Nejmenší kniha v Česku: Je v ní deset prezidentů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejmenší kniha v Česku: Je v ní deset prezidentů!

Karikaturista Lubomír Vaněk se svou nejmenší knihou.
Karikaturista Lubomír Vaněk se svou nejmenší knihou. (pro Aha! – Lukáš Stejskal)

BRNO – Tři měsíce titěrné práce a nejmenší kniha v Česku je na světě! Měří jen 3x4 mm! Její stránky zdobí karikatury deseti českých a československých prezidentů. Ti jsou vidět jedině pod lupou!

Rychlokarikaturista Lubomír Vaněk z Brna je už ve vytváření rekordů zběhlý. „Před osmi lety jsem namaloval karikaturu Bolka Polívky ve velikosti jednoho aru,“ vzpomíná Vaněk. A právě to ho přivedlo na nápad, že by pro změnu mohl namalovat karikaturu co nejmenší.

Námět nehledal dlouho. Potřeboval deset známých obličejů a do tohoto počtu přesně zapadla řada českých a československých prezidentů od T. G. Masaryka po Václava Klause. Větší problém byl s kreslicím nástrojem. „Chtěl jsem to původně dělat tuší, ale vždycky vycházela milimetrová linka. Já jsem potřeboval desetinu milimetru. Nakonec zvítězila obyčejná tvrdá tuha do pentilky,“ popisuje Lubomír Vaněk. Od ledna do března pak trvala nimravá práce, kdy karikaturista za neustálého dobrušování tuhy tečkoval titěrné obličeje. Svázání do konečné podoby pak nebylo o nic jednodušší. „Byla to složitá záležitost ty jednotlivé listy vlepit do obálky, aby se nepoškodily kresby,“ popisuje kreslíř dokončovací práce.

Miniknížka je nyní uložená v krabičce s lupou. „Je tak titěrná, že něco takového vyfotit a hlavně neztratit je velmi svízelná záležitost. My se těšíme na to, až ji na festivalu rekordů převezmeme a pak už ji vystavíme,“ těší se na nový přírůstek Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.