Test detektoru lži - Na redaktorku Aha! prozradil sex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Test detektoru lži - Na redaktorku Aha! prozradil sex!

Detektor lži si mohl včera v Plzni vyzkoušet opravdu každý.
Detektor lži si mohl včera v Plzni vyzkoušet opravdu každý.  (pro Aha! – Tomáš Štěrba)

PLZEŇ – V Plzni si včera mohl každý na ulici vyzkoušet detektor lži. Vyzkoušela si ho i redaktorka Aha! Zatímco při obecných odpovědích se dá přístroj jakž takž obelstít, jakmile padla intimní otázka: »Máte ráda orální sex?« a redaktorka odpověděla »Ne!«, přístroj začal signalizovat jasnou lež!

Detektor se v centru města objevil v rámci akce Věda a technika v ulicích. Asistentky nejdříve každému dotazovanému připevní elektrody na ruce, na nohy a kolem hrudníku pás na monitoring dýchání a srdce. Nejlépe jsou prý reakce vidět na kožní vodivosti. Pokud vás nějaká otázka značně překvapí, otevřou se kožní póry a dojde k »vylití« potu. „Pak se u dotazovaného sleduje srdeční činnost a dechová frekvence. Nejdříve se ale provede tzv. kalibrace, protože u každého člověka jsou tyto hodnoty jiné,“ říká Lenka Škorníková z fakulty biomedicínského inženýrství.

A pak už následovala palba nepříjemných otázek. „K pokusu jsem přistupovala s tím, že pokud nebudu chtít, tak tu pravdu prostě neřeknu. Že přístroj ošálím. Dá se říci, že otázky, které se člověka příliš osobně nedotýkají, nemusejí být na monitoru detektoru lži vůbec zaznamenány,“ potvrdila naše reportérka Marcela Tolašová.

Na otázky typu »Máte ráda čokoládu?« odpovídala lživě. Na dotaz »Máte doma padesát párů bot?« odpověděla »Ne!«. Ale v botníku těch padesát párů bot skutečně má. Detektor téměř nic nezaznamenal. Až přišla otázka na sex a lživou odpověď prozradila elektroda na kožní vodivost, která do té doby nevykazovala žádné hodnoty. „Naše zařízení tady slouží k přiblížení principu, jak detektor lži skutečně funguje. Snímají se tu vlastně biosignály. Zvýšení jednotlivých činností znamená reakci na nějaký podnět. Daná otázka toho dotyčného třeba trochu vykolejí,“ dodala Kateřina Kánská z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT.

Detektor u soudu

U nás se detektor lži používá u soudu jen jako podpůrný prostředek. „Je to dáno tím, že výsledky z detektoru lži se mohou zpochybnit, každý jedinec reaguje na podněty rozličně,“ vysvětluje Kateřina Kánská v Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. V Americe ale detektor lži funguje jako přímý důkaz. Pokud se ho podaří přelstít, je obžalovaný zbaven viny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.