Má váš pes špatnou náladu? Může za to PSÍ DEPRESE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Má váš pes špatnou náladu? Může za to PSÍ DEPRESE!

Psi bývají na podzim více podráždění.
Psi bývají na podzim více podráždění. (Aha! – Josef Mašek, Profimedia.cz)

PRAHA – S nástupem deštivého počasí a blížícími se dlouhými zimními nocemi doléhají na většinu lidí deprese. Nic nás nerozveselí tolik jako milý psí společník, který nás přivítá při návratu domů a stočí se do klubíčka u nohou, když si večer zapneme televizi.

Podzim působí i na zvířata!

S nástupem deštivého počasí a blížícími se dlouhými zimními nocemi doléhají na většinu lidí deprese. Nic nás nerozveselí tolik jako milý psí společník, který nás přivítá při návratu domů a stočí se do klubíčka u nohou, když si večer zapneme televizi. Veterináři však tvrdí, že i psi trpí depresemi ze tmy a špatného počasí.

Většina majitelů psů tvrdí, že přes zimu je jejich pes mnohem méně aktivní a má špatnou náladu. Veterináři se tomu ale nediví. Stejně jako lidé mají psi hormon melatonin, který se vylučuje za tmy, způsobuje ospalost a utlumuje i dobrou náladu.

Normálně melatonin zajišťuje, že večer usneme a ráno se probudíme. V zimních měsících se ho však kvůli delším nocím vylučuje víc a u někoho to může vést až k depresím.

Psi nejsou výjimkou. Deprese se u nich projevuje velmi podobně jako u lidí. Ztrácejí chuť k jídlu, jsou letargičtí, neustále spí a v extrémních případech mohou i nebezpečně zhubnout.

Jak vašeho mazlíčka rozveselit
  • Přes zimu je třeba dbát o to, aby váš pes měl neustále co dělat. Můžete mu třeba schovat jeho oblíbené hračky, které pak musí hledat.
  • Někteří majitelé psů řeší deprese svého miláčka pořízením dalšího štěňátka. Psi si pak mohou hrát spolu a navzájem se rozveselují.
  • Většina lidí ale nemá možnost starat se o více psů, a tak nezbývá, než se smutnému kamarádovi více věnovat. Česat ho, chodit s ním na procházky, brát ho do společnosti jiných psů nebo i jen ke známým na návštěvu. Trocha povyražení rozveselí nejen vás, ale i vašeho mazlíčka.
  • Pokud vše selže a deprese začne ohrožovat jeho zdraví, poraďte se s veterinářem, který může psovi naordinovat léky proti depresi.
Pozor na stres!

Depresi u zvířete nemusí způsobit jen špatné počasí. Důvodem k jejímu propuknutí může být i konflikt v rodinných vztazích, ztráta některého z členů rodiny nebo naopak narození miminka, které mazlíčka odsunulo na druhou kolej. I dlouhodobý hluk, shon a stres může chlupáče »přivést k šílenství«.

Pošlete pejska na psychoterapii!

Stejně jako lidé i psi mohou trpět depresemi. Dobře to ví i veterinář a psí psycholog Alexandr Skácel.

Prožívá pes depresi stejně jako člověk?
„Depresemi psi trpí, ale prožívání je odlišné od člověka, protože nemají druhou signální soustavu. To znamená, že nemají sebereflexi, náhled, co se to vlastně děje.“

Jak lze pejskům pomoci?
„Podobně jako u lidí je nejlepší, pokud se to podaří, odhalit příčinu deprese.“

Jak na to?
„K tomu slouží psychodotazníky pro psa, kočku a víc zvířat v jedné domácnosti. Po jejich vyhodnocení má naše léčba dvě části, a to nasazení léků a využití psychoterapie.“

Jaké léky lze u psa použít?
„Pomáhají léky homeopatické, např. Stramonium, což je durman. Ten použijeme třeba u psa, který se bojí a tento strach přešel až do deprese. Nasadit je možné také léky chemické podobně jako u lidí, např. Alprazolam nebo Fluoxetin.“

Může medikamenty naordinovat majitel psovi sám?
„Dávkování je přísně individuální a určitě nedoporučujeme, aby klienti nasazovali lék sami.“

Říkal jste, že psovi pomáhá psychoterapie. Není to přehnané?
„Psychoterapie psa může vyznívat úsměvně, ale v případě deprese je nedílnou součástí léčby. Majiteli depresivního psa je totiž potřeba vysvětlit, kde dělá chybu. Léčba všech psychických poruch patří stejně jako u lidí i u psů do rukou specialisty.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.