Takhle vymře lidstvo! 5 způsobů konce světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Takhle vymře lidstvo! 5 způsobů konce světa

Konec Země. Existuje minimálně pět způsobů, jak toho dosáhnout.
Konec Země. Existuje minimálně pět způsobů, jak toho dosáhnout. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Jak bude vypadat konec světa? Má lidstvo šanci přežít obrovské přírodní katastrofy, které nás podle vědců čekají? Dokument BBC, který včera odvysílala ČT, naznačuje, jak by »soudný den« mohl probíhat.

Jak bude vypadat konec světa? Má lidstvo šanci přežít obrovské přírodní katastrofy, které nás podle vědců čekají? Dokument BBC, který včera odvysílala ČT, naznačuje, jak by »soudný den« mohl probíhat.

Černá díra

Scénář: Vědci se snaží zjistit, jak vznikl vesmír. Používají k tomu mimo jiné urychlovač částic, který má simulovat podmínky blízké podmínkám při velkém třesku. Právě při něm se zrodil vesmír. Pokud by ovšem při experimentu vznikla černá díra, znamenalo by to definitivní zkázu Země. Obavy vědcům dělá částice strangelet, což je hmota milionkrát hustší než zlato. Přesto experiment odstartují…
Následky: Po nezdařeném pokusu postihnou planetu tornáda a nedozírná sucha, která vedou k obrovským ničivým požárům. Začne se vařit voda v oceánech, ty se postupně odpaří. Povrch Země se přemění v obrovské lávové pole. V této době by už nemohl na povrchu existovat žádný život.
Co na to Aha!: Co se nepovedlo megatsunami, infekcím a meteoritu, podařilo se lidem…

Pravděpodobnost 5 procent.

Ničivá vlna tsunami

Scénář: Na ostrově La Palma v Altantiku vybuchne sopka. V důsledku toho se utrhne masiv horniny a způsobí megatsunami, která se požene směrem k východnímu pobřeží Ameriky.
Následky: Obrovská vlna dlouhá stovky kilometrů a vysoká 150 metrů rychlostí 800 kilometrů v hodině vtrhne hluboko do vnitrozemí a zničí všechno, co se jí postaví do cesty. Miliony lidí v panice prchají do bezpečí, během několika hodin by se ale podařilo evakuovat jen malou část z nich.
Co na to Aha!: Ostrov La Palma se zhroutí do severního Atlantiku. Otázka není, jestli se tak stane, ale kdy se tak stane.

Pravděpodobnost 30 procent.

Atomový výbuch

Scénář: Ne každý experiment je úspěšný... Při zkoušce rakety s jadernou hlavicí dojde k poruše na ovládání střely. Je možné, že jde o čin extremistické skupiny, která se pokouší o převrat v zemi. Supervelmoci odpovídají svými raketami…
Následky: Kdo nezemře ihned po sérii výbuchů, trpí kvůli nemoci z ozáření týdny nebo i měsíce. Zdravotnické péče se kvůli milionům postižených nedostává, zničena je i veškerá infrastruktura a zásobování zdravotně nezávadnými potravinami.
Co na to Aha!: Atomový výbuch by zřejmě znamenal pro lidstvo děsivější konec než jakákoliv přírodní katastrofa.

Pravděpodobnost 5 procent.

Smrtící pandemie

Scénář: V Londýně přistane letadlo z oblasti nakažené neznámým smrtícím virem, který už připravil o život desítky tisíc lidí. Jeden z cestujících zemřel ještě na palubě, ostatní se však rozjeli do svých domovů a nevědomky šíří nákazu všude kolem sebe.
Následky: Armáda musí uzavřít obrovské oblasti, ale i tak se nepodaří zabránit šíření obrovské epidemie. Virus se beznadějně šíří a během několika hodin je jím v Londýně nakaženo přes tisíc lidí.
Co na to Aha!: Chřipkovou pandemii očekávají lékaři každým rokem a doufají, že virus nezmutuje a půjde s ním bojovat.

Pravděpodobnost 50 procent.

Pád meteoritu

Scénář: Zemskou atmosféru a povrch naruší úlomky meteoritu, který se řítí k Zemi. Systém pro varování před nebeskými tělesy, jejichž dráha koliduje se zemskou, ho nezaznamenal včas, protože meteorit se blíží od Slunce. Lidé se pokusí odpálit raketu s jadernou hlavicí, která zasáhne meteorit a pokusí se odklonit jeho dráhu. Marně. Meteorit dopadá nedaleko Berlína…
Následky: Po dopadu vznikne kráter, jehož průměr vědci odhadují na 4000 km s hloubkou sedm kilometrů. V obří díře se začne kupit žhavá láva. V důsledku toho se zvýší teplota vzduchu na 40 stupňů Celsia, zvedne se obrovský vichr doprovázený ohnivými záblesky. Voda v oceánech se vypaří, roztaje veškerý sníh. Kvůli mračnům prachu ve vzduchu později klesne tropická teplota hluboko pod bod mrazu.
Co na to Aha!: Otázkou není, zda nás meteorit zasáhne. Určitě to jednou přijde. Jen nevíme kdy...

Pravděpodobnost 15 procent.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.