Tajemní obyvatelé Země! Pralesy a vodní hlubiny skrývají tajemství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tajemní obyvatelé Země! Pralesy a vodní hlubiny skrývají tajemství

Podle některých lidí žije ve vodách skotského jezera Loch Ness dokonce celá rodinka příšer!
Podle některých lidí žije ve vodách skotského jezera Loch Ness dokonce celá rodinka příšer!

Legendy a tvrzení řady očitých svědků říkají, že Zemi stále obývají tvorové, kteří podle stoupenců moderní vědy dávno vyhynuli nebo vůbec nikdy neexistovali. Co si máme myslet třeba o zprávách, že někdo spatřil tvora připomínajícího obřího lidoopa?


Poznáte, kdo mezi ně nepatří?

Co říct členům afrického kmene, kteří s vyděšenýma očima mluví o šavlozubých tygrech a strašlivých létajících monstrech, schopných rozpůlit buvola jedním máchnutím zobáku? Jedná se o výmysly, nebo ne? Připravili jsme pro vás přehled těch nejtajemnějších tvorů, kteří údajně Zemi společně s námi obývají. A navíc jsme mezi ně přidali jednoho, kterého jsme si od základu vymysleli. Poznáte, který z nich to je?

Výzkumem tajemných legend se zabývá věda zvaná kryptozoologie (kryptos = skrytý, záhadný). Jedná se o tvory, o jejichž existenci nemáme nezvratné důkazy, ale o jejichž existenci svědčí různá náhodná setkání, historické zápisky cestovatelů a domorodé legendy. Tato věda zároveň zkoumá tvory, o jejichž existenci sice máme důkazy, ale věda má za to, že vyhynuli před staletími. Tvorů, po kterých tato věda pátrá, je několik desítek!

Lochnesská příšera
Ještěr, který »zapomněl« vyhynout

Kliknutím zvětšeteNa severu Skotska leží 40 km dlouhé a 1,5 km široké jezero, které zná pravděpodobně úplně každý. Jmenuje se Loch Ness a jeho temné hlubiny údajně ukrývají jednoho z nejzáhadnějších tvorů na naší planetě – lochnesskou příšeru. První zprávy o ní pocházejí už z roku 565 n. l. Prvním, kdo se pochlubil fotografií tohoto ještěra, byl Hugh Gray, který byl ale později usvědčen z podvrhu, když na zrnité fotografii vědci rozpoznali psa. Jenže legenda už byla na světě. Tento 13 metrů dlouhý ještěr s malou hlavou usazenou na dlouhém krku, byl poprvé zachycen na kameru již v roce 1933. Nejslavnější filmové záběry ovšem pocházejí z roku 1960 a jejich autorem je Tim Dinsdale. A pozor, po několikerém přezkoumání týmy odborníků byly záběry označeny za pravé! V letech 1982 a 1987 byly zorganizovány dva velké »lovy« pomocí sonarů. Oba na jezerním dně zachytily několik velkých tvorů, ovšem nezvratný důkaz nenalezly. Nejsenzačnější záběry s Nessie v hlavní roli pocházejí z roku 1972 a pořídil je americký vědec Robert Rines. Pomocí kamery připojené k hlubinnému sonaru nafotil několik trojhranných ploutví dlouhých až tři metry. Vzhledem k přítomnosti nezávislých kontrolorů na palubě lodi se prý nemůže jednat o podvrh!
Co je to za zvíře:
Podle mnoha odborníků skotské jezero Loch Ness opravdu ukrývá tajemného velkého tvora, pravděpodobně ještěra druhu Plesiosaurus nebo jeho příbuzného. Další variantou je zatím neznámý druh ryby, které se říká bahník.

Sněžný muž yetti
Kde se vzaly stopy ve sněhu?

