OPAR! Můžete i oslepnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

OPAR! Můžete i oslepnout!

Opar dokáže pořádně znepříjemnit život…
Opar dokáže pořádně znepříjemnit život… (Profimedia.cz)

BERLÍN – Opary. Bolí, otravují život. A můžou dokonce způsobit i slepotu či jiné těžké onemocnění! Alespoň jednou už opar mělo 8 milionů Čechů a 2 miliony z nich na ně trpí opakovaně.

Opakovaně trpí opary
2 miliony Čechů

Jak se jich účinně zbavit?
Co zabírá?

Zvlášť teď, v období chřipek, kdy je náš imunitní systém oslaben. Jde o drobné puchýřky naplněné tekutinou, které se objevují obvykle na rtu, ale mohou být v podobě vřídků i na sliznici dásní či na tváři. Virus se může dotykem dostat i do očí, nosu a genitálií. Puchýřky později praskají a zasychají ve stroupky; do deseti dnů většinou mizí. Ne ovšem vždy…

  • Co je příčinou oparu na rtech?
    Virus herpes simplex typu 1 (HSV1). Příbuzný virus HSV2 pak napadá genitálie.
  • Jak se člověk nakazí?
    Většinou tělesným kontaktem, např. líbáním či mazlením. Dále se mohou objevit, když je náš organismus oslaben, např. při nachlazení, horečce, únavě či stresu. U mnoha žen je opar doprovodem menstruace. Častý výskyt oparů je i v době, kdy organismus neunese nápor slunečních paprsků – u moře či na horách.
  • Mohou člověka nakazit i předměty?
    Teoreticky ano. Může nás nakazit třeba špatně umytá sklenička. Je to ale málo pravděpodobné, viry na vzduchu většinou rychle umírají.
  • Co může opar způsobit?
    Nákaza se může přenést do očí, vyvolat zánět oční rohovky a vést až ke slepotě. Pozor by si měli hlavně dát ti, kteří používají kontaktní čočky. Než je uchopí do prstů, měli by si ruce důkladně umýt. Další závažné komplikace jsou naštěstí vzácné a týkají se hlavně lidí, kteří mají sníženou přirozenou obranyschopnost nebo lidí s poškozenou kůží (ekzémy, poranění kůže). V takovém případě mohou opary vyvolat i záněty mozkových blan a mozku. Problém je postižení oparem na genitáliích před porodem. Při porodu hrozí infikování a následné těžké onemocnění novorozence.
  • Co pomůže, když už se opar vyklube?
    Léčba je možná antivirovými – virostatickými přípravky (acyklovir). Na počínající stadium oparu na rtu se doporučují volně prodejné léky Herpesin, Zovirax či náplast na opary Compeed.
  • Fungují i nějaké domácí přípravky?
    Nejlepším pomocníkem je vatový tamponek potřený medem. Čtyřikrát za den ho přiložte na 15 minut na postižené místo. Někdy prý pomůže také nanést na puchýřek zubní pastu, černý pepř či česnek.
  • Jak oparu předcházet?
    Chraňte své rty před silným slunečním zářením. Používejte třeba ochranné jelení loje. Dostatečně spěte. Jezte vyváženou stravu bohatou na vitamíny.
  • Kdy musím k lékaři?
    Zvláště děti, těhotné ženy a osoby s netypickým průběhem rozvoje oparu by měly okamžitě navštívit lékaře. Také pokud máte vysoké horečky.

Kliknutím zvětšete

5 největších lží o oparech
  1. Voda po holení opary vysouší
    Lež! Opary nezničíte ani gelem po holení ani peroxidem vodíku, medem ani kyselinou askorbovou. Puchýřek se sice vysuší, ale také rozpraská. Puchýře se brzy objeví znovu a v horším případě se mohou i rozšířit.
  2. Vlastní močí lze zabránit šíření oparů
    Lež! Když už se opar objeví, tak se prostě rozšíří. Někomu může pomoci pokapat si již existující opar ranní močí. Ale jako prevence to nepomáhá.
  3. Opary nás stresují, ale nejsou nebezpečné
    Lež! Bacily se mohou zatoulat i do nervových buněk v očích a ohrozit zrak. Když napadnou mozkové buňky, mohou způsobit horečku, poruchy řeči a příznaky ochrnutí. U lidí se slabou imunitou mohou opary zapříčinit i otravu krve.
  4. Kdo už si jednou vytvoří protilátky, nemůže mít opar znovu
    Lež! Každý, kdo se jednou nakazil oparem, si sice vytváří protilátky, ale i přesto se u něj může virus opět objevit. Důvod? Bacily jsou do poslední chvíle před vznikem oparu neaktivní »spáči«, takže proti nim imunitní systém vůbec nebojuje. Když se pak bacily spontánně vzbudí, reaguje obrana příliš pozdě.
  5. Kvůli oparu se nemusí chodit k lékaři
    Lež! K lékaři je třeba vyrazit v momentě, kdy se vám opary objeví poprvé, když nejsou jen na rtech nebo když trvají déle než 10 dní.

 

22.1.2009

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.