TAKHLE PÍŠE VRAH! Víme, co o něm písmo prozradí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

TAKHLE PÍŠE VRAH! Víme, co o něm písmo prozradí!

Jiří Kajínek
Jiří Kajínek (: Jaroslav Benda, Kateřina Kalibánová, ČTK)

Jsou tři, každý je jiný, jen jedno mají společné – pobyt za mřížemi. Dva z nich, Jiří Kájínek (46) a Viktor Kalivoda (29) byli za vraždy odsouzeni na doživotí, Ivan Jonák (50) za objednání dvou vražd na osmnáct let.

Jací jsou tito vrahové ve skutečnosti? Jaké jsou jejich povahové a charakterové rysy? Na tyto otázky jsme našli odpovědi u zkušené grafoložky a psycholožky Ivy Petřekové. Předložili jsme jí dopisy, které vrazi vlastnoručně psali a nechali ji, ať rukopisy posoudí. Vůbec přitom netušila, čí písmo má v ruce. Tady jsou výsledky jejího rozboru...

Pisatel č. 1: Jiří Kajínek (46)

Za nájemnou vraždu podnikatele a jeho osobního strážce a postřelení další osoby byl odsouzen na doživotí. I když se kolem tohoto čtrnáct let starého případu objevila spousta nejasností a návrhů na nové prošetření, rozsudek zatím zůstává platný.

Co říká grafoložka?

Pisatel je velmi inteligentní, má dobré kombinační a organizační schopnosti, smysl pro systém a logiku. Také má dobře vyvinutou intuici a představivost. Je racionální, preferuje rozumové jednání před city a emocemi. Přesto se někdy pouští do zdánlivě utopistických, neuskutečnitelných, nereálných projektů. Je šikovný, tvořivý, nápaditý, má originální vkus a potřebu dobré prezentace své osoby. Je hrdý, sebevědomý, jeho chování je suverénní, sebejisté, i když mu někdy není lehko.

Je to individualista, a i když do jisté míry dokáže dodržovat konvence, má svůj samostatný úsudek, a někdy odmítá obvyklá společenská pravidla. Je aktivní, energický, činorodý, dychtivý po činnosti, ale energii příliš nevyužívá nebo jí má málo. Také jeho jinak silná vůle je oslabená. Jakoby se pohyboval v kruhu, zabývá se minulostí, přemýšlí, kombinuje. Cítí se unavený, stává se zádumčivým, zaraženým, propadá melancholii, pasivitě, beznaději. Přes všechny pesimistické rozlady se vždy nakonec dokáže chovat aspoň navenek optimisticky. Je to takový skeptik, který neztrácí naději. Pisatel je svérázný, cílevědomý, přes veškerou vnitřní nevyrovnanost a nálady si zachovává sebeovládání a důvěru ve vlastní síly.

Hodnocení Nedělního Aha!

V případě Jiřího Kajínka dokázala grafoložka odhadnout jeho náturu přibližně ze sedmdesáti procent. O tom, že nikdy neztrácí naději, nelze pochybovat. Patří k nejhlasitějším českým vězňům, kteří kdy chtěli dokázat svou nevinu. Není ale zcela pravdou, že je individualista, protože Jiří Kajínek ke svému boji potřebuje další lidi a neváhá pomoci ostatních hojně využívat. A že má originální nápady a je šikovný? To samozřejmě ano, kdo jiný by dokázal utéct z Mírova, nejstřeženější věznice v zemi? Naprostou pravdou pak je, že má potřebu dobré prezentace a zaobírá se hlavně svou minulostí. Koneckonců, co jiného by měl dělat odsouzený k doživotí?

Pisatel č. 2: Lesní vrah Viktor Kalivoda (29)

Říká se mu lesní vrah. Byl odsouzen za vraždu tří lidí na doživotí. Předloni v říjnu nejdříve zastřelil v lese u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár a o čtyři dny později soukromého elektrikáře v lese na Kladensku.

Co říká grafoložka?

Pisatel je muž s nadprůměrnou inteligencí. Pochází zřejmě z dobrého prostředí. Jeho myšlení je bystré, logické a kombinační. Úsudek bývá přesný, samostatný. Jeho pohled na svět je však poněkud jednostranný, subjektivní, jakož i hodnoty, které uznává. Je zdvořilý, vychovaný a má kázeň. Také je pořádný, spolehlivý, přesný, až pedantsky důkladný. Je to silný individualista s osobitým smyslem pro spravedlnost. Má neobvyklé, originální nápady.

S tak vysokým intelektem má všechny předpoklady pro životní i pracovní úspěch, ovlivňují ho však jeho nálady (někdy propadá pesimismu, zádumčivosti a melancholii) a odtažité a obranné vztahy k lidem. Není vhodný pro práci v týmu, neumí spolupracovat a nerad se podřizuje autoritě. Je často v opozici, sám proti všem. Jeho jednání bývá svévolné, těžko někým ovlivnitelné. Je citově chladný a egocentrický. Má velkou potřebu sebeprosazování a touhu po odlišení se od ostatních za každou cenu.

Na svoji osobu je velmi citlivý, vztahy k ostatním lidem jsou však narušené. Je podezíravý, nedůvěřivý, nesdílný, má obavy z nepochopení. Snad proto se chová povýšeně, obezřetně, nepřístupně až nadsazeně, suverénně. Na druhé lidi je nepřiměřeně náročný, bezohledný až krutý, a neumí se vcítit do jejich pocitů. Nemáli podporu svého blízkého okolí, což se může pro výše uvedené vlastnosti snadno stát, hrozí mu zatrpklost, izolovanost, osamělost a zloba.

