10 letních pověr, kterých se bojíme | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 letních pověr, kterých se bojíme

Škvor se vám může při táboření v přírodě dostat do ucha a propíchnout bubínek! Tak takováto pověra děsí malé děti už léta.
Škvor se vám může při táboření v přírodě dostat do ucha a propíchnout bubínek! Tak takováto pověra děsí malé děti už léta. (Profimedia.cz)

PRAHA – Když potkáte kominíka, chytnete se za knoflík! Věříte, že rozbité zrcadlo přináší sedm let neštěstí! Plivete do rukávu, zaříkáváte zlé síly, věříte na černou kočku přes silnici… Pokud všechno toto prožíváte, pak jste jednoznačně v zakletí pověr. A je jedno, jaké je zrovna roční období. Tady je však 10 nejčastějších pověr na léto.

1. Neskákejte rozehřátí do vody
Pověra: Přehřátí lidé po skoku do vody umřou!
Pravda: Jde o nesmysl, to by zákonitě museli umírat všichni, kteří používají saunu. Rozehřátý člověk, který skočí do řeky nebo rybníka, může dostat infarkt jedině tehdy, pokud má již delší dobu poškozené cévy nebo trvalé problémy se srdcem.

2. Solárium připraví kůži
Pověra: Solárium připraví pokožku na intenzivní sluneční paprsky.
Pravda: Umělé sluneční světlo v soláriu je tvořeno pouze z paprsků UVA. Ty sice nechají pokožku rychle zhnědnout, ale kůže si nevytvoří žádnou vlastní ochranu. To jí umožní pouze opravdové sluneční světlo, které obsahuje navíc také paprsky UVB.

3. Nezapíjejte třešně
Pověra:
Pokud zapijete třešně vodou, může vás to zabít.
Pravda: Pokud se na pár třešní napijete několika hltů vody, tak vám vůbec nic nehrozí. Problémy by mohly nastat při větších množstvích, například, když sníte kilo švestek a zapijete ho půllitrem podmáslí, vyjde vás tento experiment na pár nepříjemných chvil na toaletě. Avšak smrt? To ani omylem.

4. Škvor způsobí hluchotu
Pověra: Pokud vám škvor zaleze do ucha, probodne vám tam bubínek.
Pravda: Škvor má ostny na zadečku a pokud by se do ucha dostal, nemá se tam jak otočit, protože je to vzhledem k velikosti ušního kanálku je nemožné.

5. Zmije zabíjí
Pověra:
Uštknutí zmijí je smrtelné!
Pravda: Počet lidí, kteří za posledních padesát let umřeli na hadí uštknutí, by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Navíc zmije nikdy sama neútočí, pouze se brání, když na ni někdo šlápne. Polovina všech kousnutí od zmijí je bez výstřiku jedu. Navíc jed zmijí není až tak toxický, jak se vykládá.

6. Kanci jsou nebezpeční
Pověra: Pokud v lese na houbách potkáte kance, utíkejte, jistě na vás zaútočí.
Pravda: Divočák je ale natolik inteligentní a bystré zvíře, že samo kontakt s člověkem nevyhledává, spíše naopak, prchá. Kanec útočí jen ve dvou případech: když jsou ohrožena jeho mláďata, nebo když je zraněný.

7. Klíště se musí vytočit
Pověra: Klíště se vyndá vytočením proti směru hodinových ručiček.
Pravda: Moderní medicína doporučuje klíště nevytáčet ale vyviklat. Navíc by se na klíště neměla dávat žádná chemikálie. Pokud ji klíště ucítí, vypustí ze sebe nebezpečné bakterie, které mohou zapříčinit infekci.

8. Netopýři útočí na obličej!
Pověra: Blonďaté ženy s dlouhými vlasy v noci přepadávají netopýři, kteří se snaží ve vlasech najít úkryt.
Pravda: Netopýr je slepý a na barvě vlasů mu nezáleží, je plachý a orientuje se maximálně podle hlubokých tónů, které ale ženy nevydávají.

9. Smaženice se nesmí ohřívat!
Pověra: Jednou uvařená smaženice se již nesmí ohřívat, protože to vede ke vzniku rakoviny.
Pravda: Není jediný důvod, proč by se smaženice nemohla znovu ohřát. Stejným nesmyslem je zákaz požití alkoholu na pokrmy připravené z hub.

10. Borůvky mají vzteklinu!
Pověra:
Nejezte v lese borůvky. Zvířata, která si na nich pochutnávají, na ně slinami přenášejí vzteklinu!
Pravda: Už na první pohled nesmyslná rada. Nejčastějším přenositelem vztekliny v lese je liška, a ta borůvky nežere.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.