Vladimír Pucholt, hvězda našeho DVD: Živí se jako dětský lékař! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vladimír Pucholt, hvězda našeho DVD: Živí se jako dětský lékař!

1965. Z nadějné herecké hvězdy se stal lékař.
1965. Z nadějné herecké hvězdy se stal lékař.

Zdánlivě obyčejný a neohrabaný kluk, který nikdy nebyl lamačem dívčích srdcí. Přesto se zapsal velkým písmem do zlatého fondu české kinematografie. Jeho velká budoucí herecká kariéra byla v tehdejším Československu naprosto jasná. On však udělal něco, čím mnoho lidí šokoval.


Mohl být hvězdou, ale emigroval

Utekl ze země a hvězdnou slávu vyměnil za každodenní práci v lékařské ordinaci…

Kariéru pověsil na hřebík

Vladimíru Pucholtovi stačily kupodivu pouhé tři roky, a to v období let 1964 – 1967, aby se zapsal do dějin českého filmu. Natočil sedm filmů a jak kritici, tak diváci mu předpovídali velkou a zářivou hereckou budoucnost. Kliknutím zvětšeteVšechny dohady se ale nakonec ukázaly jako plané. Kvůli komunistickému režimu, který u nás tenkrát vládl, vzal nadějný herec v roce 1967 do zaječích a herectví s definitivní platností pověsil na hřebík.

Místo kamery stetoskop

Nejprve emigroval do Anglie, kde vystudoval medicínu. V tehdejším Československu sice vystudoval DAMU, ale jeho touhou bylo léčit děti. V Československu měl zakázáno medicínu studovat, protože by měl dvě vysoké školy, což v té době nebylo povoleno. Poté se přesunul do Kanady a z kdysi nadějného herce se stal dětským lékařem, kterým je dodnes.

Pucholt jako hvězda filmu Starci na chmelu

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePůvabná studentka Hanka (Ivana Pavlová) se na chmelové brigádě stává středem zájmu vychloubačného premianta Honzy a čestného a zásadového, byť poněkud svéráznějšího Filipa (Vladimír Pucholt). Romantika v podkroví školy, kde jsou studenti ubytováni, však končí necitlivým zásahem pedagogického dozoru. Tak by se dal popsat děj dnes již legendárního českého muzikálu. Písničky, které v něm zazněly, například Milenci v texaskách, Bossa nova, Den je krásný si zpívalo několik generací a i ony se staly nesmrtelnými.


Autor: (ina)
Foto: ČTK, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.