Herec Tomáš Töpfer: Doma měl špiona STB! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Herec Tomáš Töpfer: Doma měl špiona STB!

Herec Töpfer už minulost řešit nechce.
Herec Töpfer už minulost řešit nechce. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Herec a senátor Tomáš Töpfer (59), proslavený zejména seriály Život na zámku a Četnické humoresky, měl doma špiona! Ten prý dokonce pořídil a ručně nakreslil kompletní plán jeho bytu, který předal bezpečnostní službě!

O co šlo? Tím, že oblíbený vrchní velitel Karel Arazím ze seriálu Četnické humoresky za komunistického režimu šířil text »závadné« Charty 77, byl pro tehdejší tajnou policii vítané sousto. StB Töpferovi založila svazek jako na nepřátelskou osobu podezřelou z protistátní činnosti a v letech 1977 až 1989 byl sledován a několikrát velmi nepříjemně vyslýchán.

Významnou roli v jeho vyšetřování měla tehdy sehrát i herečka a dabérka Valerie Zawadská (51), která s komunistickou Státní bezpečností spolupracovala coby informátorka Eva.

„Nyní se Töpfer rozhodl nahlédnout do spisů a nestačil se divit. Mimo jiné našel i plánek svého bytu, jehož autorkou nebyl nikdo jiný než Zawadská,“ svěřil deníku Aha! zdroj z hercova okolí s tím, že pro populárního herce to bylo šokující i z toho důvodu, že k Valerii měl svého času dost blízko a věřil jí jako nikomu jinému.

„Nebudu to komentovat,“ řekl k tomu Töpfer. Ani Zawadská nebyla o moc sdílnější. „K tomu vám nemám co říct, nezlobte se,“ dodala herečka, která měla donášet i na Zoru Jandovou.

Valerie Zawadská

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.