Takhle myjí Lenina! Tělo se scvrkává. Je menší už o 14 cm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Takhle myjí Lenina! Tělo se scvrkává. Je menší už o 14 cm!

Na mrtvého Lenina se dodnes stojí před mauzoleem na Rudém náměstí fronty.
Na mrtvého Lenina se dodnes stojí před mauzoleem na Rudém náměstí fronty. (: archiv)

PRAHA – Vůdce bolševické revoluce v Rusku Vladimír Iljič Lenin (†21. 1. 1924) bude možná – téměř 84 let po smrti – konečně pohřben. Kreml chce mauzoleum s mumií Lenina zavřít. A nabalzamované tělo pohřbít.

Vůdce bolševické revoluce v Rusku Vladimír Iljič Lenin (†21. 1. 1924) bude možná – téměř 84 let po smrti – konečně pohřben. Kreml chce mauzoleum s mumií Lenina zavřít. A nabalzamované tělo pohřbít. Nebo prodat! »Vystěhování« zakladatele sovětského státu do hrobu podporuje 57 % Rusů. Pro miliony dalších je ale Lenin stále symbolem silného Ruska a jsou ochotny mumii bránit vlastními těly. O osudu Lenina tak nakonec možná rozhodne referendum.

Důvodů proč pohřbít Lenina je několik. Historici mají za to, že Lenin Rusko poškodil a kazí image země. „Éra revolucí a politických převratů je uzavřena. Žijeme už normálně. A není normální, aby náměstí v centru města bylo nekropolí,“ řekl Vladimir Kožin, šéf administrativy prezidenta Vladimira Putina.

Nabalzamovaná mumie Lenina byla uložena do mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě hned po jeho smrti v roce 1924. Od té doby se sice scvrkává (místo 162 cm měří tělo ukryté pod deskou už jen 148 cm), jinak je prý ale ve skvělém stavu. Zvěsti o tom, že nebožtík už dávno přišel o některou končetinu (měla uhnít), jsou podle ruských vědců pomluvami.

Dvakrát týdně tělo prohlížejí čtyři specialisté ve skryté laboratoři a natírají ho speciálními přípravky. Dvakrát ročně pak mumie na dva až tři měsíce ze sarkofágu mizí. Tělo je pak namáčeno ve speciální lázni utajeného složení a vědci kůži centimetr po centimetru prohlížejí. Občas sovětskému vůdci vymění i novou košili a oblek s kravatou.

Někteří Leninovi příznivci si ale myslí, že je škoda mumii ruského vůdce likvidovat, když je tak vyhledávanou turistickou atrakcí. Desítky milionů korun na roční provoz mauzolea už přitom ruský stát dávno neplatí. V roce 1992 zrušil tehdejší prezident Boris Jelcin státní příspěvek na udržování mauzolea a financování převzal soukromý podnik. Ten prodává tajemnou balzamovací chemikálii (zákazníky jsou hlavně noví ruští zbohatlíci a některé mafiánské kruhy) a ze zisku udržuje Leninovo tělo v neporušeném stavu.

Umíral v bolestech, chtěl se otrávit…

Traduje se, že Lenin zemřel na syfilis, ale pitva prokázala jako příčinu smrti nevyléčitelnou cévní chorobu – zděděnou arterosklerózu. Na tutéž nemoc zemřel jeho otec, dvě sestry i bratr…

  • V posledním období života těžce trpěl. Na svém nástupci Stalinovi si vymohl slib, že pokud by ochrnul, sežene mu cyankáli, aby mohl spáchat sebevraždu.
  • Po své druhé mrtvici (březen 1923) přestal mluvit a trvale měl paralyzovanou pravou ruku a nohu.
  • 21. ledna 1924 dostal další a poslední infarkt. Lékaři se mu snažili dát umělé dýchání, ale marně.
  • Ačkoliv s tím Naděžda Krupská (jeho partnerka), ani jeho sestry a bratr nesouhlasily, komunistické politbyro rozhodlo, že po pohřbu bude tělo nabalzamováno, aby mohlo být – z propagandistických důvodů – vystaveno.
  • Po Leninově smrti nabalzamovali tělo formalínem, aby »vydrželo« čtyři až pět dnů, specialisté vyhladili z Leninovy tváře i utrpení posledních měsíců.
  • V Německu pak bylo objednáno chladicí zařízení a Lenin byl položen na led. Skleněný sarkofág byl ale neustále zamlžen a vůdce nebyl vidět. Chemik Vorobjov potom přišel s novou metodou konzervace a dva měsíce po Leninově smrti se začalo s balzamováním těla. To trvalo další tři měsíce.
  • Prvními, kdo zhlédli výsledek práce, byla Krupská a Leninův bratr Dmitrij Uljanov. Ten šokovaně prohlásil, že Lenin vypadá lépe než těsně po smrti.
  • Krupská pak navštěvovala místo Leninova odpočinku jen jednou ročně. Naposledy v roce 1938, pár měsíců před svou smrtí. Postála u katafalku a tiše mumlala: „Ty jsi pořád stejný, ale podívej se, jak já jsem zestárla!“
  • Způsob balzamování je dodnes tajen, ale Vorobjov prý aplikoval roztoky aromatických rostlin – po vzoru dávných Egypťanů. Pro zkoušky tekutin dostali vědci k dispozici několik mrtvol.
  • Mezitím provizorní dřevěnou stavbu nahradila nová, honosná budova, ale také ze dřeva. Až v roce 1930 bylo postaveno mauzoleum z mramoru.
  • Pro údržbu těla byly v mauzoleu vystavěny laboratoře a strojovny, které slouží dodnes. Od roku 1933 se o Lenina stará 150členný tým vědců.
  • Za 2. světové války bylo tělo odvezeno na západní Sibiř (1941 – 1945), aby nepadlo do rukou Němců.
  • Již v roce 1925 byla zřízena zvláštní laboratoř pro studium Leninova mozku. Sověti chtěli světu ukázat, že velké myšlenky se zrodily v mimořádném mozku. Mozek byl naložen do formalínu a alkoholu, pak rozřezán na 30 963 dílků a ty byly zkoumány.
  • Na mumii bylo spácháno několik atentátů. V roce 1934 ji chtěl rozstřílet jistý Nikotin – když mu v tom ochranka zabránila, zastřelil se. V roce 1959 hodil jeden návštěvník na sarkofág kladivo a rozbil sklo. Byl zatčen a skončil v blázinci. Rok nato jiný návštěvník sklo vitríny rozbil a lehce poškodil tvář. Pak bylo sklo vyměněno za neprůstřelné. To zabránilo v roce 1973 větší zkáze – jeden z návštěvníků se u sarkofágu vyhodil do vzduchu výbušným zařízením, které měl pod kabátem.

Více fotografií uvidíte v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.