Zázrak jménem vejce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 3. června 2025

Svátek slaví Tamara, zítra Dalibor

Zázrak jménem vejce

Vaječná skořápka zabírá devět až dvanáct procent z celkové hmotnosti vejce.
Vaječná skořápka zabírá devět až dvanáct procent z celkové hmotnosti vejce.

PRAHA – Patří k nejvýživnějším potravinám všech dob. Obsahuje spousty důležitých látek. Je součástí mnoha lidových tradic, u nás i ve světě. A má naprosto dokonalý tvar! Zkrátka – vejce…


Co o vejcích možná nevíte?

● Skořápka má na povrchu až 17 000 maličkých pórů. Těmi do vejce zvenčí pronikají chutě i vůně. Proto je lépe skladovat vajíčka v ledničce v kartonu.
● Pokud chcete vědět, zda je vejce syrové, nebo vařené, roztočte ho. Vařené se točí pravidelně. Jestliže se viklá, je syrové.
● Když vejce upadne na podlahu, zasypte ho solí. Snadněji se pak odklidí.
● Z hlediska výživnosti se jedno vejce rovná 28 g libového rybího či drůbežího masa.
● Stáří slepice má vliv na velikost vejce. Čím starší slepice, tím větší vejce.
● Barva žloutku závisí na výživě slepice. Pokud slepice dostává potravu ze žlutých či oranžových plodin (např. kukuřici), má žloutek tmavší barvu. Barva žloutku ale neovlivňuje chuť ani kvalitu či výživnost.
● Krvavá skvrnka ve vejci neznamená, že je oplodněné, ale to, že při vypuzování žloutku praskla drobná cévka. Skvrnku lze snadno odstranit špičkou nože, vejce nijak neznehodnocuje.
● Smažená vejce lépe drží tvar, když jsou z čerstvých vajíček. Naopak vejce vařená natvrdo se lépe loupou, jsou-li alespoň týden stará.
Kliknutím zvětšete● Vejce je třeba uchovávat v chladu. Vajíčko, které ihned po nákupu dáte do chladničky, je po týdnu čerstvější než to, které necháte jediný den v pokojové teplotě!
● Slepici trvá 24 až 26 hodin, než vajíčko »vyrobí«. Už 30 minut po snůšce začíná celý proces znovu.
● Lékaři doporučují – kvůli cholesterolu – sníst týdně jen tři až čtyři vajíčka. Jeden žloutek obsahuje totiž 200 miligramů cholesterolu, což odpovídá doporučené denní dávce pro děti i dospělé. To je ale vyváženo lecitinem, který vejce také obsahují a který naopak přispívá ke snižování cholesterolu.
● V lednici vydrží čerstvá vejce až 4 týdny, uvařená až 6 týdnů. Skladujeme je nejlépe položená špičkou dolů.
● Jak poznat jejich trvanlivost? Podíváme se na vytištěné datum. Pokud máte vejce domácí, pomůže sklenka s vodou. Čerstvé vejce se ihned potopí až na dno a leží dole naplocho. Pokud se vajíčko přetáčí pomalu, je staré nejméně týden. Po 3 týdnech se vajíčka vznášejí na hladině.


Autor: (mnw)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry