Velký seriál deníku Aha! – díl II. Jak vyzrát na revma? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký seriál deníku Aha! – díl II. Jak vyzrát na revma?

Tyto klouby revmatoidní artritida nejčastěji postihuje.
Tyto klouby revmatoidní artritida nejčastěji postihuje.

PRAHA – Jak dá člověku zabrat revma, věděl už dobrý voják Švejk, který si vrzající kolena mazal opodeldokem. Moderní medicína má sice desítky léků, jimiž může nemocným pomoci, ale zcela vyléčit oteklé, bolavé a hlavně po ránu zcela ztuhlé klouby zatím nedokáže.


Nemoc, která neútočí jen na klouby

Radí vám největší lékařské kapacity Česka!

Navíc revmatická onemocnění, kterých doktoři znají více než stovku, nepostihují jen klouby. Pokud se na ně nepřijde včas a nezačnou se okamžitě a správně léčit, dokáží poškodit životně důležité orgány jako jsou plíce, srdce, cévy nebo ledviny!

Proto bychom měli i jen s jediným výrazně oteklým a na omak horkým kloubem okamžitě běžet k lékaři. „Laici a někdy bohužel i lékaři mají tendenci jakoukoli bolest kloubů označovat jako revma a trochu i podceňovat, což je problém. Revmatologie obsahuje minimálně sto onemocnění, které se liší původem, projevy, prognózou i léčbou. Proto je kriticky důležité, aby se pacient s projevy zánětlivého revmatického onemocnění pokaždé dostal velmi rychle k lékaři a ještě lépe ke specialistovi,“ upozorňuje přední český specialista na revmatická onemocnění profesor Karel Pavelka.

Nejčastějším revmatickým onemocněním je revmatoidní artritida, při které dochází k poškození kloubu dlouhodobým zánětem. Ten zanechává změny nejen na kloubech, ale projevuje se i celkovými příznaky – zvýšenou teplotou, únavou, slabostí.

Čím dříve se začne nemocný s revmatoidní artritidou léčit, tím větší má naději nejen na bezbolestný, ale především delší život. Revmatici totiž umírají průměrně až o deset let dříve! „Obvykle se ohlásí otokem drobných kloubů ruky,“ popisuje profesor Pavelka s tím, že během deseti let se může ze zcela zdravého člověka stát invalida. „Jedná se o nejčastější příčinu invalidity vůbec. Do deseti let se 50 % pacientů stane invalidními,“ mluví o smutných statistikách profesor Pavelka.

Proč nemoc vzniká?

Lékaři nevědí, jak revmatoidní artritida vzniká a nedokáží ani její výskyt předpovědět. Vědí jen, že za ni nemocný nemůže a sám si ji nezpůsobí. Jen např. kouřením její propuknutí urychlí. Někteří z nás mají prostě k jejímu vzniku genetické dispozice.
1. Způsobuje ji zánět, vyvolaný poruchou obranného systému organismu. Tělo jako obrannou reakci vyvolá zánět v kloubu, a vlastně tak začne ničit sebe samo.
2. Zánět způsobí bolestivý otok, zničí kloubní chrupavku a postupně celý kloub.
3. Organismus se zánětu snaží zabránit a kloub »opravit«, ale neumí to. Důsledek této snahy je méně pohyblivý a později deformovaný a nehybný kloub.

Příznaky revmatoidní artritidy

● Kloub je oteklý, větší než obvykle. Na omak je měkčí a teplejší než ostatní.
● Otok kloubu je bolestivý. Bolí při pohybu a někdy i v klidu.
● Ztuhlost kloubu. Po probuzení trvá více než půl hodiny, než se rozhýbe natolik, abychom se byli schopni hýbat jako obvykle.
● Deformita kloubu. Kloub ztuhne v nepřirozené poloze. Není možné ho rozhýbat ani narovnat.
● Únava a zvýšená teplota. Ale i nespavost nebo hubnutí, případně nechutenství. Těmito příznaky se může revmatoidní artritida také ohlásit.

> Jak se chránit?
Protože ani doktoři nevědí, jak nemoc vzniká, není mnoho rad. Člověk by měl zdravě jíst, mít dostatek pohybu a nekouřit. A pokud zjistí i sebemenší problémy s klouby jako je bolestivost nebo otok, nechat se co nejdříve vyšetřit u lékaře.

> Zabiják sexu!
Podle statistik má téměř 80 % nemocných problémy se sexuálním životem. Potíže vyplývají zejména z postižení kyčelních a kolenních kloubů. Na vznik problému může mít vliv i tlumivý účinek některých léků.

Profesor Karel Pavelka: Komplikace mohou způsobit smrt!

PRAHA (wer) – Revmatoidní artritida neznamená »jen« bolest kloubů. Neléčená nemoc může způsobit komplikace, které často končí smrtí. O tom všem si s Aha! povídal Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc., světově uznávaný odborník na revmatická onemocnění.

Jak probíhá vyšetření pacienta?Kliknutím zvětšete
„Má-li praktický lékař podezření na artritidu, měl by okamžitě poslat pacienta ke specialistovi. Je důležité udělat krevní vyšetření, které prokáže většinou zvýšenou sedimentaci, ukazující na zánět v těle, a imunologické vyšetření.“

Jak probíhá léčba?
„Pacient dostává protizánětlivou léčbu, která se skládá z několika skupin léků. Z počátku se doporučuje používat agresivnější, neboli účinnější léčbu, a tou dostat pacienta do co nejlepšího stavu. Užívání léků je v léčbě zásadní. Doporučujeme i rehabilitaci, která udržuje pohyblivost kloubů a zabraňuje ochabnutí svalů. Používá se i operační léčba, kdy se postižené klouby nahrazují endoprotézami. Nahrazují se kyčelní, kolenní, ramenní, loketní, zápěstní i prstové klouby.“

Do jaké míry je léčba úspěšná?
„Když přišel před 25 lety pacient s osmnácti oteklými klouby a po léčbě jich měl šest, byla úspěšná. Dnes se pomocí nových léků snažíme, aby pacient neměl žádný oteklý kloub. Pokud to nejde, tak alespoň aby nemoc nepostupovala dál. Vyléčení zatím není uskutečnitelné.“

Musí pacient dodržovat nějaká pravidla?
„Důležité je, aby užíval léky jak má a pravidelně chodil na kontroly. Používáme i léčbu bez léků, rehabilitaci. Ale u tohoto onemocnění je velmi důležitá farmakologická léčba. Jinak by měli žít normální život, na rozdíl od artrózy a jiných degenerativních onemocnění, kde jsou režimová opatření zásadní.“

Umírá se na revmatoidní artritidu?
„Jedná se o tzv. systémové onemocnění, které postihuje i jiné orgány, například plíce, srdce, cévy, ledviny. Stejný zánět jako v kloubech běží i v jiných orgánech. Čtyřicet procent pacientů má zánět blány, která obaluje srdce, může postihnout ale i samotné srdce. Mají zvýšený výskyt ischemické choroby srdeční – nedostatečné prokrvení srdečního svalu. Zvýšený je i výskyt infekčních komplikací. Pacienti mají zkrácený život v průměru o 7 až 10 let. Další komplikace způsobují léky proti bolestem, které způsobují krvácení do zažívacího traktu. Mírně častější je i výskyt zhoubných nádorů. Nové biologické léky úmrtnost snižují.“

Máte revma? Test Aha! a další informace čtěte v tištěném Aha!


Autor: Tomáš Lamberský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.