20 netradičních receptů na grilování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

20 netradičních receptů na grilování

Vuřt s kloboučkem POTŘEBUJETE: ● 4 vuřty ● 2 rajčata ● 1 zelenou papriku ● 1 jablko ● 150 g strouhaného tvrdého sýra (eidam, ementál) ● 2 malá vejce ● 50 g másla ● 2 lžíce sekané zelené petrželky

1. Vuřt s kloboučkem

POTŘEBUJETE:
● 4 vuřty
● 2 rajčata
● 1 zelenou papriku
● 1 jablko
● 150 g strouhaného tvrdého sýra (eidam, ementál)
● 2 malá vejce
● 50 g másla
● 2 lžíce sekané zelené petrželky

POSTUP: Vuřty po délce rozpulte. Rajčata pokrájejte na osminky, vyndejte z nich zrníčka a potom je rozkrájejte na kostky. Papriku a jablko pokrájejte na jemné kostky. Smíchejte v misce společně se sýrem a vejci. Směsí potřete poloviny vuřtů, poklaďte je vločkami másla. Zabalte je do alobalu a asi 15 minut na grilu opékejte. Posypte čerstvou zelenou petrželkou a podávejte.

2. Šťavnaté grilované klobásy

POTŘEBUJETE:
● 4 malé silné masové klobásky
● 1 snítku čerstvého estragonu
● 2 lžíce vinného octa
● 1 lžíci hořčice
● 1 stroužek česneku
● 2 lžíce oleje
● sůl
● pepř
● kečup

POSTUP: Klobásy vložte na chvíli do vroucí vody, nenechte je ale vařit. Potom je vyndejte a osušte. Konce klobásek nařežte do kříže do hloubky asi 3 cm. Estragon jemně posekejte a smíchejte s ostatními přísadami. Klobásky zalijte marinádou a nechte je v ní hodinu uležet. Občas je obraťte. Upečte pak dokřupava na horkém grilu za častého obracení. Podávejte s kečupem

3. Klobásky v bouři

POTŘEBUJETE:
● 4 klobásky
● 2 plátky vařené šunky
● 1 lžičku hořčice
● 2 plátky ementálu
● 1 lžičku oleje
● 4 lžičky kečupu
● kari koření

POSTUP: Klobásky podélně nařízněte a zevnitř potřete hořčicí. Plátky sýra a šunky nakrájejte na proužky a naplňte jimi klobásky. Potřete je celé olejem. Grilujte, dokud se sýr neroztaví. Před servírováním ozdobte kečupem a kari kořením.

4. Grilované bylinkové klobásy

POTŘEBUJETE:
● 4 silné klobásy na pečení (po 150 g)
● 200 g cibule
● 60 g másla ochuceného mletým pepřem
● 1 lžičku hořčice

POSTUP: Klobásy podélně nařízněte a položte je na dostatečně velký kus alobalu. Oloupejte cibuli, pokrájejte ji na kostky a uduste na rozpáleném okořeněném másle, ochuťte hořčicí. Cibulovou hmotu rovnoměrně rozdělte na jednotlivé klobásy, naplňte do zářezů, zabalte do alobalu a grilujte asi 10 minut.

5. Grilovaná klobása se sýrem

POTŘEBUJETE:
● 4 stejně velké masové klobásy (po 125 g)
● 1 lžíci oleje
● 1 lžičku mleté papriky
● špetku kari koření
● 150 g sýra Gouda
● 2 lžíce hořčice
● 2 lžíce kečupu
● 8 tenkých plátků slaniny

POSTUP: Klobásy podélně nařízněte a tence potřete směsí z oleje, papriky a kari koření. Sýr nakrájejte na 4 stejné plátky a ty nasuňte do zářezu v klobáse. Hořčici smíchejte s kečupem a směsí potřete klobásy obalené dvěma plátky slaniny. Položte na grilovací rošt a opékejte ze všech stran 8 až 10 minut.