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteHimálajské velehory skrývají dalšího tajemného tvora, o němž aspoň jednou v životě musel slyšet každý. Sněžný muž, neboli yetti, se stal hrdinou mnoha vyprávění. Domorodci si o jeho existenci vyprávějí už dlouhé generace, pro evropskou civilizaci ho objevil v roce 1889 anglický důstojník L. A. Wadel, když na jednom himálajském sedle objevil ve sněhu obrovský otisk bosé chlupaté nohy. Tibeťané mu vysvětlili, že jde o stopu divokých lidí žijících v horách. První fotografie stop ovšem pořídil v roce 1937 F. S. Smyth, který na důkaz nadměrné velikosti k otisku přiložil horolezecký cepín. Díky této fotografii se existencí yettiho začali zabývat vědci z celého světa. První sádrové odlitky stop udělali v roce 1972 američtí horolezci McNeely a Cornin. Yetti je údajně až 2,5 metru vysoký, chlupatý tvor podobný lidoopovi, nebo pravěkému člověku.
Co je to za zvíře:
Podle odborníků by mohlo jít o zdeformované stopy nějakého jiného zvířete, například medvěda. Možná se jedná o neandertálce, který se kdysi dávno oddělil od ostatních a v původní formě přežívá dodnes v horské divočině. Této teorii by nahrávalo i to, že pozorování podobných divokých »lidí« je hlášeno i z jiných koutů Země. Možná jde však pouze o poustevníka, který se prostě neholí.

BunyipKliknutím zvětšete
Tajemný australský obojživelník

V roce 1845 byl v Austrálii nalezen obrovský kolenní kloub z neznámého zvířete. Domorodci poznali bunyipa, který v jejich pověstích figuroval staletí. Podle jejich popisu je bunyip až 9 metrů dlouhý vodní živočich s koňským ocasem, ploutvemi a obrovskými kly, který klade vejce.
Co je to za zvíře:
Podle vědců by se mohlo jednat o tvora, který se vyvinul z prehistorického zvířete Diprotodona. Možné je i to, že se jedná o nějaký neznámý druh lvouna, případně varana.

Olgoj Chorchoj
Červ, který zabíjí na dálku

Kliknutím zvětšeteUprostřed mongolské pouště Gobi prý žije příšera jako vystřižená z hororu. Její jméno je Olgoj Chorchoj. Vypadá jako 0,5 – 1,5 metru dlouhá žížala, žije pod zemí a Mongolové z něj mají až posvátnou hrůzu. Dokáže prý zabíjet na dálku. Spekuluje se o schopnosti zasáhnout oběť na dálku nějakým prudkým jedem, nebo snad elektrickým výbojem. Několik expedic se marně snažilo tajemného Olgoje Chorchoje najít a alespoň vyfotografovat, avšak zatím neúspěšně. Přesto jsou mnozí kryptozoologové o jeho existenci přesvědčeni.
Co je to za zvíře:
Domněnek, o jaké zvíře by se mohlo jednat, je hned několik. Jako nejpravděpodobnější se ale jeví ta, že jde o pravěkého tvora, který prostě nevyhynul. Poušť Gobi je totiž jedním z nejdrsnějších míst na Zemi a podle mnoha zkoumání kdysi byla doslova eldorádem pravěkých tvorů.

Diga Ranga
Chlípná stařena z pralesa

Kliknutím zvětšeteJednou z nejzáhadnějších bytostí je Diga Ranga. V překladu z jazyka původních obyvatel indonéského pralesa, kde tento tvor údajně žije, označuje Diga Ranga chlípnou stařenu. Vědci stále nechápavě kroutí hlavou, ale všechna pozorování tohoto tvora hovořila vždy pouze o samicích. Samci jako by vůbec neexistovali!
Co je to za zvíře:
Možná se jedná o tvora příbuzného člověku, možná snad dokonce nějaký zaostalý indiánský kmen, který v průběhu staletí zmutoval.

Který z těchto tvorů je náš podvrh? Odpověď se dozvíte na straně 37 tištěného Aha!


Autor: (mik)
Foto: profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.