Revoluční novinka! Sanitky budou létat! Dočkáme se už za 4 roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Revoluční novinka! Sanitky budou létat! Dočkáme se už za 4 roky!

Sanitka letící nad pražskou Letnou. Takto by to mohlo vypadat v budoucnu.
Sanitka letící nad pražskou Letnou. Takto by to mohlo vypadat v budoucnu. (pro Aha! – www.pal-v.com, archiv)

PRAHA – Máte dost věčných dopravních kolapsů v centru města? Představte si auto, které na konci kolony vyklopí vrtuli, během chvíle vyletí do vzduchu a dopravní zácpu jednoduše přeletí. Vzdálená budoucnost? Nikoli!

Máte dost věčných dopravních kolapsů v centru města? Představte si auto, které na konci kolony vyklopí vrtuli, během chvíle vyletí do vzduchu a dopravní zácpu jednoduše přeletí. Vzdálená budoucnost? Nikoli! Už za dva měsíce se stroj začne testovat, do čtyř let pak bude ve volném prodeji! Zpočátku se mají využít hlavně jako záchranné vozy ve velkých městech.

Létající auto s názvem PAL-V jezdí po třech kolech a – létá! Na střeše má totiž za normální jízdy po silnici složenou vrtuli, kterou můžete podle potřeby využít. „Pak vyletíte maximálně do výšky 1500 metrů. Tam nemůžete ohrozit letový provoz,“ říká jeden ze šéfů nizozemské firmy na výrobu těchto vozítek John Bakker. Podle něj by do čtyř let mohlo auto nahradit sanitky hlavně v přecpaných centrech měst. Lékař by tak jen popadl kufřík s vybavením a za pár minut by přistál přímo na místě nehody. Pomoc by dorazila v řádech několika málo minut.

„Příští rok zahájíme testy prvních strojů,“ tvrdí Bakker. Při jízdě po silnici se bude stroj pohybovat podobně jako motorka – v zatáčce se nakloní. Let budou vyvažovat speciální gyroskopy, proto se řidičem-pilotem bude moci stát opravdu každý. Bude však muset absolvovat dvacetihodinový kurz pilotáže, který v přepočtu vyjde na 70 tisíc korun.
Samotné vozítko vážící zhruba 600 kilogramů by pak mělo stát maximálně milion korun. „Cena ale při sériové výrobě o statisíce klesne,“ tvrdí technici firmy.

Podle nich bude auto létat (i jezdit) rychlostí až 200 kilometrů v hodině po drahách řízených GPS navigací – půjde o jakési neviditelné dálnice přesně dané souřadnicemi. To zaručí, aby se letící vozítka nesrazila. Navíc vás po cestě nečekají žádná dopravní omezení, objížďky nebo semafory. A tankovat můžete u běžných čerpacích stanic. „Jezdíme i létáme na benzin,“ doplnil Bakker.

Co nás za pár let ještě čeká?

Superrychlé letadlo
Letoun Lapcat je nástupcem legendárního concordu. Jeho parametry jsou až neuvěřitelné – z Evropy do Austrálie dokáže doletět za 4 hodiny! S přestupy to přitom nyní trvá víc než 20 hodin. Supermoderní stroj uveze 300 pasažérů, je 2,5krát rychlejší než concorde a dolet má 20 tisíc kilometrů. Je také nenáročný na údržbu, tichý a velice úsporný. Jeho vývoj spolufinancuje Evropská unie a zhruba do pěti let by mohl vzletět na první zkušební trasu.

Pojízdný domov
BOB – tak se jmenuje futuristický domov na kolech, který nahradí klasické karavany. Auto nabízí veškeré pohodlí, které potřebujete k cestování. Když přijedete na vyhlédnuté místo, jednoduše jej rozložíte a vozítko svůj objem znásobí víc než dvakrát! Prodávat se bude ve velikostech od minibusu až po pořádný náklaďák. Pak může nahradit i byt 3+1. Využití najde nejen u dobrodruhů a cestovatelů, ale i při přírodních katastrofách jako dočasný příbytek schopný rychlého přesunu.

Konec chůze
Skútr T3 nám dá možnost pořádně zlenivět. Stačí si stoupnout na plošinu za řídítka a můžete se vézt, kam je libo. Skútr, který pohání elektřina, v současné době testuje policie v Kalifornii, kde jim vozítko pomáhá dopadnout zločince. Speciálně upravený typ se třemi koly je vybaven sirénou, led diodami místo majáku a satelitní navigací. Dokáže jet až 50 kilometrů v hodině, což je víc než dost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.