Krampol o podvodném kšeftu, a kolik za něj dostal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krampol o podvodném kšeftu, a kolik za něj dostal!

Herec Jiří Krampol dělal záložně velkou reklamu.
Herec Jiří Krampol dělal záložně velkou reklamu. (Foto ara)

»Máš to u mě jako v kampeličce!« říkávaly naše babičky. Na známé rčení spoléhali i podvodníci. Celkem 276 milionů, které si lidé uložili v První pražské družstevní záložně na konci 90. let, zmizelo... Nalákat klienty tehdy pomohla i masivní kampaň s mnoha známými tvářemi.

Mezi nimi byl i Jiří Krampol (78). „Dali mi nabídku, jestli bych pro ně udělal reklamu. S tím jsem souhlasil a dostal jsem honorář 250 000 Kč,“ vzpomíná bavič na dávný skandál.

Krampol se také osobně setkal s Martinem Říhou, který byl za vytunelování záložny odsouzen na 11 let. V roce 2003 ale tehdy třiatřicetiletý bankéř zmizel. Podle nových zjištění policie byl zavražděn (Aha! informovalo).
„Říha mě jednou pozval k sobě domů. Takový přepych jsem neviděl ani u milionářů v Americe. Měl tam tropickou zahradu, exotické papoušky, bazén,“ vyjmenoval herec. A co si o něm myslel? „Působil na mě jako prostoduchý chlapec. Tenhle člověk nemohl vymyslet takový podvod,“ řekl rozhodně Krampol.

Kvůli své účasti na reklamní kampani musel v roce 2002 vypovídat před soudem. V účtech záložny totiž byly vyfakturované milionové položky s poznámkou, že šlo o výdaje na oslavu hercových 60. narozenin... „Uspořádal mi ji kamarád Josef Kočovský ve své restauraci. Slyšeli, že mám narozeniny a ptali se, jestli tam můžou přijít a rozdat nějaký letáky. Za pohoštění pro mě a moje hosty ale neutratili ani deset halířů!“ řekl herec rázně a pokračoval: „U soudu jsme jasně doložili, co oslava stála a že nikdo z kampeličky to neplatil. Jediný, co jsem od nich dostal, byl honorář za reklamu.“

Krach kampeličky zasáhl i hercovu rodinu. „Moje tchyně tam dala celoživotní úspory,“ posteskl si.


Byl zavražděný?
Martin Říha s komplici vylákal z důvěřivců 276 milionů. Po jeho zmizení se proto spekulovalo o tom, že uprchl před vězením a užívá si bohatství v Karibiku. Podle policie je ale všechno s největší pravděpodobností jinak. 17. dubna 2003 ho měli unést dva lidé v černém audi s libereckou poznávací značkou. Kolem jedné hodiny pak mobilem volal matce. Stačil ale vykřiknout jen „Mami!“ a pak se spojení přerušilo. Podle nových zjištění policie byl zavražděn, tělo se však nenašlo.

Podvod na důchodcích
První pražská družstevní záložna v roce 1999 slibovala až 30 % výnosu z vložených úspor. Díky »pokračování« prvorepublikové tradice nalákala hlavně seniory, kteří do ní často vložili celoživotní úspory. Místo toho ale přišli o všechno, kampeličku podle soudu totiž společně s bývalým generálním ředitelem Petrem Bubeníčkem vytuneloval právě Říha.



Přečtěte si
Jan Kučera
2. 12. 2022 • 11:23

Má chudák 25 klacků důchodu a nevyžije s tím? A to ho mám litovat, já mám 21 a vyžít musím a jsou lidi na tom podstatné hůř. Ale dobře, potom chápu jeho touhu po mamonu http­s://ww­w.aha­onli­ne.cz­/cla­nek/ma­lery/­126423­/kram­pol-o-podvodnem-kseftu-a-kolik-za-nej-dostal.html
Můj otec díky tomu přišel o 230000 a já následně v dědictví. Už kdysi jsem k tomuto problému něco psal a byl jsem "poučen". že se jednalo pouze o seriózní zakázku. Můžete považovat za seriózní zakázku zaplatit profesionálnímu zabijákovi, aby vám zabil nepřítele i když u nepřítele je to do jisté míry pochopitelné, ale když svým drobným kšeftíkem za čtvrt melounu ublíží tisícům nevinných lidí tak to je neomluvitelné, že to netušil? Je to vysokoškolsky vzdělaný prý inteligent a netušil???? Tomu těžko uvěřit.

ivanak
4. 11. 2016 • 12:22

Byl u něj doma a takový přepych ještě neviděl.A to byl pan Krampol tak naivní,že si myslel,že si na to poctivě vydělal?To by snad napadlo i malé dítě,že poctivě nemohl takový majetek nabýt.Kdo ví,co mu ještě nasliboval,ale nestihl splnit.Ten taky těží z každého režimu.Jak se opakuje nějaký film,nebo seriál byl všude Krampol,Krauz,Bartoška a další naše elita,kterým ten režim ubližoval.Ať jdou už do háje banda kašparů!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.