Bermudský trojúhelník: Mizí zde lidé, lodě i letadla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Bermudský trojúhelník: Mizí zde lidé, lodě i letadla

PRAHA – Žádná oblast na světě není tak tajemná, nebezpečná a záhadná jako Bermudský trojúhelník. Beze stopy tu mizí lodě i letadla a objevují se nevysvětlitelné jevy.

Nejtajemnější místo světa

A lidé se přou: Mají je na svědomí neznámé mořské obludy? Časoprostorové díry? Piráti? Podmořská civilizace? Nebo UFO? Seriózních i pseudovědeckých teorií přibývá, žádná ale zatím nedokázala tajemství objasnit…

Oblast jihovýchodně od atlantického pobřeží USA, jejíž vrcholy tvoří Bermudy, Portoriko a Florida, má mnoho různých názvů. Říká se jí »hřbitov Atlantiku«, »moře voodoo«, »oceán zatracenců«. V oficiálních záznamech je zanesena jako Ďábelský trojúhelník, celý svět ji ale zná jako Bermudský trojúhelník.

Už zmizelo tisíc lodí a letadel…

Podle statistik zde ročně propluje na 150 000 lodí, deset tisíc z nich vyšle signál o pomoc a několik se jich prostě navždy ztratí. Za posledních 500 let tady beze stopy zmizelo na tisíc plavidel a letadel! S neobvyklými jevy se tu při své plavbě potýkal už Kryštof Kolumbus. Ten do lodního deníku napsal, že spatřil obrovský ohnivý pás, který prolétl přes obzor a zmizel v moři. Kompasy se začaly chovat divně a několik dní poté se objevila záhadná záře a světla pod hladinou. Stejný jev popsala 500 let poté i posádka kosmické lodi Apollo 12. „Vidíme záblesky živého ohně a jsou to dokonce poslední viditelná světla na naší planetě,“ zaznělo v hlášení.

Jde o základnu mimozemšťanů?

V únoru 1855 byl v Sargasovém moři nalezen trojstěžník James B. Chester. Na první pohled byl v naprostém pořádku, na palubě ale nebyl jediný člen posádky. Jakoby se všichni rozplynuli ve vzduchu! Podobný osud potkal sedmnáct let poté i loď Mary Celeste. Když ji na volném moři nalezla jiná loď, měla potrhané plachty, na přídi pod čarou ponoru dvoumetrovou díru a na obou bocích dlouhé hluboké rýhy. A na palubě ani noha! Právě takové případy jsou podhoubím pro teorie, že daná oblast, kde i dnes bývají často pozorovány neidentifikovatelné létající objekty (UFO), slouží jako základna mimozemšťanům, kteří zde sbírají »objekty« pro své výzkumy.

U pobřeží Atlantiku zmizel i jeden z nejslavnějších mořeplavců světa Joshua Slocum, který jako první v historii obeplul sám na malé plachetnici zeměkouli. V roce 1909 se vydal na plavbu do Jižní Ameriky, v oblasti Bermudského trojúhelníku ale zmizel. Nenašel se ani vrak, ani mrtvé tělo, ani žádné trosky. Beze stopy se ztratila i americká loď Cyclops, která měla na palubě 309 členů posádky. Počasí bylo pěkné a vál jen mírný vítr.

Proč se kompas točí jako zblázněný?

Ani letadla nejsou před chapadly Bermudského trohúhelníku v bezpečí. Koncem roku 1954 záhadně zmizelo hned pět amerických bombardérů TMB 3 Avenger. Dvě záchranná letadla pak stihl stejný osud.Kliknutím zvětšete

Podivný příběh zažil i pilot Bruce Gernon, který v 70. letech letěl se svým otcem z Baham na Floridu. Při letu bylo jejich letadlo obklopeno podivným mrakem ve tvaru doutníku, v němž ve směru hodinových ručiček rotovaly malé bílé obláčky. Pilot se snažil uniknout otvorem na konci oblaku a vlétl do podivného zeleného oparu. Poté spatřili Zemi a po několika minutách bezpečně přistáli na Floridě. Jaký byl ale jejich šok, když se podívali na hodinky. Cesta jim trvala o půl hodiny kratší dobu a spálili o 45 litrů paliva méně, než obvykle. Proletěli snad časoprostorovou dírou?

