KURIÓZNÍ PRACHY SVĚTA - Co je to za šutry? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

KURIÓZNÍ PRACHY SVĚTA - Co je to za šutry?

 (: profimedia.cz, archiv)

Když se vydáte na dovolenou do dalekých krajů v Africe nebo třeba v Jižní Americe, můžete na papírové bankovky a kovové mince leckdy klidně zapomenout.


● Kde se platí mořskými ulitami?
● Proč je lepší platit kokou, a ne bankovkami?

Peníze, tak jak je známe my, jsou sice běžné takřka po celém světě, ale výjimky existují. Někde vás s tím kusem papíru, kterému říkáme třeba euro, pošlou do háje. Mají totiž trvanlivější a kvalitnější platidla, která se nemuchlají, nevypadnou vám z kapsy a vydrží i to nejhorší počasí...

Tichomoří

Kliknutím zvětšeteVápencová kola
Ještě v dnešních dnech se na malinkém ostrově Yap v Tichém oceánu používají místo peněz velké vápencové kotouče připomínající mlýnská kola. Jejich hodnota je přímo úměrná velikosti, některá mají v průměru až 1,5 metru.

Ghana

Kliknutím zvětšeteMušle
I když to zní neuvěřitelně, v některých částech světa se stále platí malými mořskými ulitami zvanými »kauri«. Ještě dnes se kromě oficiální měny běžně používají například v africké Ghaně, která nás tak ztrapnila na fotbalovém mistrovství světa. Přesný směnný kurz ke státní měně zvané cedis není znám, ale poměrně by se jedna mušle dala odhadnout na ekvivalent jedné naší koruny.

Švýcarsko

Kliknutím zvětšeteBankovky tištěné na výšku
Unikátní bankovky, které jsou natištěné »nastojato«, si nechali před časem vyrobit Švýcaři. Vypadají rozhodně zajímavě, ale o výhodách mluvit nelze. Tady jde jen a jen o originalitu.

Austrálie

Kliknutím zvětšetePlastikové bankovky
Na dvě desítky států světa dnes používají nikoliv papírové, ale plastové bankovky. Nejsou ale tuhé jako kreditní karty. Připomínají běžné papírové peníze, ale mají proti nim spoustu výhod. Jsou totiž nepromokavé, skoro nehořlavé, nedají se roztrhnout… Proto jsou oblíbené hlavně v jižních krajích, jako jsou Austrálie, Afrika nebo východní Asie. V Evropě se s nimi můžete setkat v Rumunsku.

Filipíny

Kliknutím zvětšeteRýže
V zapadlých částech filipínských ostrovů se dá platit při větších obchodních transakcích obyčejnou rýží. Je to totiž nejdůležitější surovina, na které stojí obživa většiny filipínských obyvatel.

Bolívie

Kliknutím zvětšeteKoka
Skutečným státním pokladem jihoamerické Bolívie je už po desítky let koka. Z téhle rostliny se totiž vyrábí kokain – jedna z nejpopulárnějších drog na světě. Ačkoliv je snad ve všech státech světa zakázaná, kasičky bolivijských zemědělců plní právě peníze narkomafie, která s kokainem úspěšně obchoduje po celém světě. V Bolívii tak stále úspěšně koka a její produkty nahrazují běžné peníze. Má totiž jednu obrovskou výhodu – nepodléhá inflaci, která je pro běžné peníze zhoubou. Cena koky naopak s časem roste.

A tohle jsou ČESKÉ RARITY

I mezi platnými českými bankovkami a mincemi jsou unikáty. Díky nějaké zvláštnosti, nejčastěji výrobní vadě, převyšují svoji původní hodnotu třeba stokrát. Možná je máte v peněžence i vy. A vůbec o tom nevíte. Podívejte se teď na největší unikáty mezi platnými českými penězi a pak zkontrolujte obsah kapes. Za pár minut budete možná o pár tisíc bohatší...

Desetikoruna za deset tisíc?
V roce 1993 vznikla zkušební série mincí, které měly být později zničeny. Jejich vzhled se totiž odlišoval od všech ostatních. Asi tisícovka se jich náhodou dostala na český trh a sběratelská rarita byla na světě. Zkratka »Kč« je totiž menší než u běžných mincí. Linka protínající písmena je tak u těchto unikátních desetikorun na pohled výš. Za jedinou desetikorunu přitom můžete od sběratelů dostat 5–10 tisíc korun.

Tisícovka bez Palackého
Kliknutím zvětšeteKaždá běžná tisícikorunová bankovka má na přední straně portrét Františka Palackého. V roce 1996 ale omylem ze Státní tiskárny cenin vyšly zcela unikátní bankovky. Od běžných se liší tím, že na nich chybí právě Palackého hlava. Na světě jsou pouze tři. Díky unikátní výrobní vadě se jejich cena může pohybovat kolem šedesáti tisíc korun.

Dvoustovka s nápisem »Republique de Zaire«
Kliknutím zvětšeteJednou z nejdražších soudobých rarit je na první pohled běžná dvousetkorunová bankovka. Najdete na ní neuvěřitelnou zvláštnost. Každá platná bankovka má zhruba v polovině stříbrný proužek s nápisem, u dvousetkoruny je to »200 Kč«. Unikátní bankovky ale na stejném místě nesou nápis »Republique de Zaire«. A jak se to stalo? Jednoduše, v německé tiskárně, kde se peníze vyráběly, si kdosi spletl prázdné archy s nalisovanými stříbrnými proužky. České dvoustovky se tak tiskly na papír určený pro africký Zair. Tak co, máte ji v peněžence? Prodat byste ji mohli za nějakých pět až deset tisíc, neopotřebovanou ale až za třicet tisíc korun!

Padesátka protkaná zlatem
Na první pohled padesátikoruna jako každá jiná. Jenže tahle je doslova protkaná zlatem. Kovový proužek, který je na běžných bankovkách stříbrný, má u této unikátní bankovky zlatou barvu. Tím se její cena z původní hodnoty zvedla na stonásobek. Pokud ji ve své peněžence najdete, můžete za ní na zvláštní aukci dostat až pět tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.