Škola pro sirotky orangutanů: Hlavní předmět? Jak přežít v džungli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Škola pro sirotky orangutanů: Hlavní předmět? Jak přežít v džungli

O menší žáky se stará chůva.
O menší žáky se stará chůva. (: Profimedia.cz)

BORNEO – První »školu džungle« a zároveň největší centrum pro orangutany založila bývalá dánská letuška Lone Droscher-Nielsen na ostrově Borneo. Žáky jsou malí orangutánci, kteří osiřeli nebo kterým lesní dělníci zničili jejich domov – deštný prales.

První »školu džungle« a zároveň největší centrum pro orangutany založila bývalá dánská letuška Lone Droscher-Nielsen na ostrově Borneo. Žáky jsou malí orangutánci, kteří osiřeli nebo kterým lesní dělníci zničili jejich domov – deštný prales.

Hlavní předmět má název: Jak přežít. Malí opičáci se učí především, jak si poradit v divočině. Po absolování kurzu se mohou bez problémů vrátit zpátky do džungle. „Staráme se hlavně o opičky, které osiřely kvůli kácení pralesů. Například Kesi uřízli dělníci ruce tou samou mačetou, kterou usmrtili její mámu,“ říká Lone.

Orangutani se ve volné přírodě vyskytují už jen v deštných pralesích na Borneu a Sumatře. OSN varuje, že do roku 2022 může 98 procent deštných pralesů na Borneu úplně zmizet. Před stoletím žilo v Indonésii 200 000 orangutanů, teď je jich podle odhadu jen 37 000.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.