6. Míchané špízy

POTŘEBUJETE:
● 200 g hovězí kýty
● 200 g telecí kýty
● 200 g skopové kýty
● 100 g prorostlé slaniny
● 3 rajčata
● 1 zelenou okurku
● 3 cibule
● 2 paprikové lusky
● sůl
● pepř
● mletou papriku
● kari koření
● olej

POSTUP: Cibuli nakrájejte na silné plátky a několik minut mírně pražte na horké pánvi. Maso nakrájené na stejně velké kostky napichujte střídavě s nakrájenými rajčaty, okurkami, paprikou, cibulí a slaninou na špíz a potřete olejem. Po upečení okořeňte. Podávejte s různými omáčkami.

7. Roládový špíz

POTŘEBUJETE:
● 12 malých tenkých vepřových řízků (po 65 g)
● sůl
● čerstvě umletý pepř
● 12 tenkých plátků prorostlé uzené slaniny
● 100 g hovězích jater
● 1 lžíci rozmixované cibule
● 1 lžičku strouhanky
● 1 malý žloutek
● 1 červenou a 1 zelenou papriku
● 4 stejně velké červené cibule
● 1 lžíci oleje

POSTUP: Vepřové řízky mírně naklepejte, rozložte, osolte a okořeňte a na každý dejte jeden plátek slaniny. Hovězí játra s nasekanou cibulkou zpracujte ručním mixérem na kaši, osolte, okořeňte a natřete v tenké vrstvě na řízky, které potom svinete do rolády. Papriku pokrájejte na čtvrtky, zbavte jadérek, umyjte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a rozpulte. Všechny přísady střídavě napichujte na grilovací špíz společně s vepřovými roládami. Grilujte 30 až 35 minut, přičemž špízy občas obracejte. Podávejte s česnekovou nebo pikantní omáčkou.

8. Karibský toast

POTŘEBUJETE:
● 4 plátky toastového chleba
● 2 lžíce jemného kečupu
● ½ grilovaného kuřete v kouscích
● sůl
● pepř
● 4 plátky sýra
● 4 kolečka ananasu (z konzervy)

POSTUP: Toasty jemně opečte, potřete kečupem. Obložte je kousky kuřecího masa, osolte a okořeňte. Navrch položte po plátku sýra a po kolečku dobře odkapaného ananasu. Grilujte tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.

9. Frankfurtský toast

POTŘEBUJETE:
● 4 plátky toastového chleba
● 1 lžíci kečupu
● 4 plátky sýra
● 4 horké frankfurtské párky

POSTUP: Plátky toastového chleba opečte, natřete kečupem a každý obložte jedním plátkem sýra. Párky nařízněte v odstupu 2 cm – nepřeřízněte je celé – a stočte je do prstence. Spojte párátky a položte do středu každého toastu. Pečte v předem vyhřátém grilu tak dlouho, dokud se sýr neroztaví.

10. Hamburger

POTŘEBUJETE:
● 200 g mletého hovězího masa
● 1 lžíci jemně posekané cibule
● 2 polévkové lžíce kondenzovaného mléka
● sůl
● mletý pepř
● 4 sezamové žemle
● 4 plátky okurky ve sladkokyselém nálevu
● kolečka cibule
● listy zeleného salátu
● kečup
● majonézu

POSTUP: Maso smíchejte s nasekanou cibulí, kondenzovaným mlékem, solí a pepřem. Ze směsi vytvarujte 4 ploché hamburgery. Grilujte při maximální teplotě 3 minuty. Žemle rozkrojte a rozkrojené plochy potřete majonézou, na jednu polovinu položte hamburger, ozdobte plátky okurek, kolečky cibule a listem zeleného salátu. Na všechno dejte dle chuti kečup.

11. Kořeněný mečoun

POTŘEBUJETE:
● 2 lžičky mletých semen koriandru
● 4 plátky mečouna (každý asi po 200 g)
● sůl
● čerstvě namletý pepř
● 4 lžíce extra panenského olivového oleje

POSTUP: Mletý koriandr smíchejte se solí a pepřem. Filety mečouna potřete olejem a ochuťte připravenou směsí koření. Nechte odležet, pak filety dejte na rozpálený gril a opékejte asi minutu a půl z každé strany. Poté je zabalte do alobalu a nechte asi 5 minut odpočinout. Podávejte se salátem.

