Cestujeme po Česku: Dopřejte relax srdci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cestujeme po Česku: Dopřejte relax srdci!

Lázeňské budovy v Teplicích nad Bečvou pocházejí ze 30. let minulého století, jsou vystavěny ve funkcionalistickém stylu.
Lázeňské budovy v Teplicích nad Bečvou pocházejí ze 30. let minulého století, jsou vystavěny ve funkcionalistickém stylu. (Profimedia.cz, ara)

O dovolené strávené jen mezi hotelem a pláží rybníku či moře, kde ulehnete do horizontální polohy na lehátko a jen občas se svlažíte ve vodě, si možná odpočinete.

O správný relax a načerpání nových sil do dalších týdnů v práci si však můžete nechat jen zdát. Při rekreování je třeba nejen ležet, ale den rozložit na nicnedělání a aktivní odpočinek – pohyb, poznávání. Zamiřte třeba do okolí Hranic na Moravě. Tam během několika dnů posílíte i srdce.

Lipník nad Bečvou

Synagoga tu byla vystavěna ve 2. nebo 3. desetiletí 16. století. Po Staronové synagoze v Praze je druhou nejstarší na území Česka. Židovskou prohlídku města s průvodcem, včetně hřbitova, si můžete objednat na telefonu městského turistického centra 581 773 763. Čtyři kilometry jihovýchodně od města se nachází rozsáhlý hrad Helfštýn.

Plovárna Hranice

Letní koupaliště nabízí 25metrový plavecký bazén, 25metrový výukový bazén, relaxační bazén s podvodním vulkánem, masážními lehátky, vodní clonou, chrličem a masážními tryskami. Dále bazén pro děti do 3 let s vodním hřibem, chrliči ve tvaru zvířátek či dětskou skluzavku Beruška. Vstupné je 70 Kč, zlevněné 55 Kč, pro děti do 6 let 20 Kč.

Lázně Teplice nad Bečvou

Silně mineralizovanou termální vodu s vysokým obsahem oxidu uhličitého si v místních lázních oblíbily např. herečky Zlata Adamovská (52) či Hana Macuichová (65). Léčí se zde pacienti se srdečněcévními nemocemi, relaxační pobyty jsou zaměřeny na prevenci vzniku srdečních a mozkových příhod.

Tip Aha! Aragonitové jeskyně

Jsou jedinečným evropským jeskynním systémem, který vznikl působením teplých minerálních vod vystupujících z velkých hloubek. Unikátní výzdobu tvoří minerál aragonit, dále tzv. gejzírové stalagmity a kulovité sintrové povlaky připomínající koblihy. Vstupné pro dospělé je 100 Kč, děti zaplatí polovic.

Hranická propast

Jde o nejhlubší propast České republiky. Její suchá část, do níž lze nahlédnout, má hloubku 69,5 metru, v zatopené části je nejnovějším měřením potvrzena hloubka dalších 220 m. Celková hloubka tak je zatím 289,5 metru, dna dosud nebylo dosaženo.

Evropské rozvodí

Vyšlápněte si na vrchol Jeleního kopce u obce Bělotín, kde je památník Evropského rozvodí. Zatímco vody sousedního Hranicka tečou jižním směrem a nakonec se vlévají do Černého moře, vody z Bělotínska tečou na sever, do moře Baltského.

Maršálkův mlýn

Dřevěný větrný mlýn byl vystavěn roku 1837 necelých 600 metrů od obce Partutovice. I dnes je plně funkční, patří soukromému majiteli, který každého rád provede.

Víte, že...

Můžete se vykoupat v zatopeném břidlicovém lomu Olšovec nedaleko Hranic, kde je velmi čistá voda, dohlédnout se dá až do 5metrové hloubky.

Pověst říká, že v Potštátském skalním městě, v divokých skaliskách kolem říčky Veličky, bydlí trpaslík Apella, který vlastní zlaté poklady a obdarovává chudé.

V Hranicích najdete Arboretum Střední lesnické školy, kde roste 65 druhů jehličnanů a 160 druhů listnáčů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.