Jan Tříska oslavil 80 a prozradil: Za rok točím další film! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Tříska oslavil 80 a prozradil: Za rok točím další film!

Jan Tříska oslavil 80!
Jan Tříska oslavil 80! (Aha! - Martin Hurda)

„Nemohu mluvit nahlas. Manželka ještě spí,“ špitl Jan Tříska, když mu Aha! v půl sedmé ráno telefonovalo do Los Angeles, kde žije, a gratulovalo k jeho 80. narozeninám. Herec měl výbornou náladu. Právě si totiž zaběhal.

„Bez toho bych umřel. Musím být vždycky v dobré fyzické a psychické kondici,“ vysvětlil Tříska s tím, že takle je to už dlouhých 39 let. „Ve 4:45 vstanu a v pět hodin jsem na silnici. Začal jsem o Vánocích roku sedmasedmdesát v zasněžené Ottawě, když mi jeden člověk na ulici věnoval běžecké boty,“ svěřil Tříska, který od té doby běhá denně, ať je kdekoliv.

Jen před rokem a půl musel pár týdnů nechat běžecké boty odpočívat v botníku. Tehdy po 50 letech boural  a jeho tělo museli dávat dohromady lékaři. K osmdesátce prý dostal od manželky a herečky Karly Chadimové (73) dort a potom se učil text k nové americké hře Arcivévoda. „Tak to dělám vždycky, nikdy neslavím, nejsem na to,“ řekl Tříska, kterého příští rok uvidíme v roli dědečka v novém válečném filmu Jana Svěráka Po strništi bos. „Scénář je poetický, má ale v sobě i hořká a zatrpklá témata, tím mě zaujal. Film je podle mě už teď odsouzený k úspěchu,“ zdůraznil Tříska, jenž si před 25 lety zahrál ve Svěrákově Obecné škole, kde mu role učitele Hnízda vynesla nominaci na Oscara. „Honza Svěrák byl tenkrát báječný režisér, a dnes je superiorní režisér,“ chválí herec.

Krom toho, že příští rok se opět v Praze  stane hlavní hvězdou Letních shakespearovských slavností, tak prozradil, že bude ono léto v Čechách asi opět točit film. „Setkal jsem se s velmi nadějným českým režisérem, který mi nabídl roli. Pokud vše klapne , tak budeme točit v srpnu a v září. A potom prozradím jeho jméno,“ tajnůstkařil čerstvý osmdesátník Tříska.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.