Chasmosaurus, jeden z nejpomalejších dinosaurů - Kostěný límec bránil pokousání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chasmosaurus, jeden z nejpomalejších dinosaurů - Kostěný límec bránil pokousání

Planetu Zemi obýval chasmosaurus přibližně před 76–72 miliony let. Podle nalezených pozůstatků je jasné, že žil především na území dnešní západní Kanady.
Planetu Zemi obýval chasmosaurus přibližně před 76–72 miliony let. Podle nalezených pozůstatků je jasné, že žil především na území dnešní západní Kanady. (Profimedia.cz)

Příští týden vám Nedělní Aha! přinese další speciální dárek, a to další plakát s dinosaury, prehistorickými příšerami, které byste v lese rozhodně potkat nechtěli. Jako ochutnávku toho, co vás za týden čeká, vám přinášíme jednoho z nejzajímavějších býložravých dinosaurů – chasmosaura.

Byl to pravěký »prcek«

Chasmosaurus byl dlouhý 5–6 metrů a vážil kolem 3 tun. Jednalo se tedy o středně velikého býložravce. Vedle svých větších příbuzných libujících si v konzumaci rostlinné potravy a vážících desítky tun to tedy byl spíše prcek.

Místo kůže brnění

Chasmosaurus je jeden z mála pravěkých dinosaurů, u kterých známe i otisky kůže. Díky tomu víme, že jeho silná kůže nebyla podobná třeba sloní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Byla totiž poseta mnoha malými kostěnými hrbolky, takže vypadala a hlavně fungovala jako opravdové malé brnění. Není se moc co divit, když na chasmosaura číhaly příšery se zuby dlouhými mnoho centimetrů a stiskem čelistí o síle několik tun.

Nohy jako sloupy

Nohy tohoto dinosaura musely být samozřejmě nesmírně silné, aby těch několik jeho tun unesly. Zadní byly o něco delší. Vzhledem k mohutnosti těla nepatřil chasmosaurus zrovna mezi nejrychlejší dinosaury. Spíše se líně a pomalu potloukal po okolí a hledal potravu, než aby někde pobíhal po pláních.

Hlava s rohy a kostěný límec

Hlava byla ozdobena kostěným límcem, delším než zbývající část hlavy. Límec sloužil jako obrana, ale možná i jako součást termoregulace. Jeho lebka byla poměrně nízká, vyrůstaly z ní nadočnicové rohy a jeden nosový roh. Nadočnicové rohy představovaly dost nebezpečnou zbraň, díky které chasmosaurus dokázal způsobit svým predátorům spoustu bolestivých chvilek.

Silný zobák ničil keře

Silný zobák sloužil k trhání tuhé rostlinné stravy. Chasmosaurus se živil travinami a keři, ale pravděpodobně i kůrou ze stromů. A právě k tomu účelu se ostrý masivní zobák hodí nejlépe. Denně musel takový třítunový drobeček zkonzumovat i několik desítek kilogramů potravy.

2.11.2008

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.