Stonožka zabiják: Uloví obřího pavouka i netopýra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stonožka zabiják: Uloví obřího pavouka i netopýra!

Tento barevný krasavec je nebezpečný i člověku. Jed stonožky vyvolává zvracení a mdloby.
Tento barevný krasavec je nebezpečný i člověku. Jed stonožky vyvolává zvracení a mdloby. (: profimedia.cz)

Palouček uprostřed jihoamerického pralesa vypadá klidně a mírumilovně. Těsně u země se ale schyluje k boji na život a na smrt. Obrovského pavouka vytáhly sluneční paprsky z díry a otupily jeho ostražitost.

Na tuto chvíli čekalo hladové monstrum, číhající pod velkým listem. Rychlostí blesku se obří stonožka vrhá na svou oběť, aby do ní o vteřinu později zabořila silná kusadla a obmotala kolem ní své nohy. Pavouka ochromuje jed a v hrozivém sevření za několik minut umírá. Příšera jako ze špatného hororu má pro dnešek o potravu postaráno…

Zrozena k lovu

Stonožka obrovská (scolopendra gigantea) je největší ze všech druhů stonožek a je vysloveně zrozena pro lov. Mohutná kusadla, dva páry čelistí a kusadlové nožky zakončené drápy s vyústěním jedových žláz, z ní dělají brutálního a nemilosrdného zabijáka. Jed je nesmírně účinný a nebezpečný i pro člověka. Další významnou zbraní stonožek je jejich neuvěřitelná rychlost. Přepočteno na velikost těla se některé druhy pohybují rychlostí odpovídající rychlosti lovícího geparda, tedy nejrychlejšího suchozemského savce!

Co bude dnes k obědu?

Stonožky nemají oblíbenou potravu. Sežerou totiž téměř vše živé ve svém okolí. Počínaje drobným hmyzem a larvami přes žížaly, žáby a velké pavouky a v případě těch největších druhů dokonce i drobné obratlovce, tedy hlodavce a malé ptáky. Taková stonožka obrovská je dokonce schopná, zavěšená u stropu jeskyně, chytit i letícího netopýra!

Kolik má vlastně nohou?

Český název stonožka je poněkud nepřesný. Tento tvor má totiž vždy lichý počet párů nohou. Dospělý jedinec může mít 30, ale u některých druhů (zemivka fidžijská) až 382 nohou! Mají podlouhlé tělo rozdělené na články. Každý článek je opatřen vlastním párem nohou. Nohy prvního článku jsou přeměněny na kusadlové nožky, velice nebezpečnou zbraň, kterou stonožka loví, a které slouží i k obraně před predátory. Stonožky jsou hojně rozšířeny na všech kontinentech vyjma Antarktidy. Ty největší a nejdravější ale žijí hlavně v hlubinách jihoamerických pralesů. Stonožku, která by se vám zakousla do lýtka, tedy v českých lesích naštěstí nepotkáte.

Lovec na talíři

Občas se z lovce stává kořist, a to hlavně tehdy, potkáli člověka, kterému chutná obří hmyz. Především v Asii jsou stonožky vyhlášenou kulinářskou specialitou. Nejčastěji se konzumují grilované na špejli. Samostatnou kapitolou jsou pálenky vyráběné především v jihovýchodní Asii. Taková thajská čiroková pálenka s vylouhovanou obří stonožkou je prý vysloveně delikatesa. Pokud máte dostatečně silný žaludek, nenechte si tuhle specialitu ujít!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.