Přepište školní učebnice! Takhle teď vznikají děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přepište školní učebnice! Takhle teď vznikají děti!

Ilustrční foto
Ilustrční foto (: profimedia.cz)

Stresující doba i životní styl si vybírají svoji daň. Velice často se tak stává, že mladý pár toužící po miminku s tím má sakra velké problémy. Bojuje s přírodou, ovšem těhotenství stále ne a ne přijít.

Nakonec zoufalý a vystresovaný pár skončí v ordinaci lékaře. Tady se dozví, že nejčastější metodou jak získat vytoužené dítě je metoda mimotělního oplodnění, neboli tzv. »děti ze zkumavky«. Není třeba se děsit, podle některých odborníků bude tímto způsobem brzy počato každé třetí dítě. Naše schopnost přirozené reprodukce totiž stále dramaticky klesá. Víte, jak přesně děti ze zkumavky vznikají?

  1. Hormonální léčba
    Prvním krokem k otěhotnění je, že lékař nasadí ženě hormonální léčbu, která vyvolá ve vaječnících tvorbu a zrání vajíček.
  2. Sledování průběhu léčby
    Správnou dobu, kdy vajíčka odebrat, ukáže hormonální a ultrazvukové vyšetření.
  3. Odběr vajíček
    Odběr vajíček se obvykle dělá v krátkodobé narkóze a trvá 10 až 20 minut. Provádí se přes pochvu, a to 32 - 36 hodin po poslední hormonální injekci.
  4. Odběr spermií
    Spermie se odebírají ve stejný den jako vajíčka. Muži musí minimálně tři týdny před odběrem dodržovat zdravou životosprávu a sexuální půst.
  5. Oplození
    Získaná vajíčka jsou umístěna do zkumavek a následně oplozována přidáním zpracovaných spermií partnera nebo dárce.
  6. Přenos embryí
    Přenos embrya probíhá tenkou hadičkou přes děložní hrdlo přibližně dva až tři dny po oplození. Žena se rozhodně nemusí bát, protože jde o nebolestivý výkon. Přenášejí se maximálně tři embrya, další embrya mohou být zmražena.
Naděje na dvojčátka

Úspěšnost otěhotnění mimotělním způsobem je takřka stejná jako u přirozené cesty. Je v tom ale malý háček. Většina žen neotěhotní hned po prvním cyklu asistované reprodukce, je nutné ji opakovat. Pak má žena naději nejen na otěhotnění, ale častokrát také na narození dvojčátek nebo dokonce trojčátek.

Tři miliony zkumavek

Metoda »dětí ze zkumavky« je stará 27 let. Kdysi šlo o převratnou novinku, nyní jde o poměrně běžnou záležitost, o čemž svědčí fakt, že už se narodily přes tři miliony dětí ze zkumavky!

Dítě ze zkumavky má dítě

Britka Louise Brownová (28) se jako první dítě na světě narodila pomocí umělého oplodnění mimo tělo matky. Při Louisině početí použili britští lékaři dnes již klasickou metodu mimotělního oplodnění vajíčka. Louise dospěla, v roce 2004 se vdala a vloni před Vánocemi manželovi porodila syna Camerona. Početí proběhlo přirozeně!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.