Bydlení v útrobách stromu: Takhle budeme možná už brzy žít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bydlení v útrobách stromu: Takhle budeme možná už brzy žít!

Elektřinu by si dům měl vyrábět sám, pomocí solárních panelů. V žádném případě tvůrci nechtějí připustit, aby byl dům závislý na dodávkách energie z elektráren, k domu proto nepovede pod zemí žádná spleť kabelů.
Elektřinu by si dům měl vyrábět sám, pomocí solárních panelů. V žádném případě tvůrci nechtějí připustit, aby byl dům závislý na dodávkách energie z elektráren, k domu proto nepovede pod zemí žádná spleť kabelů.  (: profimedia.cz, archiv)

„Zatáhni za tu tlustou větev a pojď dál!“ S trochou štěstí budeme už za pár let takhle vítat návštěvy. Hostům pak nabídneme vodu, kterou náš dům sám upraví na pitnou, a na rozloučenou jim zamáváme přes okno, které jsme nekoupili, ale které nám nedávno samo vyrostlo.

Myslíte si, že se jedná o scénář trochu trhlého sci-fi filmu? Ne! Tohle bude už za pár let podle vědců skutečnost!

Stěny z vinné révy
Základem »zdí« bude umělá mříž, kterou se bude proplétat vinná réva. Tímto způsobem by měl být vytvořený i strop. Jakmile zdi dorostou do konečné podoby, bude mříž odstraněna, aby nenarušovala harmonii přírody a dům byl skutečně stoprocentně přírodní.

Čistou vodu zajistí rybičky
Na střeše domu je umístěný shromažďovač vody, ze kterého bude voda proudit do domu. Dešťovou vodu budeme používat na splachování i mytí. Po použití voda vteče do dalšího vodovodního systému, kde projde přírodní čističkou. Vyčištění vody mají na starosti ryby a kořeny rostlin. Podle tvůrců celého systému by po vyčištění měla být voda pitná, a pomocí dalšího mechanismu se vrátit do domu k běžnému používání.

Okna sama vyrostou
Okna budou vyrobena ze sóji. Ta má tu vlastnost, že se roztahuje a při růstu stromů se nepoškodí. Roztahováním se okno bude ztenčovat a ve finále se stane přijatelně průhledným.

Nosníky jsou duby
Kostru domu vytvoří několik dubů, které se do sebe vzájemně propletou, aby se z nich ve výsledku stal jeden obrovský komplex stromů. Dalo by se říct, že duby by měly zajistit to, čemu u běžné stavby říkáme hrubá stavba.

Interiér
Vnitřní stěny domu budou pokryté speciální slaměnou hmotou, která zaručuje nepromokavost a částečně zatepluje dům. O nábytku rozhoduje majitel, ale přírodní materiály, tedy především dřevo, by měly být samozřejmostí. Umístění třeba umělohmotného nočního stolku by bylo podle tvůrců domu naprostým barbarstvím!

Z rostlin budou i bytové domy!

Základem další velice zajímavé stavby má být ocelová konstrukce, kterou pokryjí dlaždice z trávy. Celý systém je v podstatě jediná veliká mozaika. Jednotlivé dlaždice se vypěstují na speciálních farmách, teprve pak se dovezou na stavbu a zasadí do ocelové konstrukce. I když stavba nedosahuje kvalit bydlení v útrobách stromu, využívá stejných energií – dešťové vody a síly slunečních paprsků.

Stavební materiál? Větve!

Větve!Na hrubou stavbu nebudete potřebovat jedinou cihlu a ani trošku cementu. Veškerý stavební materiál zařídí příroda. Základní kostru domu, tedy jakousi hrubou stavbu, zajistí »zavětvování«, tedy splétání a proplétání větví, které člověk jen drobným usměrňováním přemění v požadovanou podobu domu. Nemůžeme ale čekat, že večer si vysněný domek zasadíme a ráno budeme stěhovákům ukazovat, kam položit sedačku a kde rozložit manželskou postel. Teprve za 25 let dorostou větve do dostatečných rozměrů. Během růstu hrubé stavby bude na »zdi« z větvoví přikládána vinná réva, která postupně vytvoří stěny i strop. Právě doba stavby, která by podle původních návrhů trvala čtvrt století, je zatím největší slabinou tohoto domu. I tady ale podle tvůrců existuje řešení. V tropických částech zeměkoule najdete rostliny, které rostou zatraceně rychle. Stavba domu by se tak mohla zkrátit na »pouhých« pět let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.