Vojín postřílel pět kolegů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Vojín postřílel pět kolegů

K masakru došlo před osmdesáti lety v obci Krajková.
K masakru došlo před osmdesáti lety v obci Krajková. (ilustrační foto ara)

Pět kolegů, vojáků československé armády, zákeřně ve tmě postřílel 15. září 1938 v obci Krajková na Sokolovsku vojín německé národnosti z téhož útvaru. Tři další zranil. Nebylo pochyb, šlo o pětinásobný trestný čin vraždy a o tři vražedné pokusy.

Stalo se tak poté, co v Krajkové přepadli henleinovci československou četnickou stanici a následně načas obsadili celou vesnici. Bylo to v období těsně před podpisem mnichovské dohody, která Československo připravila o celé pohraničí. Takzvané Sudety anektovalo nacistické Německo. Než se tak stalo, docházelo v pohraničí k celé řadě násilností a ozbrojených akcí vedených proti našim četníkům, vojákům, příslušníkům finanční stráže i českým civilistům.

V Krajkové si boje, do kterých naše armáda nasadila i lehčí tanky, vyžádaly smrt pěti vojáků, zavražděných vojínem, který pak přeběhl na stranu nacistů. Šestou obětí byl četnický strážmistr Václav Ráž, jenž zemřel na následky těžkých zranění, která utrpěl. Pětinásobný vrah nebyl s ohledem na historické souvislosti nikdy potrestán.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.