloze kovová konstrukce, kterou navrhl Gustav Eiffel, tvůrce proslulé »Eiffelovky«.

Kam až se dá vystoupat?
Dvě spirálovitá schodiště se 354 schody vedou až do koruny v hlavě sochy. Tam se v jednu chvíli mohlo vměstnat až 40 lidí. Po 11. září 2001 je z bezpečnostních důvodů koruna i pochodeň nepřístupná. Přesto se na New York můžete podívat svrchu. Veřejně přístupný totiž zůstal alespoň podstavec. K jeho vršku vede 192 schodů. Vstupenka stojí v přepočtu zhruba 250 korun.

- Pravá ruka měří 12,8 metru a do pochodně se vejde 12 osob. Hlava je vysoká 5,3 metru, široká 3 metry.
- Dvě spirálovitá schodiště mají 354 schody (22 pater).
- Návštěvníci se mohou projít jedenácticípou pevností Fort Wood, vystoupit na horní promenádu s výhledem na newyorský přístav a vyjet výtahem do pozorovatelny podstavce s výhledem do všech stran. Odsud mohou nahlédnout i do nitra sochy přes skleněný strop.
- Desky v levé ruce jsou 7,2 metru dlouhé, 4,2 metru široké a 61 centimetrů silné.Koruna a pochodeň zůstávají uzavřené.
- V monumentální lobby si návštěvníci mohou prohlédnout původní pochodeň a výstavu o historii sochy. V podstavci sochy je muzeum dějin USA.
- Výška: socha 46 metrů, podstavec 47 metrů, celkově tedy 93 metrů.Hmotnost: 225 tun, z toho měď váží 31 tun, ocel 125 tun. Betonový podstavec váží 27 tisíc tun. Obvod sochy: 10,6 metru.
- Korunu má 25 oken, které symbolizují drahokamy vyskytující se na zemi. Zdobí ji sedm paprsků, představujících svobodu zářící přes sedm moří do sedmi světadílů. V levé ruce jsou desky znázorňující vyhlášení nezávislosti s nápisem JULY IV MDCCLXXVI (4. července 1776). U nohou pak leží rozťatá pouta tyranie.

Perličky o soše:

● Socha byla po zhotovení v červenci 1884 rozložena na 350 kusů a ve 214 bednách přepravena přes Atlantik. Tam doplula v červnu 1885. Rok ale ležela ladem, než ji za necelé čtyři měsíce zase smontovali.
● Americký finanční podíl (100 tisíc dolarů) nechtěl zpočátku nikdo v USA uhradit. Situaci zachránil maďarský novinář Joseph Pulitzer, který ve svých novinách World rozjel obrovskou kampaň. Strhla se vlna nadšení a do půl roku byly peníze pohromadě.
● První a dosud jediná smrt na Ostrově svobody se stala 13. května 1929. Podle očitých svědků Ralph Gleason prolezl jedním oknem koruny, otočil se, uklouzl a zřítil se dolů. Tělo přistálo na trávníku u podstavce jen pár metrů od zahradníka, který právě sekal trávu.
● V areálu je zakázáno nejen jídlo, pití a kouření, ale také žvýkačky.
● Socha Svobody ani zdaleka není nejvyšší volně stojící postavou světa. Největší je Ušiku Daibucu – Buddhova socha v japonském Ušiku (110 metrů).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.