Co dělá vedro s naším tělem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co dělá vedro s naším tělem?

 (Profimedia.cz)

PRAHA – Uf, to je vedro! Kolik stresu a kolik potěšení přináší našemu tělu venkovní teplota, která se blíží hodnotě 40 stupňů ve stínu? Co všechno se s horkem v našem těle mění?

Uf, to je vedro! Kolik stresu a kolik potěšení přináší našemu tělu venkovní teplota, která se blíží hodnotě 40 stupňů ve stínu? Co všechno se s horkem v našem těle mění?

Oči
Vedro vysušuje oči. Tělo zvýší vylučování slz z 38 mg za hodinu na 50 mg. Pozor! Žádné místo našeho těla není tak citlivé na škodlivé UV záření jako spojivky a oční čočky!

Mozek
Spotřeba kyslíku (normální je 8 ml za minutu) výrazně stoupá (na 10 ml za minutu). Slunce povzbuzuje část středního mozku zvanou čtverohrbolí, která je citlivá na světlo. To zvyšuje produkci stresových hormonů, ale také endorfinů neboli hormonů štěstí. Přestože méně spíme, náš mozek funguje rychleji.

Prsa
Celé tělo je lépe prokrveno, proto i ženská prsa jsou při dráždění citlivější. Působí také plnějším a pevnějším dojmem.

Vlasy
UV záření ničí barevný pigment. Proto nám slunce vlasy tzv. »vyšisuje«. Pokožka hlavy se více potí, a vyplavuje tedy více škodlivin.

Srdce
Vedro zrychluje činnost srdce. Srdeční tep se zvyšuje z normálních 60 úderů za minutu až na 90. Výkon srdce se tudíž zvedá až o 30 procent. Ve svalech a pokožce koluje až o 80 procent více krve než obvykle. Důvod? Ochlazování!

Plíce
Také pro plíce znamená vedro více práce. Naše vdechy jsou delší a hlubší. Tělo potřebuje více kyslíku, neboť jede na vyšší výkon.

Žaludek
Pohyby žaludečních stěn při trávení se zpomalí asi o 20 procent oproti chladnějšímu počasí. Jídlo nám tedy déle leží v žaludku. Žaludku trvá až deset hodin, než zpracuje tučnou stravu.

Sex
Hladina pohlavního hormonu testosteronu se v ženském i mužském těle zvyšuje. To zesiluje sexuální touhy. Navíc se zvyšuje i produkce hormonu melatoninu, který se obvykle tvoří zejména během spánku, a díky tomu jsme bdělejší a více flirtujeme.

Močový měchýř
Vylučování moči se snižuje asi o 30 procent (běžně je to asi 0,5 litru denně). Je to projev šetření vodou v těle. Při silném pocení se spotřeba tekutin zvyšuje z 1,5 litru na 2,5 litru. Celkový podíl vody v tělesných tkáních (kolem 70 procent) se mírně snižuje.

Pokožka
Naše dva miliony potních žláz (většina z nich je v loketním ohybu, na dlaních a na chodidlech) vylučují až sedm litrů potu denně. Vlásečnice, tedy tenké cévy v pokožce, jsou roztažené na maximum. Jimi ve vedru krev stoupá tělem vzhůru, proto máme růžovější obličej.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.