Šokující statistiky smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šokující statistiky smrti!

ilustrační foto
ilustrační foto (: profimedia.cz)

Každý den u nás umírají stovky lidí. Příčiny jsou různé. Dopravní nehody, násilné trestné činy, sebevraždy, nemoci… Za hodinu můžete shlédnout třeba jeden díl svého oblíbeného seriálu, můžete se v klidu navečeřet v restauraci, nebo třeba autem dojet na chalupu.

Za stejnou dobu však v různých částech republiky zemřou desítky lidí. Třeba právě ve chvíli, kdy čtete tento článek, přišlo několik rodin o své nejbližší…

22 plných autobusů
Tolik lidí ročně zemře na silnici!

O tom, že české silnice jsou hodně nebezpečné místo, si štěbetají i vrabci na střeše. Obrovské materiální škody, ale hlavně stovky zraněných a mrtvých neustále zaměstnávají lékaře, policisty, pohřební služby i pány statistiky. Za celý loňský rok se skřípění brzd a rachot tříštícího se skla a praskajících plechů ozvalo 187 965krát! Neuvěřitelných 956 lidí zaplatilo životem. To je průměrně téměř 22 bouraček za hodinu! Denně takto zbytečně vyhasnou přibližně tři lidské životy!

Násilná smrt
Zemře letadlo plné lidí!

Zločinnost v České republice rozhodně není zanedbatelná. Nejtěžším zločinem je určitě vražda. Za loňský rok se v naší malé zemi stalo obětí tohoto násilného trestného činu celkem 231 lidí! Nejčastějším motivem pachatelů jsou osobní vztahy (celkem 106). Je to opravdu děsivé číslo. Občas aby se člověk skoro bál vyjít na ulici! Pokud vám číslice 231 nic neříká, tak vězte, že je to téměř plná kapacita dopravního letadla Airbus A-300!

Srdce nevydrží všechno
Během hodiny zhasne šest životů

Nemoci oběhové soustavy jsou podle lékařů metlou naší civilizace. Stres, neustálý spěch, nezdravý životní styl, kouření a další civilizační choroby zabijí v Česku ročně více než 55 000 lidí. Nápor civilizace a jejích vymožeností tedy nevydrží srdce více než 150 lidí denně, takže přibližně 6 lidí za hodinu! V tak malé zemi jakou je Česká republika opravdu hrozivá čísla. Pro lepší představu: 55 000 lidí je hodně plně zaplněný fotbalový stadion při fotbalovém mistrovství světa!

Každoroční záplava sebevražd
Jako když zmizí obyvatelé menšíhoměsta!

Jedním z nejtragičtějších způsobů jak zemřít je sebevražda. Pro někoho bude jistě šok, že dokonaných sebevražd se v České republice za rok stane kolem 1600. Důvodů, které lidi k takovému činu vedou, je samozřejmě bezpočet. Kromě různých osobních a finančních problémů jsou to především psychická onemocnění. Časté jsou i tzv. demonstrativní sebevraždy, které se ale lidem vymknou z rukou a ze snahy upozornit na sebe se stává tragédie. Představa, že každý den vlastní rukou zemře téměř pět lidí, je opravdu děsivá. Mimochodem, 1600 lidí představuje takové menší české městečko!

I v počtu znásilnění jsme nad průměrem
Ročně plný kinosál obětí!

I když není přímým následkem smrt, je znásilnění velmi závažným a společensky nesmírně nebezpečným trestným činem. Zakomplexovaní sexuální úchylové měli podle statistik loni na svědomí 530 těchto odporných zločinů. Podle policejních odborníků je skutečné číslo možná až dvojnásobné či trojnásobné, bohužel však ne každá oběť trestný čin nahlásí na policii. Děje se tak především kvůli studu napadených žen. Některé oběti se prostě raději snaží na celou věc zapomenout. Podaří se to však málokteré a tento hrůzný zážitek tak zůstává v srdcích stovek žen po celý život. Nepřijde vám počet napadených žen vysoký? Tak si představte největší kinosál Česka a vězte, že oběti by se do něj nevešly!

No, jen si zapal!
Denně umírá 50 českých kuřáků

Podle odborníků čelí svět tabákové epidemii. U nás to není jiné. Každé šesté úmrtí způsobí cigarety. Ať už se jedná o choroby srdce a oběhové soustavy, nebo třeba o rakovinu. Celých 18 000 lidí ročně zaplatí životem za chvíle strávené s cigaretou. To je kolem 50 životů denně, tedy více než dvě úmrtí za hodinu. Pro lepší představu: 18 000 hokejových fanoušků se vejde do pražské Sazka Areny na zápas naší hokejové reprezentace!
Mezitím, co čtete tento článek, někde pravděpodobně umírá člověk, který si nedokázal odpustit těch několik prchavých okamžiků nikotinového opojení.

Krade skoro každý!
Ještě jednou zločin

Další číslo z policejních statistik je opět závratné. V roce 2006 se na našem území stalo celkem 221 707 majetkových trestných činů! Tato statistika zahrnuje krádeže, vloupání, podvody, poškozování cizí věci atd. Je to opravdu obrovské číslo, uvědomímeli si, kolik obyvatel má Česká republika.
Pro příklad: Ostrava má asi 310 000 obyvatel. Kdyby tedy každý majetkový trestný čin spáchal jeden zločinec, dali by dohromady jedno z našich největších měst!

Svět v krutých číslech!
  • Ve světě denně umírá kolem 40 000 dětí na podvýživu a choroby, včetně AIDS.
  • Kolem 800 000 lidí ročně zemře v Evropě na následky nejrůznějších zranění. To je 2200 lidí denně, tedy 90 mrtvých každou hodinu.
  • Ročně zemře v rozvojových zemích přes milion lidí na tuberkulózu. Tato nemoc ovšem není zdaleka vymýcena ani ve vyspělých státech. Ročně zákeřné chorobě podlehne kolem půl milionu lidí.
  • Kouření zabíjí ve světě ročně asi 5,4 milionů lidí. Pokud bude nadále počet kuřáků stoupat tempem minulých let, během dvaceti let se toto číslo vyšplhá až na 8,3 milionů.
  • Lidská populace se stále zvyšuje. Podle posledních údajů nás na Zemi už žije přes 6,6 miliard a toto číslo stále stoupá.
Na závěr trochu optimismu…

Naštěstí ne všechny statistické údaje se týkají smrti a zločinu. Jedno z nejpříjemnějších čísel je téměř 106 000. A o co jde? Tolik dětí se na našem území narodilo v roce 2006. Je to sice o dost méně, než například v roce 1974, kdy na svět přišlo skoro 200 000 dětiček, přesto se jedná o číslo příjemné.
Průměrná velikost novorozence je 51 cm. Kdybyste všechny právě narozené děti položili pěkně do řady za sebou, byla by dlouhá jako zemský rovník a ještě třetina rovníku k tomu!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.