Takhle nám vládl hákový kříž - 70 let od zotročení českého národa – vyhlášení protektorátu Čechy a Morava | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Takhle nám vládl hákový kříž - 70 let od zotročení českého národa – vyhlášení protektorátu Čechy a Morava

Slavnostní přísaha nových dělostřeleckých jednotek wehrmachtu na Staroměstském náměstí. V pozadí Týnský chrám.
Slavnostní přísaha nových dělostřeleckých jednotek wehrmachtu na Staroměstském náměstí. V pozadí Týnský chrám. (ČTK, Profimedia.cz, ara)

Zítra uplyne přesně 70 let od vyhlášení protektorátu Böhmen und Mähren na území našeho státu. Okupace nacistickým Německem začala 15. března 1939, protektorát byl vytvořen o den později. Obsazené území se členilo na dvě územně okleštěné země – Čechy a Moravu, které formálně spravovala protektorátní vláda s dosazeným prezidentem Emilem Háchou, ve skutečnosti však měl hlavní slovo zastupující říšský protektor.

Ten v pořadí druhý, Reinhard Heydrich, zemřel na následky atentátu, který na něj v roce 1942 zorganizovali čeští parašutisté. Nedělní Aha! se pokusilo na vybraných fotografiích a dokumentech přiblížit atmosféru doby, která zaujímá jednoznačně nejtragičtější místo v dějinách České republiky.

Život na protektorátním území nebyl jednoduchý, Němci měli vše pod kontrolou. Od řízení podniků až po finance a zemědělství. V září 1939 byly zavedeny potravinové lístky pro tři kategorie českého obyvatelstva: obyčejné spotřebitele, těžce pracující a velmi těžce pracující. Podle tohoto rozkastování se odvíjel i nárok na množství potravin. Běžný spotřebitel měl tak například nárok na 2900 g chleba, 500 g masa nebo masných výrobků a na 2 litry mléka na týden. Byly zavedeny i šatenky na textil a poukázky na obuv. Příděly potravin byly postupem času snižovány, a tím pádem stoupaly jejich ceny na černém trhu. Během šesti válečných let až o 200 procent! Po atentátu na Reinharda Heydricha se život na území Čech a Moravy změnil doslova v teror, který vyústil v hromadné popravy českých vlastenců a obyvatel. Protektorát skončil kapitulací Německa v květnu roku 1945.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.