Kromě záhadných zmizení se ale tady objevují i další zvláštní jevy. V některých místech se střelka kompasu doslova zblázní, protáčí se dokola a ukazuje nesmyslně. Podle vědců je to způsobeno tím, že Bermudský trojúhelník je jedním ze dvou míst na Zemi, kde střelka kompasu ukazuje ke skutečnému, tedy geografickému severnímu pólu, nikoliv k magnetickému, jak je tomu ve zbytku světa. Druhým místem je Ďáblovo moře u jihovýchodního pobřeží Japonska – i to je proslavené záhadnými zmizeními.

Z moře vychází záře, přístroje nefungují!Kliknutím zvětšete

Poblíž Baham vychází z moře zvláštní záře. Podle vědců jde o hejna ryb nebo plankton. Jenže – lodím a letadlům v oblasti bezdůvodně přestávají fungovat veškeré přístroje! Občas posádka zažije i něco, co hlásí lidé, kteří se blíže setkali s UFO – tzv. energetické vysátí, kdy se náhle ztratí veškerá elektrická energie. Objevují se i další nenormální jevy: náhlá ztráta viditelnosti, nemožnost určit polohu obzoru, záhadný zelený opar, časové posuny či tajemná světla na obloze či pod mořskou hladinou.

A na to už vědci odpověď nemají. Bermudský trojúhelník tak zatím zůstává dál zahalen tajemstvím.

Laické teorie

➊ Mimozemšťané.
Za zmizení lodí, letadel a posádek prý mohou mimozemské únosy. Řada svědků dokonce tvrdí, že v této oblasti spatřili létající talíře UFO, které vylétávají z moře a zase se do něj vracejí.
➋ Podmořská civilizace.
Tajemní pokračovatelé legendární podmořské říše Atlantidy, vyspělejší než »naše« lidstvo. Dno zdejšího oceánu je zcela neprobádané a mořské příkopy patří mezi nejhlubší na světě.
➌ Podmořské obludy.
V čele s hrůzostrašným krakenem. I vědci přiznávají, že více než devět desetin života v oceánech je zatím pro lidstvo zcela neznámé a že v hlubinách oceánu skutečně mohou žít obří živočichové o velikosti několika desítek metrů.
➍ Časoprostorová díra.
To, že se dá cestovat časem do daleké minulosti i budoucnosti, stejně jako že existují i jiné rozměry, které jsou mimo naše vnímání, nikdo nezpochybňuje. Akorát, že zatím není v silách vědy, aby časový a prostorový »usměrňovač« dokázala vyrobit. Příroda to ale třeba umí…

Vědecké teorie

➎ Počasí.
Bouře, hurikány a tornáda zde přicházejí rychle a nečekaně. Dna zdejšího oceánu jsou navíc velmi členitá, pod hladinou se žene rychlý a prudký Golfský proud, takže trosky letadel a lodí mohou být odnesené kdovíkam, nebo je mohou pohltit tekuté písky. Objevují se zde vodní víry a u mělčin i vápencové tunely, které mohou stáhnout menší plavidla pod hladinu.
➏ Metan.
Tenhle plyn prý vyvěrá z mořských hlubin na hladinu, a snižuje tak hustotu vody. Loď se pak doslova propadne do vody během několika vteřin. Únik metanu ohrožuje i letadla, stoupá totiž do ovzduší a může způsobit poruchu motorů či dokonce vybuchnout.
Kombinace různých vědeckých teorií by skutečně mohla vysvětlit některé katastrofy v Bermudském trojúhelníku, ale těžko osvětlí případy, kdy z lodi zmizí jen posádka nebo dochází k nevysvětlitelným časovým posunům.


Autor: (leni)
Foto: Profimedia.cz

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.