Odtajněné zákulisí Labyrintu: Štáb vystrašil opravdový duch! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Odtajněné zákulisí Labyrintu: Štáb vystrašil opravdový duch!

Režisér Jiří Strach.
Režisér Jiří Strach. (Foto Aha! – David Malík, Jan Tůma, Petr Novotný a reprofoto ČT)

Nejtajemnější místo na Moravě! Pro natáčení úvodní scény včerejšího dílu seriálu Labyrint si režisér Jiří Strach (43) vybral klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích, který je opředen množstvím hrůzostrašných legend. A se zlou se potázal! V natáčení mu prý chtěl zabránit mrtvý kostelník!

„Dolní Kounice vybral architekt, ale víceméně už se s nimi počítalo při psaní scénáře, protože je to napsáno tak, že zde moc podobných míst není. Strávili jsme tam dva dny,“ řekl Aha! dramaturg David Ziegelbauer. „Během nočního natáčení tam jeden nebo dva lidi zahlédli podivný přízrak. Druhý den jsme se dozvěděli, že to byl možná duch mrtvého kostelníka, který hlídá, aby do kláštera nikdo nechodil v noci...“ prozradil nám zdroj ze štábu, který si nepřeje být jmenován.

Zřícenina premonstrátského kláštera z 12. století patří k nejvýznamnějším středoevropským stavbám rané gotiky. Romantické prostředí kláštera je vyhledávané zejména pro energii, kterou lze na místě čerpat. A také kvůli barvité historii, která klášter provází. V 16. století po příchodu nového probošta Martina Göschela měla Rosa coeli (z latiny Růže nebeská) blíže k nevěstinci než ke stánku božímu.

S jednou z řeholnic dokonce uzavřel sňatek! Morálka mezi ženami nadobro upadla a za klášterními zdmi se prý Kristovy nevěsty nadšeně oddávaly orgiím. Okolní obyvatelstvo už se na tu morální spoušť nemohlo dívat a jedné noci klášter přepadlo. Podle místních legend se klášter doslova proměnil v krvavá jatka, neboť na chlípné řeholnice se vrhli místní řezníci a bez milosti zamordovali jedenáct jeptišek.

Trest za svatbu
V Křížové chodbě kolem Rosa coeli byla – údajně zaživa! – zazděna jedna z jeptišek. Stala se manželkou probošta Martina Göschla, který přestoupil po roce 1522 na luteránskou víru. Probošt musel místo následně opustit, byl zatčen a sedmkrát natahován na skřipec, přičemž se musel zpovídat ze svých hříchů. Ve vězení následně zemřel.

Pohřbené děti
Uvnitř zříceniny je prý také pohřbena řada novorozenců. Ti se údajně narodili jako následek orgií olomouckých biskupů, kteří klášter s jeptiškami s oblibou navštěvovali. I přesto citlivější osoby mohou údajně v klášteře vnímat působení pozitivní energie, která má mít blahodárný vliv na celý lidský organismus.
Prokleté místo
Klášter Rosa coeli postihla podle legendy klatba už při položení základního kamene. Ten akt vykonal v roce 1181 bezbožný krutý válečník Vilém z Pulína a Kounic. Jeho vojenské řádění nemělo obdob. Nic mu nebylo svaté, ani klášterní panny, jejichž znásilňování mu snad bylo koníčkem. Církev ho vyhostila a seslala na něj klatbu. Vykoupit se mohl pouze postavením kláštera. A tak pod jeho rukama vznikla Růže nebeská.

Rostou tam sexy modelky
Z Dolních Kounic pochází Česká Miss World 2013 Lucie Kovandová (23). „Klášter Rosa coeli je vskutku magické místo. Ve dne jsem tam čerpala pozitivní energii, ale v noci bych se dovnitř neodvážila, ani kdyby mě táhli párem volů!“ svěřila Aha! modelka.

Jiří Strach o natáčení Anděl Páně 2:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
dandova
21. 3. 2017 • 12:46

Nevím, ale moc pozitivní energie tam asi nebude.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.