Čínský supermarket: Je libo psa?

PEKING – Psí hlavy s ještě vyceněnými tesáky, svědčícími o posledním marném boji, zabalené v igelitovém balíčku. Pro Asiaty levná delikatesa, pro Evropana šok.
Psí hlavy s ještě vyceněnými tesáky, svědčícími o posledním marném boji, zabalené v igelitovém balíčku. Pro Asiaty levná delikatesa, pro Evropana šok. V Číně či Koreji se ale psí maso běžně prodává na trhu, v masnách i supermarketech.
Německý montážní dělník, který odjel pracovat do Číny, vypráví: „Napřed se mi zvedal žaludek, ale psí hlavy tu jsou opravdu všude. Místní je hodí do vařící vody a dělají z nich polévku. Sám bych to dobrovolně nejedl, ale nevím, jestli bych poznal rozdíl mezi kuřecím a psím vývarem. Navíc je to velmi levné.“ Taková psí hlava i s tesáky přijde v přepočtu na 30 Kč. „Už jsem tu viděl dělníky, kteří si v práci grilují psa letlampou,“ vypráví německý dělník. A Číňané šokovaným Evropanům říkají: „No co, vy zase jíte koně.“
Číňan by také nikdy nevzal do úst tvaroh nebo jogurt. Vždyť je to přece zkažené mléko! Muslimové zase nechápou naši zálibu ve vepřovém – prasata jsou podle nich nejšpinavějšími zvířaty světa. A kdybyste si v Indii dali hovězí biftek, zřejmě vás místní hinduisté ukamenují. Kráva je pro ně posvátné zvíře…
Mimochodem – i v Česku se kdysi psi jedli! Třeba při hladomoru ve 13. století. Naši předci se také ale živili např. veverkami (ještě v 18. století). A guláš ze psa je dodnes i u nás vyhlášená cikánská specialita. A možná jste psa ochutnali i vy, aniž o tom víte – třeba v některé asijské restauraci, kterých jsou dnes v českých městech tisíce...
Co si můžete ve světě dát k obědu?
-
Kongo: housenky.
Odtrhnete hlavičku a maso vytlačíte na placku. -
Japonsko: jedovatá ryba fugu.
Její vnitřnosti obsahují prudce jedovatou látku, a když jsou nedostatečně odstraněny, končí konzumace pochoutky smrtí. -
Čína: syrový opičí mozek.
Jedí se zde i brouci, hadi, žáby a kočky. -
Slovensko: medvědi.
Na Slovensku se už v 80. letech přemnožili medvědi a ochránci přírody povolili jejich desetiprocentní odstřel. -
Francie: žáby, šneci.
Málokdo ví, že vyhlášená francouzská delikatesa – žabí stehýnka – pochází z Česka! Naši předkové jedli žáby už před 5000 lety. -
Kambodža: pečené krysy.
Jejich maso chutná jako králík. -
Thajsko: brouci, mravenci, kobylky, šváby a larvy.
-
Malajsie: Vlaštovčí hnízda.
Vařením ve vodě se rozpouštějí na hustou kaši, která je prý velice zdravá díky vlaštovčím slinám, kterými jsou hnízda slepena. -
Filipíny: Ještěrky a hadi.
Také zde jedí kuřecí zárodky (slepičí vajíčka, v nichž za dva týdny vyrostl zárodek kuřete do téměř dospělé velikosti). Ve Střední Americe jsou zase oblíbeni leguáni. Maso chutná jako kuřecí. -
Jižní Amerika: Mravenčí vajíčka.
Když je rozkoušete, chutnají prý jako citronová šťáva. -
Kambodža:
Pavouci. Běžně se prodávají na ulicích jako rychlé občerstvení.