Hepčí! Zase ta alergie... Jak na ni vyzrát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Hepčí! Zase ta alergie... Jak na ni vyzrát?

Alergie je nebezpečná. Z lehké formy se může rozvinout i těžké astma.
Alergie je nebezpečná. Z lehké formy se může rozvinout i těžké astma.

PRAHA – Jaro je v plném proudu a láká nás do přírody. Jenže... Ne všichni si tam můžeme bez obav vyrazit – pro ty, kteří trpí pylovou alergií, mohou být nepopsatelná muka vyjít ven třeba na nákup. Rozkvetlé keře, stromy a trávy dělají alergikům ze života peklo.


Pyl – neviditelný protivník právě útočí

Slzení očí, rýma, svědění kůže, škrábání v krku, kýchání, které nebere konce, zánět spojivek či dokonce krvácení z nosu. Nejen s tím musí alergici denně bojovat. Jaký je průběh pylové alergie? Jak ji omezit? Jaké léky mít po ruce? A co radily proti alergiím naše babičky?

1. fáze
Pylová zrna se objevují ve vzduchu již od počátku ledna. Nejvíce jich však začíná útočit v březnu a dubnu. Vdechujeme je se vzduchem a ona se usazují na nosní sliznici, která je vlhká. Proto nabobtnají a během několika minut prasknou. A alergeny se rozptýlí... Část z nich se záhy dostane do očí, které začínají slzet. Z velké části ale zůstávají v nose, kde způsobují kýchání a následně rýmu.

2. fáze
Kliknutím zvětšeteUcpaný nos donutí alergika dýchat ústy, kudy se dostávají do těla další pylová zrna s alergeny. Záhy má alergik pocit škrábání v krku. V některých případech se může i zhoršit sluch, protože alergeny dráždí i Eustachovu trubici, která ústí do nosohltanu ze středního ucha.

3. fáze
Pokud alergeny postoupí až do dolních cest dýchacích, přichází suchý a dráždivý kašel. U těžkých alergiků pak může dojít až k dušnosti a astmatickému záchvatu.

10 preventivních opatření

Kliknutím zvětšeteKdyž se nebudete chránit a dostatečně léčit, lehká alergie se může výrazně zhoršit a může se z vás stát astmatik. Především minimalizujte kontakt s pyly, tzn. v pylové sezoně dodržujte následující doporučení:
1. Omezte vycházky z domu za slunečných a větrných dnů – nejvhodnější částí dne pro pohyb mimo domov je časné ráno, naopak maximum pylů bývá v ovzduší kolem poledne.
2. Pro vycházky využijte déšť nebo dobu těsně po dešti, kdy je v ovzduší minimální množství pylu.
3. Vyhýbejte se okraji lesa – funguje jako filtr, ve kterém se koncentruje pyl. Naopak uvnitř lesa bývá pylu velmi málo.
4. Pokud chcete ven, buďte u vodních ploch s písečnými nebo kamenitými břehy.
5. Využívejte doma i v práci čističky vzduchu.
6. V místnosti co nejméně větrejte, nebo okna opatřete speciální protipylovou sítí.
7. Při jízdě autem nevětrejte oknem, používejte klimatizaci.
8. Všímejte si, kdy a kde se vaše potíže objevují a zhoršují, a popište je přesně svému lékaři.
9. Pravidelně sledujte hlášení o průběhu pylové sezony.
10. Pokud můžete, v kritickém období odcestujte do klimaticky výhodnějšího prostředí – na horách bývá pylová sezóna o 1 až 3 týdny opožděná, naopak u moře na jihu Evropy je v předstihu.

Babské rady, jak zatočit s alergií

Kliknutím zvětšete1. Uvařte si čaj z pískavice řecké seno a z mateřídoušky. Tyto byliny pomáhají rozpustit hlen v dutinách a snižují překrvení nosní sliznice. Užívejte dvakrát denně jeden šálek čaje.
2. Česnek má antibakteriální účinky, které pomáhají odstranit chronický výtok z nosu.
3. Kořen lékořice zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií. Dva týdny před očekávaným nástupem vaší alergie ho začněte jednou denně užívat.

Krabička první pomoci

Trpíte lehkou alergií? Tyhle volně dostupné léky se vám budou hodit!

Analergin
10 tablet – 67 Kč

Je určen k léčbě sezonní a celoroční alergické rýmy, alergického zánětu spojivek, svědění a kopřivky.

Livostin – kapky do očí
4 ml – 138 Kč

Používají se k rychlému a dlouhodobému zmírnění očních obtíží, např. svědění, zarudnutí očí, otoku očních víček a slzení, které jsou způsobeny alergií (přecitlivělostí) na trávy, pyl, plísně, prach a jiné látky.

Livostin – sprej do nosu
10 ml – 138 Kč

Je určen k rychlému a dlouhodobému zmírnění obtíží, jako např. kýchání, rýmy, svědění nosu, které jsou způsobeny alergií na trávy, pyl, plísně, prach a jiné látky.

Pozor! Už zítra!
RADY ODBORNÍKA

Nejčastější otázky ohledně pylové alergie zodpoví lékař-alergolog
+ další léky na alergii a rady, jak je užívat



Autor: (duš, dos)
Foto Profimedia.cz, www. pylovasluzba.cz, Aha! – Pavlína Dušková

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.