Dracény krokodýlovité - Cpou se jenom šneky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dracény krokodýlovité - Cpou se jenom šneky

V královédvorské zoo se mohou pyšnit vzácnými ještěry, které kůží připomínají malé krokodýly.
V královédvorské zoo se mohou pyšnit vzácnými ještěry, které kůží připomínají malé krokodýly. (pro Aha! – Jana Myslivečková)

DVŮR KRÁLOVÉ – Výhradními milovníky francouzské speciality – šneků – se nyní pyšní v královédvorské zoo. Z Peru dostali vzácné ještěry dracény krokodýlovité.

Lahůdka jim poskytuje komplexní výživu, takže do mlsných tlamiček nic jiného nevezmou. Oklamat se podle chovatele ze zoo ve Dvoře Králové Pavla Mouchy nenechají ani slimákem, třebaže je bez ulity a tedy měkčí. „V dospělosti si s ulitami poradí hravě. Mají široké stoličky a silný skus, teď jim musíme hlemýždě ještě rozbíjet,“ popisuje Moucha.

Královédvorské dracény se vylíhly na farmě v Peru před třemi měsíci a denně sežerou jednoho šneka. „Až budou dospělí, snědí toho mnohem víc. Dospělý jedinec přes zimu metrák hlemýžďů sežere, budeme muset v létě udělat výkup,“ usmívá se Moucha.

V dospělosti jsou dracény metr dvacet dlouhé a v přírodě jsou na vyhynutí. „Kůže je lákavá na výrobu bot, ze čtyř dospělých zvířat se údajně udělají jedny boty,“ dodává Moucha.


5.3.2008

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.