Genetická stopa, DNA: Vrah je stále na svobodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Genetická stopa, DNA: Vrah je stále na svobodě!

Většinu času Daniel Vaněk pracuje v laboratoři, ale poradí si i na místě činu.
Většinu času Daniel Vaněk pracuje v laboratoři, ale poradí si i na místě činu.

ROK 2008. Rozhovoru pro Aha! s šéfdetektivem Josefem Lottesem je tentokrát přítomen specialista na genetiku, který umí díky svému výzkumu pomoci i kriminalistům. Jeho jméno má zvuk i v zahraničí: RNDr. Daniel Vaněk, PhD.


Dřív pracoval v kriminalistickém ústavu, pak se účastnil americkou vládou placeného programu identifikace obětí z masových hrobů v bývalé Jugoslávii. Nyní má svoji vlastní firmu. A genetice se nadále věnuje.

Kriminalisté v současné době tvrdí, že bez přispění genetiky by mnoho zločinů zůstalo neobjasněných.
Vaněk:
To je pravda. Mrzí mě, že je takových případů ještě z nedávné minulosti hodně. Patří k nim i kauza Dity Hrabánkové. (Před lety její tělo bez vnitřních orgánů našli kriminalisté v oboře ve středních Čechách – pozn. red.) A podobných případů jsou desítky. Ještě před pěti šesti lety jsme neměli takové možnosti, přístupy do databáze apod.“

Vracíte se k vraždám tří dívek v Praze. To není dobrá představa, že ten, kdo jim způsobil tak velké utrpení, se možná chystá k dalšímu zločinu…
Lottes:
Naposledy jsme tento případ otevřeli před rokem. Znovu se porovnává genetika pachatele. Dnes je rozeslaná po celém světě a čeká se jen, kde se někdo objeví se stejnou grafikou. Stačí ještě tři roky, aby se někdo objevil a trestu neunikne.

Co vlastně genetika v kriminalistice znamená? A kdy říkáte »ano, toto je pravděpodobně vrah«?
Vaněk: Srovnáváme biologickou stopu nalezenou na místě činu. Pokud by v této místnosti došlo k nějakému trestnému činu a vy jste pro nás byla neznámou osobou, z vašich nedopalků cigaret, z hrnečků nebo z otisků prstů, které jste zanechala na stole, získáme dostatek biologického materiálu, stanovíme váš DNA profil, vložíme do databáze, porovnáme s nevyřešenými případy. Možná už tam budete i uložená a víme zcela jistě, že jste cílová osoba. Všude necháváte buňky, tisíce buněk, čehokoliv se dotknete.

A má-li zločinec rukavice?
Ty většinou má, ale ostatní věci si uhlídat nedokáže. Musel by být oblečen v bílém plášti, mít roušku, brýle... Jenže takový člověk je už na první pohled, ještě před spácháním zločinu, velmi podezřelý.

A dál?
Pak je podezřelá osoba na základě zákona požádána o poskytnutí biologického materiálu za účelem vyšetřování. A pokud dojde ke shodě, chvíli se nepodívá domů.

Pamatujete si nějaký zajímavý případ? Na odhalení zločinu díky genetice?
Pamatuji si kauzu, kde bylo zapotřebí analyzovat nejvíce vzorků. Týkala se vraždy zdravotní sestry v Praze 8, myslím, že to bylo v roce 1998. Byly tam stovky podezřelých. Nakonec vyšlo zcela jasně, že ji zavraždil slovenský Rom Čonka.
Lottes: Pomohli jste nám objasnit i fingovanou sebevraždu.
Vaněk: Tenkrát se měla jen formálně potvrdit identita přejetého člověka na kolejích, když vše vypadalo jako sebevražda. Pak se zjistilo, že nějaký bílý kůň potřeboval zmizet a na koleje pod rychlík hodili zaživa chudáka bezdomovce. Šlo spíš o náhodu, že jsme na to přišli, ale i té se musí pomoci.

Pane Vaňku, pracujete pro českou policii?
Do řeči vstupuje Lottes: Je složité, aby pro nás pracoval soukromník. Máme svůj kriminalistický ústav. Soukromě ale s doktorem Vaňkem využíváme možnosti konzultací k některým případům. A on nikdy neodmítne, jsme přátelé. Například v poslední době byly nalezeny v Hloubětíně lidské ostatky – stehenní kosti. Dlouho jsme se nemohli dostat dál, až doktor Vaněk pomohl, a to v krátké době. Dnes už víme, že patřily východnímu Slovanovi ve věku 23 let.
Vaněk: Kolegové na kriminalistickém ústavu je zkoumali asi pět měsíců, nám na to stačilo sedm dní.

Kdy je genetika coby důkaz pro kriminalisty v koncích?
Vaněk:
Dvojčata mají stejný DNA profil. Mohou být bratři, jednovaječná dvojčata. Oba budou znásilňovat, ale každý z nich bude tvrdit, že to dělal brácha. Pokud nebudou jiné důkazy, jak lze takový případ soudit? Další možnost omylu je transplantace kostní dřeně. Když se zdaří, budou v krvi pachatele kolovat buňky dárce.

Umíte se proti těmto případům bránit?
Je důležité o tom vědět. Na takovém projektu jsme právě dělali, abychom zjistili, jak jdou věci ošidit. Pak můžeme vyvinout nějaké protizbraně. Nadále u soudu ovšem platí, že genetika není jediným důkazem viny.

Kliknutím zvětšetePražská mordparta znovu otevřela starou kauzu: Jedná se o vraždy z přelomu let 1990-91. „Došlo k nim přibližně v rozmezí tří měsíců. Kolem Vánoc byla nalezena první zavražděná dívka poblíž vysokoškolských kolejí v Praze 4, další několik měsíců poté rovněž v Praze 4 na Zeleném pruhu a další v létě v Podolí,“ popisuje šéf pražské mordparty vrchní rada Josef Lottes. Ve všech třech případech se prý jednalo o sexuální motiv. „Ve dvou případech jsme zajistili lidský profil z místa vraždy. Otvírala se před námi pro nás v té době ještě neznámá genetika. Pro získání prvního vzorku jsme se vydali do Bratislavy za docentem Ferákem, který jediný v té době v republice uměl získat genetický profil. Zhruba po třech měsících nám přišla z Bratislavy odpověď. Skutečně se potvrdil náš kriminalistický předpoklad, že se jedná o jediného pachatele. Kauza nám celé roky nedala spát. Vrah tří dívek dodnes nebyl potrestán. Teď jsme případ znovu otevřeli. Byly prověřeny tisíce a tisíce lidí, kteří by mohli jako pachatelé přicházet v úvahu. Bohužel tehdy v porevolučním zmatku ještě nebyly evidence, na ubytovnách ani neexistovaly seznamy zahraničních pracovníků. Situaci navíc zkomplikovala amnestie. Z 15 případů vražd ročně se tyto zločiny vyšplhaly na 60 případů. Dnes je genetický profil pachatele rozeslán kolegům kriminalistům do celého světa a je jen otázka času, kdy bude pachatel dopaden,“ dodává Lottes.


Autor: Jana HAVLICOVÁ
Foto pro Aha! – Jana Havlicová, Daniel Vaněk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.