Nejlepší olympionici z říše zvířat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejlepší olympionici z říše zvířat

Klokani vítězí v boxu.
Klokani vítězí v boxu.

WASHINGTON – Olympiáda je fascinující přehlídkou sportovních talentů. Nejlepší atleti světa posouvají limity lidských výkonů často až na hranici naší představivosti.



Kam se hrabe člověk!


Ale i ti nejlepší z nejlepších by pohořeli, pokud by si troufli měřit síly s olympioniky z říše zvířat – právě oni jsou totiž nejmocnějšími sportovci planety!

Box

A kdo má největší ránu? Dobrým boxerem je třeba klokan. Ještě lepší jsou ale mořští krabi, kteří ze svého krunýře dokáží nejrychleji vymrštit nohu, a sice rychlostí 28 m/s. Mořské hvězdice zase dokážou svými pěti svalnatými rameny kořist omráčit a pak ji utlučou k smrti.

Plavání

Kliknutím zvětšeteTady je rekordmanem plachetník atlantský. Tato mořská ryba, veliká až 2,5 metru, dosahuje rychlosti až 109 km/h! Jen o málo pomalejší je mečoun (100 km/h). Pro bronz by si zřejmě doplaval žralok (96,5 km), následovaný kosatkou dravou (90 km/h). Jak je na tom člověk? Ty největší hvězdy dokážou ve vodě vyvinout rychlost »jen« kolem 8 km/h – k smíchu, i tlustá velryba plave dvakrát rychleji!

Střelba

Kliknutím zvětšeteZvířata sice šípy ani pistole nemají, ale... Taková kobra dokáže plivnout jed do dálky 2,4 m, přičemž přesně zasáhne cíl. Dalšími výtečnými střelci jsou i krabi, chameleóni nebo chobotnice. A stříkoun lapavý (ryba) dokáže zpod vodní hladiny zacílit na hmyz, zasáhnout kořist vodními kapkami a zároveň propočítat místo, kam a kdy dopadne.

Vzpírání

Kliknutím zvětšeteSlon svým obratným chobotem dokáže vyvrátit z kořenů vzrostlý strom a unese váhu až 10 000 kg (více než kolik váží těžké nákladní auto)! Přesto je tu někdo silnější: Mravenec! Ten utáhne věci, které jsou až 50x těžší, než je jeho hmotnost. A pak je tady brouk nosorožník (též kapucínek), který zvedne 850násobek své vlastní váhy! Kdyby byl velký jako člověk, zvedl by 60 000 kg! Tolik váží obří letoun Boeing 737!

Potápění

Kliknutím zvětšeteVorvaň obrovský dokáže zadržet dech na dvě hodiny a suverénně drží i rekord v hloubce potápění. Dokáže se ponořit do dvoukilometrových hlubin. Do stejné hloubky se ale dokáže potopit i rypouš sloní. Aby tohoto pozoruhodného výkonu dosáhl, musí redukovat potřebu kyslíku zpomalením metabolismu – ze 100 úderů srdce za minutu na 10 úderů za minutu.
Z říše ptáků jsou nejzdatnějšími potápěči tučňáci. Potopí se do hloubky 500 m a dech zadrží na 18 minut. Dalšími skvělými potápěči jsou i Wedellovi tuleni a delfíni skákaví.
Pro srovnání: Člověk se bez dýchacích přístrojů dokáže potopit do hloubky maximálně 170 m.

Vytrvalostní běh

Kliknutím zvětšeteVidloroh americký by určitě bodoval na delších tratích. Kopytník, který připomíná antilopu kříženou s kozou, je nejrychlejším vytrvalcem planety. Maximální rychlost, kterou dokáže vyvinout, je 96,5 km/h. Více než půlhodiny ale vydrží běžet rychlostí 64 km/h.
To ale ještě není nic ve srovnání se sokolem stěhovavým. Ačkoliv tihle ptáci obvykle letí rychlostí 80,5 km/h, v případě, že je nablízku kořist, dokáží zrychlit na neuvěřitelných 322 km/h! Světový rekord nejlepšího člověka tak předčí dokonce osmkrát!

Skok do výškyKliknutím zvětšete

Mnoho lidí si myslí, že přebornicemi v téhle disciplíně jsou blechy. Jenže – kam se hrabou na luční cikádu! Tenhle hmyz je velký pouhých 6 mm, ale dokáže vyskočit do výšky 70 cm. Aby se mu člověk vyrovnal, musel by skočit alespoň 210 metrů. Světový rekord Kubánce Javiera Sotomayora je ale »pouhých« 2,45 m.
Dalšími medailisty v této soutěži by byli delfíni, kteří dokáží z vody vyskočit do výšky 5 m, a puma, která skáče do výšky 4,6 m. Africká gazela se dokáže odlepit od země do výšky 4 metrů a nejlepším skokanem z vodní říše je losos, který se umí katapultovat do výšky 4,5 m.

Skok do dálky

Kliknutím zvětšeteV této disciplíně suverénně kraluje klokan, ten dokáže na délku přeskočit dlouhý autobus (15,6 metru). Antilopa skáče do dálky 10 m, puma více než devět metrů. Světový rekord mezi lidmi drží Američan Mike Powell (8,95 m). Bez rozběhu dokážou ale nejlepší atleti skočit jen kolem 4,5 metru, a tak je předčí i lvi nebo komby ušaté, kteří skáčou z místa do dálky pěti až šesti metrů. Pozadu nezůstávají ani malé luční kobylky. Porovnáme-li rozměry jejich těla, musel by člověk skočit do vzdálenosti 200 metrů.

Sprint

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteGepard je schopný vyvinout rychlost 112 km/h. Jasný adept na zlato ve sprintu na 100 m! Ten by uběhl v čase 2,17 s, zatímco mezi lidmi drží světový rekord Asafa Powell s výkonem 9,77 s.
Dalšími uchazeči by mohli být zebra, lev, pakůň hřivnatý, antilopa, pštros, leguán obojkový a překvapivě i šváb. Ti všichni dokážou uhánět rychlostí více než 80 km/h, což je v porovnání s nejlepším mužským výkonem něco kolem 40 km/h dvojnásobek.
Na frak by ale Powellovi dali i třeba chrt (73 km/h), králík domácí (56 km/h), kočka domácí (48 km/h), ba i tlustý africký slon (45 km/h) či neohrabaný nosorožec (40 km/h)!



Autor: (šum)
Foto: Profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.