12. Texaské frikadely

POTŘEBUJETE:
● 1 kg mletého hovězího masa
● 150 g sladké kukuřice z konzervy
● 6 lžic posekaných slaných arašídů
● 1 lžičku soli
● 5 lžic chilli omáčky
● 100 g tvrdého sýra nakrájeného na kostky

POSTUP: Mleté maso, kukuřici, arašídy, sůl a chilli omáčku dobře promíchejte. Z hmoty vytvarujte asi 16 plochých karbanátků. Na polovinu těchto karbanátků rozdělte kostky sýra, přikryjte druhou polovinou. Okraje k sobě pevně přitiskněte. Grilovací rošt vyložte alobalem, potřete jemně olejem a ohněte malý okraj nahoru. Karbanátky grilujte asi 8 minut po obou stranách.

13. Kotlety na rozmarýnu

POTŘEBUJETE:
● 12 jehněčích (možno i vepřových) kotlet
● šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu
● 1 rozmačkaný stroužek česneku
● 4 výhonky rozmarýnu jemně nasekané
● 4 jemně pokrájené ančovičky z konzervy
● 2 lžíce olivového oleje
● 2 lžíce citronového likéru
● sůl
● čerstvě namletý pepř

POSTUP: Vložte citronovou kůru a šťávu do misky, přidejte česnek, rozmarýn, ančovičky, olivový olej a citronový likér. Důkladně promíchejte. Vkládejte postupně kotlety, každou osolte a opepřete, obraťte a nechte asi 15 minut marinovat. Gril rozpalte na vysokou teplotu, marinované kotlety opékejte asi 5 minut na každé straně, dokud nezhnědnou a dostatečně se nepropečou. Hotové maso nechte pár minut odpočinout a podávejte s pečenými brambory a zeleninou.

14. Křupavá kachní prsíčka

POTŘEBUJETE:
● 2 pomeranče
● 125 g brusinek
● 50 g hnědého cukru
● 1 lžíce medu
● 4 kachní prsíčka
● sůl
● čerstvě mletý pepř

POSTUP: Pomeranče oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Kousky pomeranče a brusinky vložte na pánev, přidejte cukr, sůl a pepř, přiveďte k varu a vařte, dokud brusinky nezměknou. Přimíchejte med a směs udržujte teplou. Gril potřete olejem a rozpalte na střední teplotu. Kachní prsíčka opékejte kůží dolů asi 6 – 10 minut. Poté je obraťte a opékejte je dalších asi 4 – 6 minut. Kůže by měla zůstat křupavá a maso jemné. Maso pak nakrájejte na plátky. Podávejte je s teplou pomerančovobrusinkovou omáčkou a vařenými bramborami.

15. Plněná rajčata

POTŘEBUJETE:
● 4 stejně velká rajčata
● 1 svazek pažitky
● 4 trojúhelníčky taveného šunkového sýra
● 2 lžíce parmezánu
● 2 lžíce smetany
● 2 lžíce slunečnicového oleje

POSTUP: Z každého rajčete uřízněte plochý klobouček a vydlabejte z něj dužninu. Pažitku jemně posekejte. Tavený šunkový sýr, pažitku, parmezán a smetanu smíchejte a vytvořte směs, kterou plníte rajčata. Ty pak položte na dostatečně velké kusy alobalu potřeného olejem. Zabalte je do něj a grilujte asi 30 minut.

16. Grilované fíky s jogurtem a medem

POTŘEBUJETE:
● 8 zralých fíků
● 4 lžíce přírodního jogurtu
● 2 lžíce medu

POSTUP: Gril rozehřejte na střední teplotu. Každý z fíků zabalte do dvojité vrstvy fólie na pečení anebo alobalu, umístěte na gril a asi 8 minut (za občasného obracení) opékejte, dokud nebudou fíky měkké a vláčné. Poté sejměte z grilu, rozbalte a rozřízněte na polovinu. Fíky naaranžujte na 4 talíře a podávejte přelité jogurtem a medem.

