Jaroslav Marvan, hvězda našeho DVD: Měl dítě s milenkou! Ta záhadně zemřela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jaroslav Marvan, hvězda našeho DVD: Měl dítě s milenkou! Ta záhadně zemřela!

Doma v soukromí chodil Jaroslav Marvan rád v županu.
Doma v soukromí chodil Jaroslav Marvan rád v županu.

Herce Jaroslava Marvana (†72) není jistě potřeba nikomu nijak zvlášť představovat. Svými nespočetnými rolemi úředníčků, byrokratů a měšťáků se zapsal zlatým písmem do českého filmového fondu.


Nedělní Aha! však objevilo, že i tento, v soukromí tolik svědomitý a solidní, muž měl své hříšky a temná tajemství!

Nemanželská dcera s herečkou

Jaroslav Marvan prožil celý život s manželkou Marií, které říkal Márinko. Neměli spolu žádné děti, ale na Márinku nedal dopustit, byla jeho pravou rukou. Proto vzbudilo šok a skandál, když se Marvanovi v roce 1960 narodila nemanželská dcera Alena. Měl ji s herečkou Národního divadla Alenou Jančaříkovou a mezi lidmi se šuškalo, že Marvan ji nesmírně miloval, dokonce více než Márinku. Nicméně jeho manželství to nijak nerozvrátilo. Rok po narození Aleny zemřela za záhadných okolností Alena Jančaříková. A Marvan se z její smrti prý velmi dlouho vzpamatovával.

Z úředníčka hvězdou filmového plátna

Kliknutím zvětšeteDá se říci, že Jaroslav Marvan se k herectví dostal jako »slepý k houslím«. Pracoval totiž jako úředníček v Zeměpisném ústavu, pak zakotvil na Ředitelství pošt. Jednou byl vyslán na služební cestu na Podkarpatskou Rus. Teprve tady se seznámil s ochotnickým divadlem a v hraní pokračoval i po návratu do Prahy. To se ale krutě nelíbilo jak jeho nadřízeným, tak otci. Marvan proto z pošty raději odešel a našel si další seriózní zaměstnání, tentokrát místo výběrčího v Úvěrním ústavu. Po nějaké době dostal angažmá v Divadle Vlasty Buriana a herectví si tak zamiloval, že se jím živil až do smrti.

Marvan jako »Železný dědek«

Starý strojvedoucí Matys v podání Jaroslava Marvana zachrání na konci války svou milovanou lokomotivu Lízu před hloubkovými letci. Lokomotiva je ovšem poškozena a on zraněn. V kritické chvíli zastoupí svého zetě, také strojvedoucího, a zabrání tak vlakovému neštěstí. Přesto je poslán do penze. Aby ukázal, co dokáže »železný dědek«, zrekonstruuje lokomotivu Lízu.


Autor: (ina)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.