Šokující zpráva! Tato zvířata brzy vyhynou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šokující zpráva! Tato zvířata brzy vyhynou!

Gorila horská
Co je ohrožuje: pytláctví, ztráta přirozeného prostředí
Počet zvířat: 650
Gorila horská Co je ohrožuje: pytláctví, ztráta přirozeného prostředí Počet zvířat: 650 (Profimedia.cz)

PRAHA – Musíme něco udělat! Gorilám, našim příbuzným ze zvířecí říše, hrozí vymření. A nejen jim! Červená kniha ohrožených zvířat a rostlin se rozrostla na 41 415 zápisů. Je to o 188 druhů více než loni.

Musíme něco udělat! Gorilám, našim příbuzným ze zvířecí říše, hrozí vymření. A nejen jim! Červená kniha ohrožených zvířat a rostlin se rozrostla na 41 415 zápisů. Je to o 188 druhů více než loni. Těch, kterým dokonce hrozí vymření, je už 16 306 – to je téměř o polovinu víc než před pěti lety! Aha! vám přináší seznam šedesáti nejohroženějších zvířat naší planety.

V nebezpečí je nyní každý čtvrtý savec, každý osmý ptačí druh, třetina všech obojživelníků a sedmdesát procent všech známých rostlin. Odborníci varují: „Pokud budeme svět nadále ničit, pohřbíme i systém, na kterém je závislé naše přežití. Všechny státy se musí spojit a konečně jednat.“

Na záchraně ohrožených druhů se úspěšně podílejí i české zoologické zahrady. Světovou raritu má například zoo ve Dvoře Králové, která jako jediná na světě opakovaně rozmnožila severní formu nosorožců tuponosých, kterým se také říká nosorožci bílí. „Na celém světě jich žije osm, z toho šest v naší zoo a jednu samici jsme umístili do San Diega, kde chovají samce,“ uvedla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Pražská zoo se celosvětově proslavila záchranou a chovem koně Převalského, který v původní domovině v Mongolsku téměř vyhynul. „Vedeme plemennou knihu a jsme tedy koordinátorem chovu. Několik desítek let se nám daří koně Převalského rozmnožovat a podílíme se na jeho navracení zpět do Mongolska,“ řekl Aha! náměstek ředitele pražské zoo Petr Schönfeld.

Ohrožené druhy suchozemských želv a malých tropických druhů varanů zase zachraňuje plzeňská zoo. „Mimo jiné jsme sestavili evropské plemenné knihy madagaskarských poloopic maki myší a maki tlustoocasý,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Komu všemu ještě hrozí vymření

Antilopa tibetská, netopýr černý, panda velká, nosorožec indický, plejtvák obrovský, rys pardálový, medvěd himálajský, perlorodka říční, orangutan sumaterský, ara modrohrdlý, tygr čínský, šimpanz Bonobo, delfínovec čínský, sup chocholatý, parmovec skvělý, kakapo soví, nosorožec jávský, ptákokřídlec Alexandřin (motýl), ostroun obecný, žralok sleďový, leopard sněžný, kapustňák jihoamerický, plejtvák myšok, nosorožec sumaterský, slon indický, orcela tuponosá, králík říční, axolotl mexický (ryba), velemlok čínský, zoborožec sulský, lenochod černopásý, adax núbijský (antilopa), vlk rudohnědý, tarbíkomyš velká, gibon stříbrný, lvíček malý (kosman – opice), pes Darwinův, langur indočínský (opice), sajga tatarská (antilopa), aligátor čínský, dlouhokrčka McCordova (želva), delfínovec amazonský, kapustňák širokonosý, krokodýl americký, panda červená, levhart obláčkový, sviňucha obecná, tapír, vydra obrovská, kahau nosatý (opice), kuňka obecná.

Nejčastější příčiny úhynu zvířat

Pytláctví:
Mnoho zvířat je cenných třeba kvůli kůži nebo klům. I přes přísný zákaz se s nimi čile obchoduje. Týká se to mimo jiné slonů, hrochů, tygrů a medvěda himálajského.

Změny klimatu:
Mnoho živočišných druhů a rostlin ztrácí přirozené prostředí. Ledovce tají, pralesy se kácí. Nejohroženější jsou lední medvědi, orangutani.

Znečištěné životní prostředí:
Rozšiřování měst znečišťuje ovzduší a vodstva, kácí se lesy. Na vyhynutí je mnoho dravců, především ti, kteří se živí rybami.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.