17. Sladká vepřová žebírka

POTŘEBUJETE:
● 750 g vepřových žeber
● 1 malou cibuli najemno nasekanou
● 1 stroužek rozmačkaného česneku
● 2,5 cm čerstvého nastrouhaného kořene zázvoru
● 75 ml octa
● 75 ml coca-coly
● 2 lžíce rajského protlaku
● 1 lžíci worcesterské omáčky
● 1 lžíci tmavě hnědého cukru
● 1 lžíci javorového sirupu
● ½ lžičky tabasca
● ½ lžičky sladké papriky
● ½ lžičky oregana
● ½ lžičky mletého kmínu
● ½ lžičky mletého koriandru
● sůl
● čerstvě namletý pepř

POSTUP: Všechny suroviny, kromě masa, dejte na pánev a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna 8 – 10 minut povařte. Poté nechte vychladnout. Žebra rozdělte na čtyři části a rozložte je na velký mělký talíř. Důkladně je potřete připravenou marinádou. Přikryjte a nechte přes noc v lednici. Gril potřete olejem a rozpalte na vysokou teplotu. Žebra opékejte asi 20 minut, příležitostně obracejte, dokud nebudou důkladně propečená. Mezitím slijte zbytek marinády do pánve a 15 minut mírně povařte, dokud nezhoustne a nezačne se lesknout. Žebírka podávejte s pečeným bramborem zalitým zbylou marinádou.

18. Pečené banány s rumovým krémem

POTŘEBUJETE:
● 2 lžíce cukru
● ½ lžičky mleté skořice
● 2 lžičky rumu
● 250 g mascarpone
● 8 malých banánů

POSTUP: V misce smíchejte cukr, skořici a rum. Poté přidejte mascarpone, velmi důkladně promíchejte. Nechte odležet. Gril rozpalte na vysokou teplotu. Celé neoloupané banány vložte na gril a opékejte asi 10 – 12 minut. Když začne slupka hnědnout, banán obraťte. Opékejte, dokud slupka zcela nezčerná. Banány oloupejte a zjemnělou dužinu podávejte s rumovým krémem.

19. Grilovaný chřest se zálivkou

POTŘEBUJETE:
● 2 lžíce balzamikového octa
● 2 rozmačkané stroužky česneku
● 375 g rajčat bez slupky a semen
● 7 lžic extra panenského olivového oleje
● 500 g mladého chřestu
● 50 g piniových oříšků
● 25 g parmazánu
● sůl
● čerstvě namletý pepř

POSTUP: V malé misce smíchejte balzamikový ocet, česnek, nasekaná rajčata a 5 polévkových lžic olivového oleje. Vše dobře smíchejte a nechte odležet. Gril rozehřejte na střední teplotu. Z chřestu odřežte tuhé a vláknité části lodyh a zbylé křehké části potřete olejem. Opékejte asi 5 – 6 minut, dokud nezměknou. Opečený chřest rozdělte na 4 porce a naservírujte na talíře. Polijte připravenou rajčatovobalzamikovou zálivkou, posypte opraženými piniovými semínky a tenkými plátky parmazánu. Osolte a opepřete. Podávejte s teplým chlebem namáčeným do vzniklé šťávy.

20. Hovězí špíz po indonézsku

POTŘEBUJETE:
● 500 g zadního hovězího
● 100 ml kokosového mléka
● 2 lžíce sójové omáčky
● 1 jemně nasekanou červenou chilli papričku
● 2 rozmačkané stroužky česneku
● šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu

POSTUP: Hovězí maso nakrájejte na široké nudličky. Všechny přísady potřebné na přípravu marinády vložte do misky a důkladně smíchejte. Přidejte hovězí nudličky a promíchejte. Přikryjte a nechte v lednici nejméně 4 hodiny marinovat. Hovězí maso vyjměte z marinády (zbylou uchovejte) a napichujte ho »cikcak« na dřevěné grilovací jehly, které jste předtím namočili na 15 minut ve studené vodě. Gril rozpalte na vysokou teplotu. Opékejte asi 7 – 10 minut, rovnoměrně obracejte a potírejte zbytkem marinády.

Recepty převzaty z knih Grilujeme z nakl. Svojtka & Co. a Grilujeme doma i v přírodě z nakl. Fortuna Print

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.