Další proměna: Cina zvládl i Neckáře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Další proměna: Cina zvládl i Neckáře!

Jan Cina zvládl i Neckáře.
Jan Cina zvládl i Neckáře. (Foto pro Aha! – Kalendář Proměny 2017/Petr Kurečka, Michal Kratochvil, www.kalendarpromeny.cz)

Patří k našim nejoblíbenějším filmovým pohádkám a brzy oslaví padesátku. A chvíli před Vánocemi zamířila Šíleně smutná princezna i na divadelní prkna, aby ukázala, jak aktuální stále je. Princem se místo Václava Neckáře stal vítěz soutěže Tvoje tvář má známý hlas Jan Cina a princeznou místo Heleny Vondráčkové Berenika Kohoutová.

Hraje se na stejném místě, jako měl v roce 1968 premiéru film – z kina Blaník na Václavském náměstí se totiž stalo divadlo Studio DVA. Film tehdy viděly tři miliony diváků, víc, než o pět let později Tři oříšky pro Popelku (1973).

Populární se stal i díky obsazení – tehdy začínající zpěvačka Helena Vondráčková se s Václavem Neckářem před kamerou potkala poprvé. Málokdo ale ví, že hrát spolu měli již v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela. Jenže mladému režisérovi se tehdy nelíbilo, že Helena je vyšší než Václav.

Kde se natáčelo
I když to tak nevypadá, pohádka se netočila na jednom místě. Interiéry vznikaly v ateliérech na Barrandově, exteriéry pak na slovenském zámku Bojnice u Prievidze a na zámku Blatná v jižních Čechách. Například scéna, kdy se princ houpá na větvi vrby, se točila v Bojnici, ve vodě se už nacházel v Blatné, a když z vody vyšel, byl opět v Bojnici. Scéna, v níž se rádcové koupou v rybníce, se pak točila v Hůrce u Bratronic. Jak je to v divadle
Filmové pohádky se nyní ujalo i Studio DVA a z pláten ji převedlo na jeviště. Stejně jako kdysi ve filmu i v divadle se na scéně objeví řada známých herců. V divadelní adaptaci Šimona Cabana se však příběh posunul do současnosti, a tak od začátku nikoho neudiví, že princ i králové mají »chytrý« mobil, připojují se na wi-fi a dávají si selfíčka na Facebook či že má král svého tiskového mluvčího »Mluvčáčka«.

I v divadle zazní všechny populární písničky s texty Ivo Fischera, a protože jich na celovečerní představení není mnoho, přibyly dva nové texty k songu Slza z tváře padá. Zajímavé je, že je pro divadlo napsal syn původního textaře Jan Fišer a jeden z nich si zazpívá i chůva.

PRINC A PRINCEZNA
Filmový pár Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře v divadle nahradí Berenika Kohoutová a Jan Cina. Protože Helena byla vyšší než její partner, nechyběla ani oblíbená scéna: „Když já si ho nemůžu vzít.“„Proč?“ „Vždyť je menší než já!“ Divadelní princezna je ale menší než princ, a tak jí na scénu museli nasadit vyšší korunu. Ve filmu se princ a princezna jmenovali Václav a Helena. V divadle ale jména nemají.

KRÁLOVÉ
Krále Jindřicha, kterého hrál ve filmu Jaroslav Marvan, na jevišti ztvárnil Ladislav Frej. V roli krále Dobroslava (Bohuš Záhorský místo původního Rudolfa Deyla ml., který během natáčení zemřel) se představí Oldřich Navrátil. A nechybí ani slavné »pyžamové« porady.

RÁDCOVÉ
Ve filmu se jmenovali Iks a Ypsilon a zahráli si je Josef Kemr a Darek Vostřel. V divadle se z nich stali rádci Hranatý a Kulatý a hrají je Jan Kraus a Bob Klepl. Oba tu navíc uvidíte nejen zpívat, ale i tančit.

CHŮVA
Ve filmu Stella Zázvorková, na jevišti Daniela Kolářová. Divadelní chůva má větší prostor a v závěru si i zazpívá.

KOKOŠKA
Ceremoniáře a obveselovače Kokošku si ve filmu zahrál Oldřich Dědek známý už z Pyšné princezny, kde se představil jako rádce. V divadle uvidíte Romana Štabrňáka, kterého znáte třeba jako zdravotního bratra Vilíka z Ordinace v růžové zahradě 2.



Přečtěte si
hejhej
11. 12. 2016 • 14:44

jity:

jity
11. 12. 2016 • 13:19

Ten kluk je nadaný, že si zaslouží velký obdiv. Přeji mu zdraví a nadále úspěchy. Zatím působí skromně a nic ze sebe nedělá.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.