Pisatel má kázeň a velkou sebekontrolu vnějšího chování. Stylizuje se do určité role, která se od něj v minulosti očekávala (viz výše – dobrá výchova), až k sebepřekonávání, což může vyvolávat vnitřní konflikty a stálý boj v duši mezi sebekontrolou a impulzivitou. Z toho plynou i neurotické potíže, jako strach z vnějšího světa, konfliktů, dotyků, budoucnosti. Toto napětí může vyvolat agresivní chování.

Hodnocení Nedělního Aha!

Neuvěřitelné! Grafoložka popsala vraha Kalivodu téměř dokonale. Už její první slova jsou pravdivá, Kalivoda pochází skutečně z dobrého prostředí, jeho matka je lékařka. Také je přesný a pedantsky důkladný. Jak totiž sám uvedl, když zabíjel, necítil vůbec nic, jen se soustředil na úkol. Mimo jiné u výslechu suše uvedl k vraždě 44letého muže, který venčil psa: „Z osmi až deseti metrů jsem na něj vystřelil asi dvě rány zepředu. On se pak otočil a snažil se utíkat, tak jsem po něm ještě střílel. Na zádech měl batoh, tak jsem se snažil mířit na hlavu, myslím, že se mi to povedlo. Pak upadl a zůstal ležet, vypadal, že je mrtvý. Přišel jsem k němu a jednou ho ještě střelil do hlavy.“ Kalivoda měl i smysl pro pořádek, což dokládá i fakt, že dříve sloužil u policie a na své vraždy se důkladně připravoval i na střelnici. Pravdou je také to, že je citově chladný a plný zloby. Koneckonců, to dokládá jeho odpověď, když se soudce ptal, proč všechny ty lidi zabil. Kalivoda tehdy jen odsekl: „Proč se mě na to ptáte? To je absolutně nedůležité!“

Pisatel č. 3: Ivan Jonák (50)

Za objednání vraždy manželky Ludviky a jejího milence v roce 1994 byl majitel známého pražského Discolandu Sylvie odsouzen k osmnácti letům vězení.

Co říká grafoložka?

Pisatel je muž průměrné až vyšší inteligence, spíše muž činu než nějaký teoretik. Je prakticky a materiálně založený. Pisatel má dobrý pozorovací talent, intuici, názornou obrazotvornost, představivost a fantazii. Někdy se pouští do utopistických a pro průměrného člověka neuskutečnitelných projektů a i tyto je schopen za určitých podmínek uskutečnit. Je odvážný a nápaditý, někdy až krkolomně. Přes těžkosti a překážky se přenáší jako by bezstarostně.

Pisatel je vášnivý, vitální a aktivní. Rád se ukazuje, rád má obecenstvo. Je společenský, extrovertní a zábavný společník, někdy až nebrzděný, a dokáže se chovat i nevázaně a nezodpovědně. Hodně záleží na jeho subjektivním vztahu a názoru na určitou osobu. Dokáže být tvrdý, krutý a bezohledný, když někoho nemá rád a na druhou stranu uznalý, starostlivý, obětavý, podřídivý, oddaný, romantický a sentimentální, když někoho miluje.

Navenek je družný a přátelský, společensky obratný. Jeho přízeň však může být vrtkavá, na partnery je hodně náročný. Emoce a city (jak kladné, tak záporné) u něj převládají nad rozumem. Jeho přímočarost a výkyvy citů (od lásky a vřelosti k výbuchům vzteku) ztěžují soužití s ním.

Hodnocení Nedělního Aha!

Grafoložka téměř dokonale odhalila povahu Ivana Jonáka. Ten skutečně díky své intuici a ochotě pouštět se do nejrůznějších dobrodružství dokázal vydělávat miliony a dokonce se nebál svou tvář ukázat ve filmu, třeba ve snímku Nahota na prodej. Měl kolem sebe mnoho osobností českého showbyznysu a jeho jméno mělo velký vliv, dokonce byl považován za šéfa pražského podsvětí. Správně grafoložka uvedla, že má rád obecenstvo a rád se baví nevázaně. Možná si ještě vzpomínáte, jak se v porevolučním Československu proháněl po Praze v kabrioletu s nahými dívkami, nebo jak se svým džípem opakovaně projížděl řekou Berounkou.

Co je grafologie?

Grafologie nachází souvislosti mezi povahou a rukopisem, který je věrným grafickým obrazem pisatelova života, jeho psychického rozpoložení a zrcadlem jeho schopností. Například člověk citově labilní může být výborným umělcem a jeho písmo nepravidelné, rozhárané, jako on sám. Člověk vyrovnaný a stabilní naopak své emoce ovládá sebekontrolou. Bývá spolehlivý pracovník i partner, je vypočitatelný, rozumný, společensky přizpůsobivý a také jeho písmo bývá i na pohled úhledné a spořádané. Ne každý krásný a úpravný rukopis však vytvořil krásný člověk. Příliš pěkné rukopisy bývají stylizované na efekt a mohou být rukopisy podvodníků. Zato u lékařských receptů jde autorům pro změnu o obsah a podstatu, ne o vzhled. Nečitelnost písma však může být také projevem menší ohleduplnosti vůči druhým. Technicky zaměření lidé většinou píší skriptem a jejich rukopisy se vyznačují nižší spojitostí písmen. Značí to nápaditost, vynálezectví, originalitu. Rukopisy učitelek základních škol jsou naopak poznamenány naučenou školní vazbou, jsou úpravné a vzorné, jak má správná paní učitelka být.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.